| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Чет Авг 19, 2010 22:49 Заглавие: |
|
|
Начина на свързване към монофазна мрежа, който си дал е вярния. Паралелно на работния кондер, ще ти е свързан пусковия, за времето докато развърти. Трябва да избереш начин как да изключваш пусковия след това. Има различни варианти...
Остави пусковата намотка за сега на мира... _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Милен Опитен потребител

|
|
|
 |
ivan1272 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2010 6:45 Заглавие: |
|
|
| Този двигател ,ако се съди по табелката не е пригоден да работи на 220В,то си пише "звезда"380В.За да работи на 220В,трябва да е означено 380/220В,"звезда/триъгълник".Просто си търси по подходящ двигател.Компресора ти е до 2000об/мин max,а оборотите на този двигател са до 1500об/мин,а с кондензаторите ще паднат още. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2010 10:39 Заглавие: |
|
|
| ivan1272 написа: | | ......За да работи на 220В,трябва да е означено 380/220В,"звезда/триъгълник".... |
Точно това означава написаното на табелата - т.е. звезда/триъгълник 380/220 . Не е посочено , че може да се включи триъгълник , защото в нашата трифазна ел. мрежа този мотор може да работи само в триъгълник , т.е. наксимум 220V на всяка от секциите на трифазната намотка на мотора . Ако се включи в триъгълник , върху всяка от намотките ще има линейно напрежение - 380V .
С други думи това не е проблем , става за 220V . Вероятно обаче няма да е лесно да се докара добър пусков момент , ще са необходими големи кондензатори . Аз лично съм се мъчил и с индуктивност вместо кондензатор (дросели от живачна , луминисцентна лампа , навремето не се намираха лесно кондензатори с голям капацитет и напрежение) .... |
|
|
 |
nikolai_nikolov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2010 13:22 Заглавие: |
|
|
В съшност капацитета на Сп и Ср не са чак толкова големи каквито посочва helios .Това това се вижда от формулките приложени от Милен.
Аз лично съм развъртал трфазен мотор 3kW с монофазно захранване.Вярно тръгваше на празен ход а и мощноста пада доста.Тази мощност в общи линии е пределна и гимастиката от трифазно на монофазно захр. става доста неефективна за по-големи мощности. |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2010 14:10 Заглавие: |
|
|
Можеш да го пуснеш в триъгълник при монофазно захранване,което е по-добрия вариант.Ако успееш да го пускаш без натоварване,и измислиш как да изключваш пусковия кондензатор ще свърши работа,но мен ако питаш-нов монофазен със същата мощност най-добре,иначе все някога няма да тръгне и ще замирише на изгоряло  |
|
|
 |
ivan1272 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2010 18:50 Заглавие: |
|
|
Друга идея за пускането на въпросния двигател е честотен преобразувател за подходящата мощност 1,5кВ ,който се захранва с 220В и преобразува напрежението на 220В(3 фази) и всичко ще е ок,така даже ще може да се регулират и оборотите.
Последната промяна е направена от ivan1272 на Съб Авг 21, 2010 9:29; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2010 19:43 Заглавие: |
|
|
| ivan1272 написа: | | честотен преобразувател .....,който се захранва с 220В и преобразува напрежението на 380В(3 фази) ..... |
Честоен преобразувател да ,но мотора в триъгълник,защото преобразува напрежението на 220В(3 фази). |
|
|
 |
sms Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2010 19:43 Заглавие: |
|
|
| ivan1272 Идеята е супер, ама като гледам двигателя, и като знам цените на честотните регулатори, мисля че ще му излезе по евтино да си купи компресор - който ще си има всичко. |
|
|
 |
ivan1272 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2010 21:57 Заглавие: |
|
|
| Като гледам нещата как се развиват по темата и аз искам да имам мерцедес,като имам трабант.Опитах се да помогна.ПП.Свързването може и да е на "звезда" колега. |
|
|
 |
|