|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 11, 2010 16:06 Заглавие: Ремонт на осцилосцоп |
|
|
Пристъпвам на пръсти към пускането на тая тема,дано съм улучил раздела...
Вероятно в БГ(в чужбина съм)този тайвански осцилоскоп не е известен(Topward 7021),но "тръбата" се слага и в други,та може да е позната (Toshiba 150BTB31A).
При включване излизат лъчите,но в началото си започват с ярка точка.Регулатора на яркоста оказва слабо влияние и напълно намален лъчите не изчезват(както е нормално).Най-добър фокус(но не добър) се постига в крайно дясно положение на регулатора за фокуса(когато е нормално е около средата).Ако пусна сгнал,в десния край на екрана той е "свит" и се клати ляво/дясно...Ако преместя лъчите на дясно,положението е същото,десния край е "смачкан",ако ги преместя в ляво,десния край (вече в средата)е нормален.
Това е 1-2 минути след включване,след това се оправя и всичко е нормалн,но след още 2 мин отново се разваля трайно като в първия случай.
Ще опитам да кача снимки за илюстрация на описанието.
Според мен има проблем в някое напрежение на тръбата.В нета намирам захранващите напрежения,но не и крачетата на 14 пиновия цокъл.
http://www.hokuto.co.jp/hokuto/crt/crtdata/english/instrument/150BTB31A.htm
Писах на Topward за схема на захранването,но не отговарят.
Отоплението е на 1/14 и е нормално.Различавам само проводниците -X/+X (11/12)и -Y/+Y(7/9),дугите не знам.
Уреда ми е до 1000V,та не знам как ще измеря други напрежения спрямо маса,но...
Не са ми познати осцилоскопните тръби и не знам в какви граници са нормалните напрежения,за това всяка помощ или примерна схема би ми била полезна.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1776/19069740909772369061292075432SY1XQaYjIjpS0GLMwAR0.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2194/135517110811181386051292075449ViPhYAI285NwumZAQOdA.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1888/5630784074204399381292075825pRl4QeGlpfl1Mkm35LMj.JPG |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 11, 2010 18:12 Заглавие: |
|
|
Виж електролитните кондезатори по захранването и развивките. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 11, 2010 19:31 Заглавие: |
|
|
To захранването е трансформаторно и не сложно до където мога да проследя.Един грец,който дава +/- 17-18V спрямо маса върху 2 електролита 1000/35V и друг грец,който дава 190V върху друг електролит 47/200V,но не спрямо маса.Пулсациите гледани с един от лъчите не са повече от 1-2V на трите кондензатори.
По платките няма много кондензатори...Не се занимавам с ремонти и нямам много кондензатори,та да сменям наред...
Кофти,ако е дефектна тръбата... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Дек 11, 2010 21:37 Заглавие: |
|
|
Най вероятно има някаква повреда във развивката. И е температурно зависима. Аз ти предлагам със сешуар да нагряваш грубо като следиш дали се променя картината. След като локализираш мястото нагрей с поялник един по един съмнителните елементи (електролитни кондензатори). Аз така едно ипулсно не щеше да тръгва на студено но като тръгнеше и си работеше, и така го управих. След като смъкнах изсъхналия електролит го премерих вместо 100 uF беше около 10-15 студен и като загреех ставаше докъм 30.  |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 11, 2010 21:48 Заглавие: |
|
|
Ще опитам да нагрявам,но без схема на захранването на тръбата едва ли ще се оправя...
Не е сигурно дали е температурозавсима повредата.Както описах ,при начално включване е зле,след малко за 1-2 мин е добре,после е зле за постоянно,но не винаги е така,понякога въобще не тръгва добре. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 12, 2010 10:43 Заглавие: |
|
|
Здравейте! Вместо със сешоар е по добре със изстудяващ спрей - по-точно локализира повредения чарк, пък тези спрейове за това са произведени (имат отлични изолационни качества и не замърсяват платката). Имал съм случай със повреда в осцилоскоп Филипс, при която не се регулираше в нормални граници яркостта - не гасне при минимум. Дълго време търсих схемата (наистина дълго - две години в нета), и като я открих се оправи лесно. Някой преди мен беше ровичкал и сменил повреден транзистор, но объркал изводите (разменени В-Е, има такива "опъки" транзистори с емитер по средата). Транзистора открих проследявайки сигнала от средния извод на потенциометъра за яркост.
За друго не се сещам, имайки предвид къде се намираш. |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 12, 2010 16:51 Заглавие: |
|
|
С нагряване не стана.Имам и изстудяващ спрей(трябва да видя какъв е,да не е за нещо друго...) и ще опитам,но ми се струва,че не е температуро зависама повредата,защото разглобен осцилоскопа го държа на двора в бараката,където напоследък е около 0гр и като го внеса няма подобрения.
Пак писах за схема на захранването на някаква фирма,която вероятно е дистрибутор на Topward но не за Европа,а май за Щатите,ще видя дали ще отговорят...
Намерих схеми(жалко,че не е на англ) на подобен осцилоскоп,който ползва същата тръба,но на първо четене,освен отоплението,другите известни ми пинове май не съвпадат с моите.Имам предвид X и Y ...Ще проверя пак.Ето схемите,накрая на 43 стр. е захранването:
http://bazznetwork.free.fr/electronique/old_things/Beckman%20Industrial%209020.pdf
Ето пак и напреженията:
http://www.hokuto.co.jp/hokuto/crt/crtdata/english/instrument/150BTB31A.htm
Нека някой от знаещите да направи аналогия на тези напрежения с крачетата от френската схема.И как се мерят,спрямо корпус,или спрямо катода? |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 13, 2010 7:42 Заглавие: |
|
|
| Струва ми се, че в случая трябвя повече да използваш омметър (преходмер) и да търсиш тръцнал транзистор или диод. Разбира се, и с волтметър става, но на изключен уред някак е по-безопасно. |
|
|
 |
kibik Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 13, 2010 12:00 Заглавие: |
|
|
| Само с омметър трудно ще стане,трудно е да свалям и меря всички преходи,а има и чипове,траф за високите напрежения...Веригите около транзисторите както са запоени влияят...Ако имам схема и заподозрена верига става... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|