| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vescherry Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2010 18:28 Заглавие: Схема на система за повиквания. |
|
|
Имам едно такова задание за направа на система за повикване, на един дом за стари хора. Имат 13 стаи с по 2 легла. Искат да се вижда от коя стая е подадено повикването, звуков и светлинен сигнал, като аз бих добавил - да има мигаш светлинен сигнал докато дежурния персонал не го види и изчисти. Има готови такива системи даже и безжични, но разбира се както винаги - няма пари. Мислил съм си за тези китайските безжични звънци, има такива с по два бутона, но трябва да се обедини всичко в едно табло със светлинна сигнализация. Приемам всякакви идеи и схеми. _________________ Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2010 21:02 Заглавие: |
|
|
Предлагам ти да го направиш по лесния начин. От всички стаи се задейства един звънец и лампа в служебната стая. На всяка стая от външната страна до вратата да има светлинен и или звуков сигнал. Така е най лесно и удобно спестяваш пускането на кабели от всяка стая до дежурната. Може ако има етажи да се прекарат линии от етаж до отделен звънец и лампа за локализиране на етажа. Не е нужно от всяка стая да стига отделен сигнал до дежурната. Дежурния като тръгне ще види коя стая свети и ще разбере.
Ако искаш още една идея. Изработваш си ен на брой еднакви предаватели на 27Мгх. на една честота, колкото стаи респективно бутони. Във всеки предавател се генерира двоично число съответващо на стаята-леглото. В дежурната един приемник на съответния канал и подаваш сигнала на дешифратор и от изхода му задействаш съответна сигнализация за съответната стая. Това ми дойде на пръв поглед като идеи. не знам дали са най удачни но като насоки за размисъл мисля ще ти е от полза. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2010 2:23 Заглавие: |
|
|
Един приятел направи нещо подобно за една болница. Даже им направи платчици и тн ... Направи го през RS-485
Направо мога да му кажа да пише тук подробности  |
|
|
 |
radolin Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2010 9:26 Заглавие: |
|
|
Здравейте,
аз и един мой приятел правихме системата, за която Мишо споменава. Ситуациатя беше следната - вече имаше изградена някаква система - обикновени звънци, но монтирани наобратно - бутона в стаята, а звънеца отвън над вратата в коридора. Проблемът беше, че след като човекът звънне няма как да се разбере от коя стая е, и сестрите почват поред да обикалят всички докато уцелят. Сигналът към звънците е директно ~220V. Решихме да не пипаме текущата система, а да я надградим.
Устройството на снимката има - Atmega8, RS485 transceiver, червен LED, Hall sensor, оптоизолатор за подаване на сигналът от ~220V към процесора. При монтажа пуснахме паралелно сигнал от звънците към 220В входа на устройствата. Самите устройства се монтират като "Daisy chain" със обикновени UTP кабели. По тях минава и захранването и комуникацията.
При натискане на бутон от човек в стаята, даже и за 0.5 сек устройството запомня това и започва да мига светодиода. При влизане в стаята сестрата допира магнитна пръчица (до устройството на снимката), която се засича от Хол сензора и алармата се изчиства.
Цялата идея с RS485 мрежата беше в стаята на дежурните сестри да има централно устройство с дисплей и звуков сигнал, което да показва от кои стаи има повиквания. В крайна сметка не се стигна до направата му и нещата останаха както са описано по-горе.
Имам останали още сигурно към 15-на платки. Елементите са общо взето стандартни, само кутийките не знам дали могат да се намерят в момента, но би трябвало. Всъщност това са кутийки за двойни RJ45 розетки. Ако не те притеснява окабеляването би трябвало да ти свърши работа това. А най-добре ако имаш ентусиазъм да се довършат нещата докрай и да се направи и централното устройство с дисплей и звуков сигнал.
При интерес можеш да се свържеш с мен на [email protected].
Поздрави,
Радо
http://kolev.info/drupal/files/signal1.jpg
http://kolev.info/drupal/files/signal2.jpg |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2010 10:33 Заглавие: |
|
|
За 26 датчика мисля, че китайските звънци ще са перфектна работа, единственото което трябва да гледаш е да са от моделите с кодер/декодер IC, а не само с детектиране на честотата, ако не се лъжа те имаха различни вградени мелодии, така че ето ти го звуковия сигнал, нищо не пречи да се сложи по допълнително светодиодче за да има светлинна индикация. В стаята до леглото на всеки пациент се монтира звънеца с 12V батерия, като за всяко легло се настройва уникална комбинация.Лично съм тествал подобни звънци имат покритие на около 300м свободно пространство, при добри батерии, ако искаш (а смятам че е доста прпоръчително) самите бутони да се хранят с автономно захранване от мрежата за да се избегне проблема с падането на батериите. В контролната стая се монтират общо 26 приемнит устройства ( които си влизат в комплекта и се изкарват бутон за изключване ( може да се наложи да се пусне някаква обратна връзка за да не спира да мига лампичката когато се спре натискането на бутона). За премната страна има и по интелигентен вариантн - направата на собствен приемник с една схема декодер ( от същия тип като в оригиналните приемници ) като настройката на приемния адрес не се прави посредством джъмпери, а директнао от пиновете на контролера. _________________ eng. M.Gelkov |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2010 10:12 Заглавие: |
|
|
http://yfrog.com/mtclipimage002ndj
На малката платка е модул, който се монтира над вратата на стаята, а на голямата - централа в стаята на дежурния. Към модула се връзват до 6 бутона (до леглата) със светодиоди по двупроводни линии (бутона и LED в паралел). Модула също има един или два LED, а централата до 16 LED (по 1 за всяка стая). От бутона над леглото се задейства повикването, от него (с повторно натискане) се изключва. Към централата се включва и пиезозумер (има две нива - ден/нощ).
На тъмно LED над леглата леко примигват за да се намират по-лесно без да пречат. Всичко се захранва с 12V от адаптер. От десетина години са внедрявани в няколко клиники и няма нито една рекламация.
http://yfrog.com/n5clipimage003fj |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2010 16:55 Заглавие: |
|
|
И аз ви подкрепям за RS485. Tам има възможност за паралелно свързване на мисля до 99 устройства към един хост. Така че кабела просто ще преминава през всички стаи.  |
|
|
 |
vescherry Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2010 20:00 Заглавие: |
|
|
Днес ходих на място да огледам. Каса е се за 4 отделни къщички, на разстояние от около 15-20м. Персонала е в едната сграда, която е административната, като на горния етаж също има стаи. Като че ли това с окабеляването е доста трудоемка задача, а и трябва да се дупчи тук таме по новите къщички. Мисля да опитам с безжична система, като ползвам безжични звънци с по два бутона и ги обединя в една система със звукова и светлинна сигнализация. Тригерчета ще трябват за да се управляват от приемната част, така че да мига и звъни докато не се изчисти от персонала. Досега са имали само в административната сграда обикновен звънец в коридора и бутони по стаите и се почва едно обикаляне и питане - кой звъня. _________________ Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Ное 27, 2010 3:03 Заглавие: |
|
|
| Най-итересния момент е с евентуалното призастъпване на два или повече сигнала |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 27, 2010 3:10 Заглавие: |
|
|
Защо не купиш от конрад от тези контакти, които с дистационното
Вътре мисля, че са с PT2268 (encoder) и PT2272 (decoder има вариянт с Latch или Momentary) и е 4 канала
Може би и тези звънци са със същите чипове Не съм разглобявал и не мога да кажа  |
|
|
 |
|