| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 0:52 Заглавие: Отрицателни обратни връзки ООВ |
|
|
Уважаеми колеги, нека да ги обясним. Ако някъде греша, можете да ме коригирате. Тази тема е дискусионна и информационна. Като че ли някои колеги не ги различават -кои са по ток и кои по напрежение. Затова пускам темата.
ООВ по напрежение са от изхода на усилвателя към неговия вход и то когато сигналите са в противофаза. Ако са във фаза, ОВ е положителна. ООВ стабилизира усилването. Положителната ОВ прави от усилвателя генератор.
ООВ по ток се използват, за да компенсират температурните промени в транзисторите и електронните лампи. Те ограничават изходния ток. Как става това? Включва се резистор последователно в катодната верига на ел.лампа или в емитерната верига на биполярния транзистор или в сорсовата верига на полевия транзистор. Известно е, че с увеличаване на температурата проводимостта на полупроводниците се увеличава, а при лампите емисията на катода.
Поради това нараства анодният или колекторният или дрейновият ток. За да не стане така, се включва въпросният резистор. Естествено тогава върху него ще се получи по-голям пад на напрежение и лампата или биполярният или полевият транзистор ще се окажат по-слабо отпушени. Това веднага ще доведе до намаляване на анодния или колекторния или дрейновия ток. Затова тази ОВ се нарича ООВ по ток. Има и положителни ОВ по ток. Например при сензорното у-во на "Е-н 380". Там базата на единия транзистор е включена към колектора на другия и обратно и се получава лавинообразно нарастване на токовете на двата транзистора и позицията на дадената програма се включва.
Та всичко това не е според моите разбирания, а според това, на което са ни учили в Алма матер. Някои колеги от следването също не ги разбираха добре и не ги виждаха коя е по ток и коя по напрежение.
http://www.robotics-bg.com/upload/files/Analogue_Circuits.pdf _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 1:22 Заглавие: |
|
|
Уважаеми колеги, нема начин да не взема отношение по темата и да не се съглася със сухата материя по-горе ...
Само "мааалко" корекция от мене, че това ми е професия, >
Трябва да се прави разлика между ООВ, служеща за СТАБИЛИЗАЦИЯ и ООВ за ЗАЩИТА
Трябва да се чете! и съпоставя теорията с практика поне веднъж годишно Казуса е тук  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 1:33 Заглавие: |
|
|
Мислех, че се казва "няма", а не "нема"....Но кой знае може и да греша.....Давай, обяснявай както правя аз, а не ни казвай къде да четем. Още повече посоченото от теб не се отваря както трябва и не може да се чете. За тази вечер стига, утре пак. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 1:40 Заглавие: |
|
|
| vladi46 написа: | | ...посоченото от теб не се отваря |
Кое се не отваря, бре?
| vladi46 написа: | | утре пак. |
Ако някой те изтърпи, аз съм насреща най-късно неделя-вечер  |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 9:06 Заглавие: |
|
|
| vladi46 написа: | | Още повече посоченото от теб не се отваря както трябва и не може да се чете. |
Да бе да.И йероглифи излизат.Само че по вина на предмониторното устройство.Което пак е наблегнало на философстването вместо да се ограмоти малко.  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 11:58 Заглавие: Re: Отрицателни обратни връзки ООВ |
|
|
Това за дрейновия ток не е вярно. Id има отрицателен температурен коефиц. т.е. проводимостта на канала намалява /това е следствие от нарастването на "сблъсъците" на основните токоносители при нарастване на температурата /
ето пример
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/siemens/C67078-S1301-A3.pdf
| Цитат: | | Естествено тогава върху него ще се получи по-голям пад на напрежение и лампата или биполярният или полевият транзистор ще се окажат по-слабо отпушени. |
Това не се използва в кючовите /импулсни/ стабилизатори на напрежение ,ключовите транзистори ще започнат да загряват ако работят в актив. си област. Резистора в сорса служи да задейства /когато надвиши зададен праг на напрежение / защита за спиране на генерациите на ШИМ-а. както е писал емооме . Например при ШИМ 384Х този праг е 1В пад върху токоследящия резистор. При Ugs ~ 12-15В този един 1 волт разлика не влияе върху режима на кл. транзистор той пак напълно би се наситил.Това е валидно и за случаите когато пада върху токосл. резистор се сравнява с част от изходното напрежение / от т.н. токов компаратор при current control mode / тогава ограничението на Id,c става следствие от "свиването" на ШИМ а , а не от по -запушения ключов транзистор. Разходи се до Алма матер и им искай рекламация  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 15:39 Заглавие: |
|
|
Ами ти си го написал-токоследящ резистор, тоест ООВ по ток. Тези неща са обяснени във всеки учебник по ОРЕ.
Eмооме не знаеше и гетерите при вакуумните прибори за какво служат, но това е друга тема. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 16:29 Заглавие: |
|
|
vladi46,много ми е интересно ,какво работите.Как си изкарвате хляба.Питам просто от любопитство. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 16:37 Заглавие: |
|
|
| vladi46 написа: | | Eмооме не знаеше и гетерите при вакуумните прибори за какво служат, но това е друга тема. |
Ще се спреш ли най-сетне с напълно ненужните си нападки и дървенофилософски напъни?Говорихме за ОВ,отидахме на гетерите,след малко сигурно ще обсъждаме кой знае какво...Като в оная тема в ремонтния раздел със сирената и луканките.
Така да усещаш че прекаляваш?Ама много прекаляваш. И то от отдавна  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
fishev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 18, 2010 16:56 Заглавие: |
|
|
| pepi_voinishki1957 написа: | | vladi46,много ми е интересно ,какво работите.Как си изкарвате хляба | Не разбрали обикаля концертните зали между две посещения на църквата Доколкото разбрах е правил някога телевизори но времето за него е спряло някъде в началото на 90 години Поредния дразнител достоен наследник на Мицанка и Джорангес |
|
|
 |
|