|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Grrr Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 20:51 Заглавие: Хm |
|
|
| slav4o.com написа: | | Че на 40 МHz пак може да се направи такъв трансфер просто трябва да е широка лентата на канала, например от 35 до 40 МХз.БТВ и аз съм запален да си направя нещо по простичко, самоделка ама много сложно ми се вижда. |
И как мислите кабелните модеми на който обратния им канал е на 25MHz ъплоадват с обща скорост 10МБ ?
И как мислите работи БНЦ мрежа на 10МБ като честотата там не е повече от 5MHz???
Преноса на данни зависи от много неща :
1.Честотна лента на предаване
2.Начин на кодиране на данните
3.Бързина на чиповете които преобразуват данните
и т.н.
Например за дистанционните на колите се ползва честота 433MHz с честотна лента не повече от 2MHz като скороста на преноса на данни е ~ не повече от 9,6kBit/s , просто и не им трябва по голяма бързина
Все пак целта оправдава средствата  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Predator_MF Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 21:38 Заглавие: |
|
|
Предполагам, че се досещаш, по-широка лента на канала = по-малко растояние или по-голяма мощност + по-голяма антена  |
|
|
 |
IGBT Опитен потребител

Регистриран на: 30 Мар 2005 Мнения: 373 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Чет Апр 07, 2005 22:27 Заглавие: |
|
|
абе хора к'во се тормозите бе взимаш си едно транзисторче BF 173 правиш с него предавател,за антената вързваш един ВЧ усилвател на мощност,сменяш трептящия кръг с кварц за 27.175МНz.Опаковаш целия трансмитер с алуминиева ламарина с покритие от сребърен нитрат за да отразява вълните и си е най-сигурно иначе става***** ** ******* пък и тва си е и най-сигурната стабилизация естествено след кодер-декодера пък и снощи ми дойде музата и измислих възможно най-простия декодер навярно измислян някога и е с К561ЛА3 и един трнзистор 2Т3511 и май ще върши работа специално за RC модели а в началото на темата съм дал линкче към една много проста и надеждна схема пък и като се преработи става до толкова канали до колкото да не излязат изкривявания(над 10 канала) и е кварцово стабилизиран с много просто управление,не иска настроика ако е с елементите от схемата (2SC380 се намира бая трудно,поне в Стара Загора е така) а в раздел общи приказки съм питал за аналог и имам отговор май беше ВС 846 или ВС849 ама все пак ако някой го интересува да провери даже съм си разработил и моя схема на управление ама е много сложно и не знам дали няма да я гръмна преди да тръгне пък е с 2х16F84;6 транзистора;2 интегрални приемника;2 предавателя и достатъчно диоди,резистори;бобини и SMD-та че да ти изпъне нервите ама е с 16канала,дисплей и докладва за повреди в приемника и слаби батерии затова си и струват нервите _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 19:01 Заглавие: |
|
|
| Kато стана въпрос за remote control, дали за приемник не може да се използва радио-модул от стар (и вече неизползваем в BG) пейджър който е оптимизиран за FSK 1200 bps, има аудио и цифров изход, ниска консумация и все ще е по-добър от всичко което можете да си сглобите за 2 лв. Тези на mobipage например са настроени на 150.175MHz, за обхвата на 144 ще трябва да се пренастроят като им се смени кварцовия резонатор. Не съм се опитвал да го правя, защото не разполагам със сериозна радиоизмервателна апаратура. Какво мислите по въпроса? |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 21:46 Заглавие: Re: Хm |
|
|
| Grrr написа: | | slav4o.com написа: | | Че на 40 МHz пак може да се направи такъв трансфер просто трябва да е широка лентата на канала, например от 35 до 40 МХз.БТВ и аз съм запален да си направя нещо по простичко, самоделка ама много сложно ми се вижда. |
И как мислите кабелните модеми на който обратния им канал е на 25MHz ъплоадват с обща скорост 10МБ ?
