Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

2 x LM338T в паралел някой правил ли е ?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Авг 15, 2010 19:17    Заглавие: 2 x LM338T в паралел някой правил ли е ? Отговорете с цитат

Идеята ми е да намаля максимално топлоотдаването тъй като при линейните стабилизатори си е доста голям проблем. Става въпрос за "лабораторен" стабилизатор тъй като от скоро се разделих с предния. Трансформатора след грец и филтрация изкарва около 33V при 4А товар. Мислех в началото да ползвам само 1 LM338 но ми се струва, че ще имам доста проблеми с охлаждането. Гледах схемите от PDF а за 2броя но нещо не ми допаднаха от гледна точка на това, че има и ОУ, а мястото е много ограничено в кутията която е от АТX и трафа е вътре.. Предвиден е 80мм вентилатор + термо датчик на радятора. Та идеята ми е 2 стабилизатора в паралел като изходите им са през 0,1ом резистори, общ потенциометър, 2 отделни резистора от OUT към АDJ. Някой правил ли е подобна схема?
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Авг 15, 2010 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Общото количество на разсейваната топлина ще остане същата ,само ще се разпредели между няколко корпуса ,виж прикрепения файл
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 15, 2010 23:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Да аз съм го гледал...и този Smile Явно не съм се изразил правилно то общата ще си остане толкова като топлина мен не ме притеснява просто ако се разпредели върху 2 та би трябвало да е по-добре. Това е последния линеен стабилизатор който правя май Smile Попринцип мислех да го правя DC-DC но няма да е този.. Smile
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Пон Авг 16, 2010 19:15    Заглавие: Отговорете с цитат

А как смяташ да направиш DC-DC конвертор който да си изменя напрежението така както ти искаш? Имаш ли нещо конкретно като схема?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 16, 2010 19:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата лесна 1-30В но проблема е в ампеража поне проблем на "хартия" най вероятно ще се наложи да си пойграя малко с допълнителни транзистори. Но имам някой други съображения заради който не искам да е ДЦ2ДЦ за конкретния изправител.
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Сря Авг 18, 2010 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз имах предвид идеята ти с импулсно захранване, явно не съм се изразил добре.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 18, 2010 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Подкарах ги аз в паралел по моя схема, не от pdf а ама и 2 като на 1-2А греят като скъсани. Много ме хвана яд... определено е последния линеен стабилизатор който ползвам. И аз за dc2dc ти говорех по горе... Smile регулеруемо.
п.п. Оставям ги така и колкото изкарат, изкарат... Ще им сложа едно реле което автоматично ще превключва 2ричната намотка така, че при ниски изходни напрежения да работи на по ниски входни стабилизатора ..
Tемата е за коша... Arrow
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети