| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
borkotiger Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 25, 2010 16:05 Заглавие: Кабел за програматор |
|
|
Здравейте,
нов съм в програмирането на пикчета, та ми трябва малко помощ. Купих си програматор JDM Serial Programmer, но с него не ми дадаха кабел. Мушнах го директно във rs232 db9 порта на компа заедно с един PIC16F84A на него, но не ми го намира като добавен хардуер (с XP съм). Знаете ли дали трябва да си направя кабел с обърнати пинове и кои точно? Дали е възможно да съм изгорил пика?
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 25, 2010 16:22 Заглавие: |
|
|
Във форума вече е писано. http://www.hobbykit.eu/hobbyb/software.html
кабелът -- http://www.hobbykit.eu/hobbyb/h1540p.html
Хардуер в принтеровия порт попринцип не инсталира автоматично, както и COM порта. Предполагам използвате ic prog. настройки - http://www.ic-prog.com/jdmset.html http://www.hobbykit.eu/hobbyb/h1540i.html
Трябва да се провери джъмперът поставен ли е, има ли захранващо напрежение и в норма ли е, PIC-а поставен ли е правилно, кабелът да не е прекалено дълъг (аз не съм имал проблем с еднометров лентов, без екранировка, но е далеч по-добре да се използват по-къси и с шримовка.) Трябва да е избран правилния COM порт - обикновено COM 1. Ако е посивен в настройките и не може да бъде избран, значи друг софтуер го използва - софтуерът или се пренастройва или за по-лесно деинсталира.
Твърде вероятно PIC-а е здрав... засега. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 25, 2010 16:57 Заглавие: |
|
|
| Ползвам ic prog и порта com1 е свободен. Това с джъмпера за подаване на напрежение не го знаех и като се прибера ще го погледна. Само че линка за кабела който си дал, води до преход от rs232 db9 към db25. На мен програматора също ми е с db9 ("женска" букса). Искам да кажа, че мога да го мушна директно в компа без кабел. Тогава обаче Windows-а не го намира даже и с ръчно търсене. Затова предположих, че трябва да има кабел с разменени пинове. Вие как разбирате, че Windows-а ви намира програматора? |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Дек 25, 2010 17:49 Заглавие: |
|
|
По принцип за да видиш дали windowsa намира програматора е нужно да има контролер в него поне с тия които съм работил друг начин няма.
Иначе точно с JDM имам проблем на другия ми компютър който е с дъно на компак и няма COM1, а сериния порт се води COM2 и не успях да запусна програматора, който иначе работи. Обикновено не би трябвало да се кръстосват кабели така, че приеми че ако завършва с RS-232 значи с прав кабел би трябвало да стане.
Виж си настройките на IC prog а. Опитай и с winpic800. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 25, 2010 19:01 Заглавие: |
|
|
Като се прибера ще пробвам съветите които ми давате. Ще ви кажа и каква грешка ми изписва когато се опитам да го програмирам, че не я помня. А за програматора не съм сигорен дали е на Sirius. На външно прилича много на него, но не е съвсем същия. Няма име, но има сайт: www.elimex.bg
С ic-prog и PICPgm не става, незнам защо но ми изписват грешки. Успях обаче да я запиша с PONYPROG и утре ще си я пробвам. На моето дъно няма джъмпер за включване на захранването на ком-порта. Търсих и в биоса да не би да са го реализирали програмно, но и там нищо не видях. Програматора го мушнах директно в порта така, че ако си търсите или правите кабел то той е "прав".
Благодаря на всички и весела коледа. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 26, 2010 11:16 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | На моето дъно няма джъмпер за включване на захранването на ком-порта. Търсих и в биоса да не би да са го реализирали програмно, но и там нищо не видях. |
| Цитат: | | С ic-prog и PICPgm не става, незнам защо но ми изписват грешки. Успях обаче да я запиша с PONYPROG |
Формата на изходните файлове не беше ли различен за Понито ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 27, 2010 19:21 Заглавие: |
|
|
Да си призная незнам точно за какво говориш . В понито заредих .hex файла, а то според мен го записва в двоичен вид в микроконтролера. Същия файл го зареждах и във ic prog и PICPgm, но при опит за запис в контролера първата зацикли, а втората даде грешка.  |
|
|
 |
red__bull Нов потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 04, 2011 18:06 Заглавие: |
|
|
ЧНГ на всички!
rud_bull извинявай, чак сега видях че си писал . Не прилича повече на този на sirius. Още ме мотат от магазина и не ми докарват части. Като си зглобя платката ще видя дали се е записала коректно програмата. |
|
|
 |
|