Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема на система за повиквания.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vescherry
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 24, 2010 18:28    Заглавие: Схема на система за повиквания. Отговорете с цитат

Имам едно такова задание за направа на система за повикване, на един дом за стари хора. Имат 13 стаи с по 2 легла. Искат да се вижда от коя стая е подадено повикването, звуков и светлинен сигнал, като аз бих добавил - да има мигаш светлинен сигнал докато дежурния персонал не го види и изчисти. Има готови такива системи даже и безжични, но разбира се както винаги - няма пари. Мислил съм си за тези китайските безжични звънци, има такива с по два бутона, но трябва да се обедини всичко в едно табло със светлинна сигнализация. Приемам всякакви идеи и схеми.
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Ное 24, 2010 21:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Предлагам ти да го направиш по лесния начин. От всички стаи се задейства един звънец и лампа в служебната стая. На всяка стая от външната страна до вратата да има светлинен и или звуков сигнал. Така е най лесно и удобно спестяваш пускането на кабели от всяка стая до дежурната. Може ако има етажи да се прекарат линии от етаж до отделен звънец и лампа за локализиране на етажа. Не е нужно от всяка стая да стига отделен сигнал до дежурната. Дежурния като тръгне ще види коя стая свети и ще разбере.
Ако искаш още една идея. Изработваш си ен на брой еднакви предаватели на 27Мгх. на една честота, колкото стаи респективно бутони. Във всеки предавател се генерира двоично число съответващо на стаята-леглото. В дежурната един приемник на съответния канал и подаваш сигнала на дешифратор и от изхода му задействаш съответна сигнализация за съответната стая. Това ми дойде на пръв поглед като идеи. не знам дали са най удачни но като насоки за размисъл мисля ще ти е от полза.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Чет Ное 25, 2010 2:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Един приятел направи нещо подобно за една болница. Даже им направи платчици и тн ... Направи го през RS-485 Smile
Направо мога да му кажа да пише тук подробности Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
radolin
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 25, 2010 9:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте,

аз и един мой приятел правихме системата, за която Мишо споменава. Ситуациатя беше следната - вече имаше изградена някаква система - обикновени звънци, но монтирани наобратно - бутона в стаята, а звънеца отвън над вратата в коридора. Проблемът беше, че след като човекът звънне няма как да се разбере от коя стая е, и сестрите почват поред да обикалят всички докато уцелят. Сигналът към звънците е директно ~220V. Решихме да не пипаме текущата система, а да я надградим.

Устройството на снимката има - Atmega8, RS485 transceiver, червен LED, Hall sensor, оптоизолатор за подаване на сигналът от ~220V към процесора. При монтажа пуснахме паралелно сигнал от звънците към 220В входа на устройствата. Самите устройства се монтират като "Daisy chain" със обикновени UTP кабели. По тях минава и захранването и комуникацията.

При натискане на бутон от човек в стаята, даже и за 0.5 сек устройството запомня това и започва да мига светодиода. При влизане в стаята сестрата допира магнитна пръчица (до устройството на снимката), която се засича от Хол сензора и алармата се изчиства.

Цялата идея с RS485 мрежата беше в стаята на дежурните сестри да има централно устройство с дисплей и звуков сигнал, което да показва от кои стаи има повиквания. В крайна сметка не се стигна до направата му и нещата останаха както са описано по-горе.

Имам останали още сигурно към 15-на платки. Елементите са общо взето стандартни, само кутийките не знам дали могат да се намерят в момента, но би трябвало. Всъщност това са кутийки за двойни RJ45 розетки. Ако не те притеснява окабеляването би трябвало да ти свърши работа това. А най-добре ако имаш ентусиазъм да се довършат нещата докрай и да се направи и централното устройство с дисплей и звуков сигнал.

При интерес можеш да се свържеш с мен на [email protected].

Поздрави,
Радо

http://kolev.info/drupal/files/signal1.jpg

http://kolev.info/drupal/files/signal2.jpg
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 25, 2010 10:33    Заглавие: Отговорете с цитат

За 26 датчика мисля, че китайските звънци ще са перфектна работа, единственото което трябва да гледаш е да са от моделите с кодер/декодер IC, а не само с детектиране на честотата, ако не се лъжа те имаха различни вградени мелодии, така че ето ти го звуковия сигнал, нищо не пречи да се сложи по допълнително светодиодче за да има светлинна индикация. В стаята до леглото на всеки пациент се монтира звънеца с 12V батерия, като за всяко легло се настройва уникална комбинация.Лично съм тествал подобни звънци имат покритие на около 300м свободно пространство, при добри батерии, ако искаш (а смятам че е доста прпоръчително) самите бутони да се хранят с автономно захранване от мрежата за да се избегне проблема с падането на батериите. В контролната стая се монтират общо 26 приемнит устройства ( които си влизат в комплекта и се изкарват бутон за изключване ( може да се наложи да се пусне някаква обратна връзка за да не спира да мига лампичката когато се спре натискането на бутона). За премната страна има и по интелигентен вариантн - направата на собствен приемник с една схема декодер ( от същия тип като в оригиналните приемници ) като настройката на приемния адрес не се прави посредством джъмпери, а директнао от пиновете на контролера.
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2010 10:12    Заглавие: Отговорете с цитат

http://yfrog.com/mtclipimage002ndj

На малката платка е модул, който се монтира над вратата на стаята, а на голямата - централа в стаята на дежурния. Към модула се връзват до 6 бутона (до леглата) със светодиоди по двупроводни линии (бутона и LED в паралел). Модула също има един или два LED, а централата до 16 LED (по 1 за всяка стая). От бутона над леглото се задейства повикването, от него (с повторно натискане) се изключва. Към централата се включва и пиезозумер (има две нива - ден/нощ).
На тъмно LED над леглата леко примигват за да се намират по-лесно без да пречат. Всичко се захранва с 12V от адаптер. От десетина години са внедрявани в няколко клиники и няма нито една рекламация.
http://yfrog.com/n5clipimage003fj
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2010 16:55    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз ви подкрепям за RS485. Tам има възможност за паралелно свързване на мисля до 99 устройства към един хост. Така че кабела просто ще преминава през всички стаи. Smile
Върнете се в началото
vescherry
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 26, 2010 20:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес ходих на място да огледам. Каса е се за 4 отделни къщички, на разстояние от около 15-20м. Персонала е в едната сграда, която е административната, като на горния етаж също има стаи. Като че ли това с окабеляването е доста трудоемка задача, а и трябва да се дупчи тук таме по новите къщички. Мисля да опитам с безжична система, като ползвам безжични звънци с по два бутона и ги обединя в една система със звукова и светлинна сигнализация. Тригерчета ще трябват за да се управляват от приемната част, така че да мига и звъни докато не се изчисти от персонала. Досега са имали само в административната сграда обикновен звънец в коридора и бутони по стаите и се почва едно обикаляне и питане - кой звъня.
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Ное 27, 2010 3:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-итересния момент е с евентуалното призастъпване на два или повече сигнала
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Съб Ное 27, 2010 3:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо не купиш от конрад от тези контакти, които с дистационното Smile
Вътре мисля, че са с PT2268 (encoder) и PT2272 (decoder има вариянт с Latch или Momentary) и е 4 канала Wink
Може би и тези звънци са със същите чипове Smile Не съм разглобявал и не мога да кажа Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети