| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 14:53 Заглавие: |
|
|
| pamporov написа: | | Теоретично би трябвало да работят при по-ниско напрежение... |
Ако два нагревателя се свържат последователно между две фази - да. В трифазна система закономерностите са други и напреженията върху трите нагревателя ще бъдат 220V.
Между другото така и не ми стана ясно защо трябва да се прекъсне нулевия проводник?  _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 14:57 Заглавие: |
|
|
Прав си. И според мен нулата няма да е натоварена, така че спокойно може да си остане. През нея ще текат само изравнителните токове.
Последната промяна е направена от pamporov на Вто Окт 12, 2010 15:10; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 15:01 Заглавие: |
|
|
Спокойно си махни нулата от нагревателите и я използвай само за зануляване на корпуса на печката. Така нагревателите ще ти са свързани в звезда и реално напрежението при еднакви съпротивления между фаза и звездния център ще си бъде пак 220V. Дори и да не са чак толкова еднакви няма нищо страшно единия ще топли малко повечко другия по малко все тая - печката ще топли.
190V ще се получат ако единия изгори и се окажат два включени последователно между две фази. Пак няма проблем и така ще топли но доста по малко и ще те принуди да си оправиш повредения реотан. |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 16:47 Заглавие: |
|
|
| Ichko написа: | ...Между другото така и не ми стана ясно защо трябва да се прекъсне нулевия проводник?  |
Moже и да предполагам неправилно, но заключението ми е, че токовете на всички нагреватели (май са 12 - това направо не е печка, а мечка ) минават през нулата и натоварването за 1.5 кв. мм. проводник ще се окаже непосилно. Затова е тази операция. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 17:12 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | но заключението ми е, че токовете на всички нагреватели .... минават през нулата |
Не са ти верни заключенията и представите.
Разходи се до някой по-сериозен електро-магазин и се загледай в силовите (и не толкова) кабели 3+1, 3+2.
Какви са сеченията на отделните проводници и си отговори на въпроса - защо е така. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 17:18 Заглавие: |
|
|
| pamporov написа: | | ..... нулата няма да е натоварена... През нея ще текат само изравнителните токове. |
Последната промяна е направена от pamporov на Вто Окт 12, 2010 17:22; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 17:22 Заглавие: |
|
|
Затова и писах тая тема - исках да уточня нещата... _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
elmondo-ivan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 18:51 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | но заключението ми е, че токовете на всички нагреватели .... минават през нулата |
И защо ако не минават през нулата - при изгаряне на два или три нагревателя от една фаза - останалите здрави продължават да работят с една и съща мощност /примерно по 1000 вата /  _________________ Ай сиктир,бе драги зрители!Повредата не е във вашият телевизор... |
|
|
 |
NikolaiBG Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 20:24 Заглавие: |
|
|
Защото тогава системата не е уравновесена и ток през нулата ще тече. При този случай фазното напрежение пак си остава 220V т.к. мрежата е достатъчно нискоомен източник на напрежение. При уравноверена 3-фазна система ток през нулата теоретично не тече! Като си разпишеш 1-вия закон на Kирхов, като вземеш токовете с техните комплексни значения ще се убедиш  |
|
|
 |
elmondo-ivan Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2010 21:58 Заглавие: |
|
|
 _________________ Ай сиктир,бе драги зрители!Повредата не е във вашият телевизор... |
|
|
 |
|