Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Усилвател към ПЦ

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
boggo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 29, 2010 0:22    Заглавие: Усилвател към ПЦ Отговорете с цитат

Привет на всички, нов съм във форума.
Разполагам със справочник "Мощни НЧУ в интегрално изпълнение" 1 и 2 част. Автор: Господин Динев.
В справочника има схеми с усилвателни ИС, като горе-долу наподобяват тези от даташийтовете в сайтовете-производители.
Имам налична интегрална схема НА1372, за която в справочника е дадено: Uccnom=13V, Pout=5.5W, Rt=4 Ома и проста схема с един говорител. Разполагам и с един говорител за който R=4 Ома.
Въпросът:
1.Може ли този усилвател да го вкл. към звуковата карта на ПЦ-то ми и то да играе роля на предусилвател?
2.Подходящо ли е да взема захранване някъде от ПЦ-то, 12V
3. Ако 1 и 2 са практически възможни, ще е проблем ли ако изпълня схемата на монтажна платка (тези с дупчиците, които единия им край е с тенол и само се редат елементите от горната страна на платката, а отдолната се запояват проводници, играещи ролята на писти) или трябва да се мине цялата процедура с ецването и т.н.
4. Тей като схемата е с един говорител, прехода от звуковата карта до НЧУ с кабел с моно жакове ли трябва да е?
Искам да ми излезе максимално евтино и да го направя с материалите с които разполагам, за да мога да слушам радио сутрин или да си пускам някой филм вечер в общежитието.
Благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 29, 2010 1:45    Заглавие: Отговорете с цитат

1. Да
2. Да, например от захранването за дискове, жълтия кабел е +12V, черния е маса.
3.Не е проблем, стига да е правилно изпълнена схемата. Обърни внимание на опроводяването на масата.
4. Използвай стерео кабел и свържи двата му активни края през резистори около 1 К към входа на усилвателя. Добре е да сложиш потенциометър за усилване на входа.
Върнете се в началото
boggo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 29, 2010 7:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря, схемата в справочника е дадена с потенциометър 50К на входа. Освен него, в началото на стерео кабела и в края на същи кабел по един резистор 1 К?
едит: Немога да разбера практически идеята на последното ти изречение, не че споря, дори благодаря че ме съветваш, но съм малко сънен толкова рано и немога точно да разбера, за какво иде реч.. Rolling Eyes
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 29, 2010 8:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Използвай стерео кабел и стерео жак на входа на усилвателя. От този жак сигналите на левия и десния канал през резистори ги подай на потенциометъра за усилване.
Върнете се в началото
boggo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 29, 2010 10:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно, благодаря.
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Сря Дек 29, 2010 11:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Съветът ми е да не се занимаваш с нищо хвърчащо. Все някога ще окъси и ще ти струва повече от готово решение.

За 20+ лв. си купуваш стерео колонки с вграден усилвател и захранване. Външният вид и акустическите данни ще са по-добри от някъкъв свободно дрънчащ говорител и висяща на проводници ТНТМ платка. Не си струва похабеното време, а и за материали ще дадеш някой лев.

Лоша идея е като ти е препаднало отнякъде копче да се мъчиш да му пришиваш балтон.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
boggo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 29, 2010 12:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Истина
Вкъщи гаража просто е затрупан от ел. елементи (баща ми е техник) и се опитвам да приложа практически знанията, които получавам в университета. Всичко е с научна цел за сега и затова няма да се откажа от начинанието, все пак мерси за съвета.
2курс Комуникационна техника
Върнете се в началото
Дилян_93
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Русе

МнениеПуснато на: Сря Дек 29, 2010 19:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Почвай го. Тръпката си е тръпка Laughing
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети