Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Кабел за програматор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
borkotiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2010 16:05    Заглавие: Кабел за програматор Отговорете с цитат

Здравейте,
нов съм в програмирането на пикчета, та ми трябва малко помощ. Купих си програматор JDM Serial Programmer, но с него не ми дадаха кабел. Мушнах го директно във rs232 db9 порта на компа заедно с един PIC16F84A на него, но не ми го намира като добавен хардуер (с XP съм). Знаете ли дали трябва да си направя кабел с обърнати пинове и кои точно? Дали е възможно да съм изгорил пика?
Благодаря предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2010 16:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Във форума вече е писано. http://www.hobbykit.eu/hobbyb/software.html
кабелът -- http://www.hobbykit.eu/hobbyb/h1540p.html
Хардуер в принтеровия порт попринцип не инсталира автоматично, както и COM порта. Предполагам използвате ic prog. настройки - http://www.ic-prog.com/jdmset.html http://www.hobbykit.eu/hobbyb/h1540i.html
Трябва да се провери джъмперът поставен ли е, има ли захранващо напрежение и в норма ли е, PIC-а поставен ли е правилно, кабелът да не е прекалено дълъг (аз не съм имал проблем с еднометров лентов, без екранировка, но е далеч по-добре да се използват по-къси и с шримовка.) Трябва да е избран правилния COM порт - обикновено COM 1. Ако е посивен в настройките и не може да бъде избран, значи друг софтуер го използва - софтуерът или се пренастройва или за по-лесно деинсталира.
Твърде вероятно PIC-а е здрав... засега.
Върнете се в началото
borkotiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2010 16:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Ползвам ic prog и порта com1 е свободен. Това с джъмпера за подаване на напрежение не го знаех и като се прибера ще го погледна. Само че линка за кабела който си дал, води до преход от rs232 db9 към db25. На мен програматора също ми е с db9 ("женска" букса). Искам да кажа, че мога да го мушна директно в компа без кабел. Тогава обаче Windows-а не го намира даже и с ръчно търсене. Затова предположих, че трябва да има кабел с разменени пинове. Вие как разбирате, че Windows-а ви намира програматора?
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2010 17:49    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип за да видиш дали windowsa намира програматора е нужно да има контролер в него поне с тия които съм работил друг начин няма.
Иначе точно с JDM имам проблем на другия ми компютър който е с дъно на компак и няма COM1, а сериния порт се води COM2 и не успях да запусна програматора, който иначе работи. Обикновено не би трябвало да се кръстосват кабели така, че приеми че ако завършва с RS-232 значи с прав кабел би трябвало да стане.
Виж си настройките на IC prog а. Опитай и с winpic800.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2010 18:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Да беше прочел отзивите за други продукти на Sirius-pcb ,тук из форума пък после да решаваш дали да си вземеш нещо оттам ! http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=71388&topicshow=%CF%F0%EE%E1%EB%E5%EC%20%F1%20%EA%EB%EE%ED%E8%ED%E3%20%ED%E0%20Willem%204.5
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod=catalog&show=300
Върнете се в началото
borkotiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 25, 2010 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Като се прибера ще пробвам съветите които ми давате. Ще ви кажа и каква грешка ми изписва когато се опитам да го програмирам, че не я помня. А за програматора не съм сигорен дали е на Sirius. На външно прилича много на него, но не е съвсем същия. Няма име, но има сайт: www.elimex.bg

С ic-prog и PICPgm не става, незнам защо но ми изписват грешки. Успях обаче да я запиша с PONYPROG и утре ще си я пробвам. На моето дъно няма джъмпер за включване на захранването на ком-порта. Търсих и в биоса да не би да са го реализирали програмно, но и там нищо не видях. Програматора го мушнах директно в порта така, че ако си търсите или правите кабел то той е "прав".
Благодаря на всички и весела коледа.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 26, 2010 11:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
На моето дъно няма джъмпер за включване на захранването на ком-порта. Търсих и в биоса да не би да са го реализирали програмно, но и там нищо не видях.
Rolling Eyes
Цитат:
С ic-prog и PICPgm не става, незнам защо но ми изписват грешки. Успях обаче да я запиша с PONYPROG

Формата на изходните файлове не беше ли различен за Понито ?
Върнете се в началото
borkotiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 27, 2010 19:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Да си призная незнам точно за какво говориш Embarassed . В понито заредих .hex файла, а то според мен го записва в двоичен вид в микроконтролера. Същия файл го зареждах и във ic prog и PICPgm, но при опит за запис в контролера първата зацикли, а втората даде грешка. Question
Върнете се в началото
red__bull
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 27, 2010 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо подобно на това ли ти е програматора http://feng3.cool.ne.jp/en/pg5v2.html
Върнете се в началото
borkotiger
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 04, 2011 18:06    Заглавие: Отговорете с цитат

ЧНГ на всички!
rud_bull извинявай, чак сега видях че си писал Embarassed . Не прилича повече на този на sirius. Още ме мотат от магазина и не ми докарват части. Като си зглобя платката ще видя дали се е записала коректно програмата.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети