Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ремонт на осцилосцоп

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kibik
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Bristol,UK

МнениеПуснато на: Съб Дек 11, 2010 16:06    Заглавие: Ремонт на осцилосцоп Отговорете с цитат

Пристъпвам на пръсти към пускането на тая тема,дано съм улучил раздела...
Вероятно в БГ(в чужбина съм)този тайвански осцилоскоп не е известен(Topward 7021),но "тръбата" се слага и в други,та може да е позната (Toshiba 150BTB31A).
При включване излизат лъчите,но в началото си започват с ярка точка.Регулатора на яркоста оказва слабо влияние и напълно намален лъчите не изчезват(както е нормално).Най-добър фокус(но не добър) се постига в крайно дясно положение на регулатора за фокуса(когато е нормално е около средата).Ако пусна сгнал,в десния край на екрана той е "свит" и се клати ляво/дясно...Ако преместя лъчите на дясно,положението е същото,десния край е "смачкан",ако ги преместя в ляво,десния край (вече в средата)е нормален.
Това е 1-2 минути след включване,след това се оправя и всичко е нормалн,но след още 2 мин отново се разваля трайно като в първия случай.
Ще опитам да кача снимки за илюстрация на описанието.
Според мен има проблем в някое напрежение на тръбата.В нета намирам захранващите напрежения,но не и крачетата на 14 пиновия цокъл.
http://www.hokuto.co.jp/hokuto/crt/crtdata/english/instrument/150BTB31A.htm
Писах на Topward за схема на захранването,но не отговарят.
Отоплението е на 1/14 и е нормално.Различавам само проводниците -X/+X (11/12)и -Y/+Y(7/9),дугите не знам.
Уреда ми е до 1000V,та не знам как ще измеря други напрежения спрямо маса,но...
Не са ми познати осцилоскопните тръби и не знам в какви граници са нормалните напрежения,за това всяка помощ или примерна схема би ми била полезна.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1776/19069740909772369061292075432SY1XQaYjIjpS0GLMwAR0.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2194/135517110811181386051292075449ViPhYAI285NwumZAQOdA.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1888/5630784074204399381292075825pRl4QeGlpfl1Mkm35LMj.JPG
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Съб Дек 11, 2010 18:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж електролитните кондезатори по захранването и развивките.
kibik
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 11, 2010 19:31    Заглавие: Отговорете с цитат

To захранването е трансформаторно и не сложно до където мога да проследя.Един грец,който дава +/- 17-18V спрямо маса върху 2 електролита 1000/35V и друг грец,който дава 190V върху друг електролит 47/200V,но не спрямо маса.Пулсациите гледани с един от лъчите не са повече от 1-2V на трите кондензатори.
По платките няма много кондензатори...Не се занимавам с ремонти и нямам много кондензатори,та да сменям наред...
Кофти,ако е дефектна тръбата...
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Дек 11, 2010 21:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Най вероятно има някаква повреда във развивката. И е температурно зависима. Аз ти предлагам със сешуар да нагряваш грубо като следиш дали се променя картината. След като локализираш мястото нагрей с поялник един по един съмнителните елементи (електролитни кондензатори). Аз така едно ипулсно не щеше да тръгва на студено но като тръгнеше и си работеше, и така го управих. След като смъкнах изсъхналия електролит го премерих вместо 100 uF беше около 10-15 студен и като загреех ставаше докъм 30. Smile
Върнете се в началото
kibik
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 11, 2010 21:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще опитам да нагрявам,но без схема на захранването на тръбата едва ли ще се оправя...
Не е сигурно дали е температурозавсима повредата.Както описах ,при начално включване е зле,след малко за 1-2 мин е добре,после е зле за постоянно,но не винаги е така,понякога въобще не тръгва добре.
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Дек 12, 2010 10:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте! Вместо със сешоар е по добре със изстудяващ спрей - по-точно локализира повредения чарк, пък тези спрейове за това са произведени (имат отлични изолационни качества и не замърсяват платката). Имал съм случай със повреда в осцилоскоп Филипс, при която не се регулираше в нормални граници яркостта - не гасне при минимум. Дълго време търсих схемата (наистина дълго - две години в нета), и като я открих се оправи лесно. Някой преди мен беше ровичкал и сменил повреден транзистор, но объркал изводите (разменени В-Е, има такива "опъки" транзистори с емитер по средата). Транзистора открих проследявайки сигнала от средния извод на потенциометъра за яркост.
За друго не се сещам, имайки предвид къде се намираш.
Върнете се в началото
kibik
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 12, 2010 16:51    Заглавие: Отговорете с цитат

С нагряване не стана.Имам и изстудяващ спрей(трябва да видя какъв е,да не е за нещо друго...) и ще опитам,но ми се струва,че не е температуро зависама повредата,защото разглобен осцилоскопа го държа на двора в бараката,където напоследък е около 0гр и като го внеса няма подобрения.
Пак писах за схема на захранването на някаква фирма,която вероятно е дистрибутор на Topward но не за Европа,а май за Щатите,ще видя дали ще отговорят...
Намерих схеми(жалко,че не е на англ) на подобен осцилоскоп,който ползва същата тръба,но на първо четене,освен отоплението,другите известни ми пинове май не съвпадат с моите.Имам предвид X и Y ...Ще проверя пак.Ето схемите,накрая на 43 стр. е захранването:
http://bazznetwork.free.fr/electronique/old_things/Beckman%20Industrial%209020.pdf
Ето пак и напреженията:
http://www.hokuto.co.jp/hokuto/crt/crtdata/english/instrument/150BTB31A.htm
Нека някой от знаещите да направи аналогия на тези напрежения с крачетата от френската схема.И как се мерят,спрямо корпус,или спрямо катода?
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Дек 13, 2010 7:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Струва ми се, че в случая трябвя повече да използваш омметър (преходмер) и да търсиш тръцнал транзистор или диод. Разбира се, и с волтметър става, но на изключен уред някак е по-безопасно.
Върнете се в началото
kibik
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 13, 2010 12:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Само с омметър трудно ще стане,трудно е да свалям и меря всички преходи,а има и чипове,траф за високите напрежения...Веригите около транзисторите както са запоени влияят...Ако имам схема и заподозрена верига става...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети