Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Дистанционно управление
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lm150
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 28, 2010 17:49    Заглавие: Дистанционно управление Отговорете с цитат

Добър ден, незнам дали това е правилния раздел в който трябва да пиша и ако не е се извинявам!
искам да попитам за няква схема на дистанционно управление със голям обхват поне 300 метра - като ще има пряка видимост към обекта - решил съм да правя лодка с такова управление!
благодаря предварително
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 7:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Намери си тази книга. ЦЪК.
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 11:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Изтегли си книгата от атача
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
glizan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 13:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Здрасти lm150 почти нищо не разбирам от електроника, но от много време се занимавам с радиоуправляеми модели и от дългогодишният ми опит знам, че направата на радиоуправление (дори и от най-големите ентусиасти) не може да се доближи и на 50% по качества и функционалност от купените управления. Също така не трябва да се забравя че в едно дистанционно управление за някакъв вид модел освен много електроника има и мъничко механика, която също не е лесна за правене.
Не си мисли, че се опитвам да те разубедя или нещо подобно... просто казвам това което съм видял през годините.
lm150
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 17:52    Заглавие: Отговорете с цитат

@ Фикри Нури & @ pilgrim благодаря Smile
@ glizan благодаря, всякакви съвети са ми от полза
механиката не ме притеснява - все пак съм инженер... а преди години учих електроника, макар че с тези темпове на изменение на нещата и многото което съм забравил на теоретично ниво ме връща доста назаде...
а след като се занимаваш от много време с радиоупрвляеми модели, евентуално да споменеш какви са ориентировъчните цени на готови rc kits ? Rolling Eyes
Върнете се в началото
glizan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 19:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е най-големия форум за моделистика http://modelistika.com/

Вътре има всякакви хора. От ентусиасти до такива които дават по хиляди левове за модели само и само да се забавляват в което няма нищо лошо де... въпрос на финанси. Smile

Напоследък (през последните две години) има много онлайн магазини. Може би и от тогава цените паднаха доста. Нещата вече са много по-лесно достъпни. Не е както беше едно време преди 10 години примерно.

В моделистиката на дистанционното управление му се вика "апаратура" Тя включва предавателя и приемника. Това е основата. Останалите основни чаркове са два: "серво машинки" и "спийд контролери" (които представляват ШИМ).

Най, най-основно апаратурите се различават по това колко канални са. Започват от два и могат да достигнат и над 10. Обикновено 2, 4, 6.
Един канал ти е една команда. Тоест за управление на лодка ти трябват най-малко два канала. Един за завиване (ляво -дясно) и един за управление на двигателя.

Моя съвет е ако си купуваш апаратура да не е двуканална ами поне 4. Защото сега два канала могат да са ти достатъчни, но не е ясно след време какво ще ти хрумне да направиш (тогава могат да ти трябват повече канали).

За нови цени няма какво да ти казвам. Ти сам може да си ги видиш в онлайн магазините. За цени на старо... около 100 лева е някаква средна цена за някаква четириканална апаратура (приемник, предавател, сервомашинка и някакво захранване). Може и за 50, 60лв да се намери нещо двуканално. Иначе за м/у 100 и 200 лева може да си набавиш авичко необходимо според мен.
lm150
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 20:09    Заглавие: Отговорете с цитат

благодаря много!!! ще го прегледам този форум.. доста се рових но не попаднах на него...
ориентирал съм се за какво ми е лодката и едно 4 канално управление е перфектно... а и тази книжка която ми показаха другите потребители горе е доста полезна... прегледах вече малко от нея Smile
Върнете се в началото
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 20:11    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип управляеми лодки за захранка се продават, но цената им е соленичка.
Примерно:
ТУК.
lm150
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 22:08    Заглавие: Отговорете с цитат

хаха толкова ли съм прозрачен колега Smile
да разгледах ги аз , намерих и китайски са по 150 долара но просто си е тръпка да се опитам да направя.... не съм се занимавал с подобни работи но за всички си има първи път Smile ще се опитам, ако не се справя тогава ще погледна към готовите Smile
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Чет Юли 29, 2010 22:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не разбирам много от риболов.. но доколкото ми стана ясно ти тряба транспорт на манджата до определено място .. еми неможе ли пройзволно "корабче" да я закара просто да му се модне опция да я разтовари където пожелаеш.... ако толкова са скъпи "фабричните" . Аз едно време правих модели но не с "водно" задвижване ами "въздушно" Wink
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети