|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2010 9:19 Заглавие: Въпрос за асинхронен двигател ? |
|
|
Здравейте
Имам един асинхронен двигател, който нямам никаква представа нито от какво е нито от къде се е взел - просто си стои в мазето от по-старото поколение
Така, като гледам, трите намотки са свързани в звезда (доколкото имам някакви спомени кой извод за какво е )
Питането ми е следното: Според вас, този двигател дали е е трифазен или е монофазен ?
Ако е трифазен - как да го свържа да работи на монофазно напрежение. Знам за падането на КПД, но двигателя е доста голям, а ще върти компресор за домашни цели - главата на компресоре е малка - за експеримент я развъртях с един двигател от пералня 600 W - до 3-4 атмосфери се справя, но после, ако го спра, се товари и не тръгва.
Другото ми питане е - ако този двигател е трифазен, мога ли да го свържа на една фаза, без пускова намотка - понеже съм си купил пресост, а с него, в комбинация с пускова намотка ще ми стане много сложно за изпълнение (или поне така си мисля )
Последната промяна е направена от photoman на Чет Авг 19, 2010 13:28; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2010 11:11 Заглавие: |
|
|
Този двигател най-вероятно е точно 220/380 V и е трифазен . На нашето захранващо напрежение трябва да работи само на звезда !
Колкото е по-мощен един трифазен двигател , толкова по-трудно се пригажда към монофазна мрежа . Последователно на втора намотка (от трифазната) се включва фазоинвертиращ елемент - бобина или най-често кондензатор . Може да е работен - постоянно включен , или пусков - само до развъртане .
Остави КПД , пада му страшно пусковия въртящ момент и става на практика неприложим за компресор с пресостат . Няма да тръгне , когато в системата вече има някакво налягане .
На големите фабрични компресори (говоря за такива с ел. мотори 75-100kW) се слагат разтоварващи клапани , т.е. компресора се "разкача" от системата и тръгва на празен ход до пълно развъртане и чак тогава байпасния клапан се затваря . Но това е сложничка идея за реализиране и едва ли си струва в твоя случай . |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2010 13:22 Заглавие: Re |
|
|
Ами то в пресостата, който купих, си има обратна връзка към възвратния клапан, който също си купих - с едно тънко маркуче (ако не греша, мисля, че точно на това му се казва разтоварващ клапан) и в момента, в който пресостата изключи, отваря и изпразва налягането от главата на компресора до входа на възвратния клапан т.е налягането в маркуча.
Хрумна ми и друг вариант - още преди възвратния клапан, да сложа и един малък разширителен съд, за да може като изпусне въздуха от него при спиране на пресостата, после да има аванс от някакъв обем с атмосферно налягане, който да се запълни, преди да тръгне към високото налягане в компресора. Или пък тръбата за пълнене, водеща от главата до възвратния клапан да я направя от 3-4 метра медна тръба навита на спирала, за да има по-голям обем, пък и ще охлажда входящия в ресивера въздух ?
Така дали ще се получи, или да търся да бартеросвам този двигател, за подобен или по-малък за 220 V ? |
|
|
 |
ivan1272 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2010 15:19 Заглавие: |
|
|
| този двигател може би е за циркуляр,а те се пускат на 220В с кондензаторна батерия 10кVar,пак трудно но може да върши работа,а на теб ти трябва двигател, който да се пуска лесно.Много добре е ,че си взел и пресостат.Това са уреди под налягане(компресорите) така че за икономии и спестявания не може да се говори.Така,че си вземи подходящ двигател.Не пишеш никакви данни за главяата за да ти се помогне,но 1кW,2,2kW би ти свършил работа |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2010 17:34 Заглавие: |
|
|
| Като гледам клемното табло двигателя е трифазен, на снимката свързан в звезда. Като се поставят трите мостчета вертикално става в триъгълник. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2010 17:47 Заглавие: |
|
|
| ivan1272 написа: | | този двигател може би е за циркуляр... |
От бормашина е , съдейки по шайбата .
Моторът е трифазен и най-добре е да си работи на трифазно напрежение . Ако е над 1.5kW (по снимката не мога да преценя) не се мъчи с него , или си намери къде да го ползваш трифазно .
Ако е означено звезда/триъгълник 380/220 в никакъв случай не пипай мостчетата , т.е. не го пускай в триъгълник . |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2010 19:17 Заглавие: |
|
|
И според мен мотора е от бормашина,трифазен.
На три фази 380V -на звезда.
Може да се преработи на монофазно захранване 220V с работен кондензатор, но тогава се свързва в триъгълник.Това с разтоварващия вентил на компресора е задължително,иначе и на три фази може да не завърти.За изчисляване на кондензатора(кондензаторите) има доста написано в нета и трябва сам да си избереш вариант.
Мисля,че мотора ще свърши работа. |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2010 22:22 Заглавие: |
|
|
50, ти е честотата. 3 - за трифазна мрежа.
Става за монофазна мрежа! Първо го пресвързваш в "триъгълник".
Работен кондер - около 80-100 микро, неполярен, за 400 волта работно напр. /поне/.
Пусков кондер - около 400-500 микро, също неполярен, за 400 волта.
Схемата на свързване...ако не знаеш, ще ти се каже. А има и доста писано по такива теми... _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|