И как мислите работи БНЦ мрежа на 10МБ като честотата там не е повече от 5MHz???
и т.н.
Например за дистанционните на колите се ползва честота 433MHz с честотна лента не повече от 2MHz като скороста на преноса на данни е ~ не повече от 9,6kBit/s , просто и не им трябва по голяма бързина
10 Мегабайта или мегабита? (разликата между двете е само 8 пъти )
Пък и не знам ама имах една ланкарта 10 МБит./с със БНЦ куплунг която имаше кварц 20 МХз.
Сега друг е върпоса че честотна лента от 5 МХз не е за 30-40 МХз. не че не може. И наистина къси антени със СВЧ само. |
|
|
 |
Grrr Гост
|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 22:04 Заглавие: Re: Хm |
|
|
| slav4o.com написа: | | Grrr написа: | | slav4o.com написа: | | Че на 40 МHz пак може да се направи такъв трансфер просто трябва да е широка лентата на канала, например от 35 до 40 МХз.БТВ и аз съм запален да си направя нещо по простичко, самоделка ама много сложно ми се вижда. |
и т.н.
10 Мегабайта или мегабита? (разликата между двете е само 8 пъти )
Пък и не знам ама имах една ланкарта 10 МБит./с със БНЦ куплунг която имаше кварц 20 МХз.
Сега друг е върпоса че честотна лента от 5 МХз не е за 30-40 МХз. не че не може. И наистина къси антени със СВЧ само. |
10Мбит е
И кварца какво общо би имал в случая с скороста на пренос на данни по едно БНЦ ? |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 22:06 Заглавие: |
|
|
Че може и да е на 20 МХз преноса
Ама това не е по темата.  |
|
|
 |
Predator_MF Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 08, 2005 22:14 Заглавие: |
|
|
Ами 1200bps ще е достатъчно за поне 10-ина канала + разни екстри. Много ми се иска (и ще го направя като остане време) да сглобя нещо с full-duplex връзка...абе да стане космическо. Ще видим как се държи на 900 или 1800MHz..  |
|
|
 |
Aragorn Гост
|
Пуснато на: Пон Апр 11, 2005 15:46 Заглавие: Re: Управление на RC Модели |
|
|
| bongo написа: | | Пак се намесвам. В момента разработваме в Н.Загора предавателя на команди и кодера със 4 канала. Като стане готово и го пробваме ще писна схемата във файлообменика. Печатната платка е със размер за предавател "SIGNAL FM 7 27MHz" производство на ГДР ( използвам кутията и джойстиковете). За приемник използваме схемата в : http://www.rcdesign.ru/articles/electronics/receiver_igva , която работи перфектно и е изпробвана със фабричен предавател Graupner. |
Съжалявам че се намесвам като гост. Тази схема, разработена от руснаците определено ме заинтригува и се радвам, че има някой в България, който да потвърди че работи.
Така, за кодера може да се ползва готова интегрална схема NE5044 , мисля, че все още може да се намери в магазините (спряна е от производство от Филипс). Представлява 6 канален кодер, ползван точно за такива цели... последния път като я гледах струваше 30 лв. |
|
|
 |
IGBT Опитен потребител

Регистриран на: 30 Мар 2005 Мнения: 373 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Апр 11, 2005 19:26 Заглавие: |
|
|
специално за моторола CPH32876MCP и работи на 978MHz с макс. скорост по радио вълни 3000Mbps а по internet 2(оптичен гръбнак) 11Gbps някой от вас ще каже че не може харда да пише с толкова ама шашмата е платка за 1ТВ s 350 ИС за по 3.5 МБ ама незнам точно така че да не говорим за някви30-50МНz-а а освен това в модема имаше 5 ИС ММ53200(кодер-декодер) _________________ 98% от младото поколение е опитвало трева или някакъв вид опиaт!Ако си от 2%, които не са опитвали сложи това под подписа си. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|