| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2010 15:16 Заглавие: |
|
|
Понеже разбуних духовете, да поясня някои неща.
Компакт Касетата (патент на Филипс) ми е набор (1961) и дали по тоя сантимент се случи години наред да се занимавам с проблемите й и изделията, които я ползват. касетофоните (за декове тука няма да говорим - то си е друга бира) ползваха генератор за изтриване на лентата и глава с магнитно мек магнитопровод и намотка около него, която да създаде хомогенно магнитно поле, през което да премине долната половина от лентата. При обръщането на касетата се изтрива и горната, която съответно става долна. Част от енергията на този генератор 70кHz например се използва и за подмагнитване на записващата глава. В по-късен етап след 80-години на миналия век все по-често се използват за изтриване глави от постоянен магнит.
Потрай няколко дена, ще ти измеря няколко глави да видиш от какъв порядък им е индуктивността, че в момента не разполагам (не съм вкъщи). Има и справочни данни, но и книгите не са ми под ръка. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2010 15:23 Заглавие: |
|
|
| Аз също съм виждал касетофони, чиято изтриваща глава е постоянен магнит. Нормално стои повдигната, а при включване на запис се спуска надолу. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2010 18:41 Заглавие: |
|
|
| Що е боклук ,все е с постоянен магнит за триене . Не знам дали сте наясно колко нарастват шумовете на лентата при такъв начин на изтриване . Качествен касетофон ,или дек ,с магнит вместо изтриваща глава няма да видите ! |
|
|
 |
sword Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2010 21:30 Заглавие: |
|
|
| И аз съм забелязал че само китайските ефтинджоси са с постоянен магнит сложен за триеща глава!Едновремещните касетофони бяха с нормални глави и свиреха къде по -добре от сегашните.Има декове от преди 20 и повече години дето записват и свирят по-хубаво от сегашните кампактдискове! |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 25, 2010 22:04 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | ... Не знам дали сте наясно колко нарастват шумовете на лентата при такъв начин на изтриване .... |
Ами това имам предвид и аз , като питам невярващо . Имал съм значи късмет , че съм спрял навреме да се занимавам с тази техника .
Ако не е някаква особенна хитрина , примерно няколко редуващи се полюса N-S-N-S ... и т.н. с постепенно намаляваща индукция , иначе просто с магнит не мога да си го представя . Нали лентата ще си остане намагнитена на едно постоянно ниво и при записа размаха на сигнала ще се ограничава , защото в едната посока ще е по-близко до Bsat и ще се получава ефект близък до клипинг в усилвателите .
Както и да е , човек винаги има какво ново да научи . |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2010 2:56 Заглавие: |
|
|
| Не се сдържах и аз да не оспамя темата. Какви редуващи се полюси? Възпроизвеждащата глава реагира на променящо се магнитно поле, а постоянния магнит не прави такова(нали и за това такова му е името). Нивото на шумовете(намалянето на динамиката) се дължат на некачествено "изтриване" в дълбочина на магнитния слой, както и от склонноста на последния към размагнитване, копирефект. При високочестотното изтриване се ползват феритни глави с по тесен процеп, по-висока износоустойчивост и магнитни ленти с по-висока коерцитивност(реагиращи на по-силно магнитно поле). Интересно беше да разберем как може да се ползва индуктивност за терморегулатор за инкубатор. А за глави, ленти има много писано в книгата "Hi-Fi касетни декове". |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2010 8:03 Заглавие: |
|
|
Тая книга е много хубава, има какво да се научи.
А за терморегулатора (инкубатора) все си мисля, че ако ти трябва индуктивен датчик (например за положението при въртене на скарата), по добре да използваш четяща глава (възпроизвеждаща), тя ще ти отдаде по-силен сигнал. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2010 8:32 Заглавие: |
|
|
| Типичен случай... Човека пита едно, пък то става... А никой не се сети, че индуктивността е физическа величина, подлежаща на измерване. И съвсем не е задължително измерването да става със специализиран уред. Но това е друг въпрос: Как да измеря индуктивността на изтриваща глава? |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2010 10:21 Заглавие: |
|
|
| Абе я питащия да каже каква индуктивност му трябва, може да има по-добро решение от глава за касетофон. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2010 13:36 Заглавие: |
|
|
| Относно същината на питането -днес гледах едни данни за руски глави от сп. Радио ,изтриващите бяха с индуктивност от 0.4 до 1 милихенри ,феритни глави . Предполагам порядъка на вносните е същия . Ток на изтриване 70-90мА . |
|
|
 |
|