| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lm150 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 28, 2010 17:49 Заглавие: Дистанционно управление |
|
|
Добър ден, незнам дали това е правилния раздел в който трябва да пиша и ако не е се извинявам!
искам да попитам за няква схема на дистанционно управление със голям обхват поне 300 метра - като ще има пряка видимост към обекта - решил съм да правя лодка с такова управление!
благодаря предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 11:24 Заглавие: |
|
|
Изтегли си книгата от атача _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 13:27 Заглавие: |
|
|
Здрасти lm150 почти нищо не разбирам от електроника, но от много време се занимавам с радиоуправляеми модели и от дългогодишният ми опит знам, че направата на радиоуправление (дори и от най-големите ентусиасти) не може да се доближи и на 50% по качества и функционалност от купените управления. Също така не трябва да се забравя че в едно дистанционно управление за някакъв вид модел освен много електроника има и мъничко механика, която също не е лесна за правене.
Не си мисли, че се опитвам да те разубедя или нещо подобно... просто казвам това което съм видял през годините. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
lm150 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 17:52 Заглавие: |
|
|
@ Фикри Нури & @ pilgrim благодаря
@ glizan благодаря, всякакви съвети са ми от полза
механиката не ме притеснява - все пак съм инженер... а преди години учих електроника, макар че с тези темпове на изменение на нещата и многото което съм забравил на теоретично ниво ме връща доста назаде...
а след като се занимаваш от много време с радиоупрвляеми модели, евентуално да споменеш какви са ориентировъчните цени на готови rc kits ?  |
|
|
 |
glizan Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 19:52 Заглавие: |
|
|
Това е най-големия форум за моделистика http://modelistika.com/
Вътре има всякакви хора. От ентусиасти до такива които дават по хиляди левове за модели само и само да се забавляват в което няма нищо лошо де... въпрос на финанси.
Напоследък (през последните две години) има много онлайн магазини. Може би и от тогава цените паднаха доста. Нещата вече са много по-лесно достъпни. Не е както беше едно време преди 10 години примерно.
В моделистиката на дистанционното управление му се вика "апаратура" Тя включва предавателя и приемника. Това е основата. Останалите основни чаркове са два: "серво машинки" и "спийд контролери" (които представляват ШИМ).
Най, най-основно апаратурите се различават по това колко канални са. Започват от два и могат да достигнат и над 10. Обикновено 2, 4, 6.
Един канал ти е една команда. Тоест за управление на лодка ти трябват най-малко два канала. Един за завиване (ляво -дясно) и един за управление на двигателя.
Моя съвет е ако си купуваш апаратура да не е двуканална ами поне 4. Защото сега два канала могат да са ти достатъчни, но не е ясно след време какво ще ти хрумне да направиш (тогава могат да ти трябват повече канали).
За нови цени няма какво да ти казвам. Ти сам може да си ги видиш в онлайн магазините. За цени на старо... около 100 лева е някаква средна цена за някаква четириканална апаратура (приемник, предавател, сервомашинка и някакво захранване). Може и за 50, 60лв да се намери нещо двуканално. Иначе за м/у 100 и 200 лева може да си набавиш авичко необходимо според мен. _________________ Начинаещ |
|
|
 |
lm150 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 20:09 Заглавие: |
|
|
благодаря много!!! ще го прегледам този форум.. доста се рових но не попаднах на него...
ориентирал съм се за какво ми е лодката и едно 4 канално управление е перфектно... а и тази книжка която ми показаха другите потребители горе е доста полезна... прегледах вече малко от нея  |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 20:11 Заглавие: |
|
|
По принцип управляеми лодки за захранка се продават, но цената им е соленичка.
Примерно:
ТУК. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
lm150 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 22:08 Заглавие: |
|
|
хаха толкова ли съм прозрачен колега
да разгледах ги аз , намерих и китайски са по 150 долара но просто си е тръпка да се опитам да направя.... не съм се занимавал с подобни работи но за всички си има първи път ще се опитам, ако не се справя тогава ще погледна към готовите  |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Юли 29, 2010 22:35 Заглавие: |
|
|
Аз не разбирам много от риболов.. но доколкото ми стана ясно ти тряба транспорт на манджата до определено място .. еми неможе ли пройзволно "корабче" да я закара просто да му се модне опция да я разтовари където пожелаеш.... ако толкова са скъпи "фабричните" . Аз едно време правих модели но не с "водно" задвижване ами "въздушно"  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
|