| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 0:22 Заглавие: Усилвател към ПЦ |
|
|
Привет на всички, нов съм във форума.
Разполагам със справочник "Мощни НЧУ в интегрално изпълнение" 1 и 2 част. Автор: Господин Динев.
В справочника има схеми с усилвателни ИС, като горе-долу наподобяват тези от даташийтовете в сайтовете-производители.
Имам налична интегрална схема НА1372, за която в справочника е дадено: Uccnom=13V, Pout=5.5W, Rt=4 Ома и проста схема с един говорител. Разполагам и с един говорител за който R=4 Ома.
Въпросът:
1.Може ли този усилвател да го вкл. към звуковата карта на ПЦ-то ми и то да играе роля на предусилвател?
2.Подходящо ли е да взема захранване някъде от ПЦ-то, 12V
3. Ако 1 и 2 са практически възможни, ще е проблем ли ако изпълня схемата на монтажна платка (тези с дупчиците, които единия им край е с тенол и само се редат елементите от горната страна на платката, а отдолната се запояват проводници, играещи ролята на писти) или трябва да се мине цялата процедура с ецването и т.н.
4. Тей като схемата е с един говорител, прехода от звуковата карта до НЧУ с кабел с моно жакове ли трябва да е?
Искам да ми излезе максимално евтино и да го направя с материалите с които разполагам, за да мога да слушам радио сутрин или да си пускам някой филм вечер в общежитието.
Благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 1:45 Заглавие: |
|
|
1. Да
2. Да, например от захранването за дискове, жълтия кабел е +12V, черния е маса.
3.Не е проблем, стига да е правилно изпълнена схемата. Обърни внимание на опроводяването на масата.
4. Използвай стерео кабел и свържи двата му активни края през резистори около 1 К към входа на усилвателя. Добре е да сложиш потенциометър за усилване на входа. |
|
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 7:27 Заглавие: |
|
|
Благодаря, схемата в справочника е дадена с потенциометър 50К на входа. Освен него, в началото на стерео кабела и в края на същи кабел по един резистор 1 К?
едит: Немога да разбера практически идеята на последното ти изречение, не че споря, дори благодаря че ме съветваш, но съм малко сънен толкова рано и немога точно да разбера, за какво иде реч..  |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 8:28 Заглавие: |
|
|
| Използвай стерео кабел и стерео жак на входа на усилвателя. От този жак сигналите на левия и десния канал през резистори ги подай на потенциометъра за усилване. |
|
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 10:49 Заглавие: |
|
|
| Ясно, благодаря. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 11:07 Заглавие: |
|
|
Съветът ми е да не се занимаваш с нищо хвърчащо. Все някога ще окъси и ще ти струва повече от готово решение.
За 20+ лв. си купуваш стерео колонки с вграден усилвател и захранване. Външният вид и акустическите данни ще са по-добри от някъкъв свободно дрънчащ говорител и висяща на проводници ТНТМ платка. Не си струва похабеното време, а и за материали ще дадеш някой лев.
Лоша идея е като ти е препаднало отнякъде копче да се мъчиш да му пришиваш балтон. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 12:31 Заглавие: |
|
|
Истина
Вкъщи гаража просто е затрупан от ел. елементи (баща ми е техник) и се опитвам да приложа практически знанията, които получавам в университета. Всичко е с научна цел за сега и затова няма да се откажа от начинанието, все пак мерси за съвета.
2курс Комуникационна техника |
|
|
 |
Дилян_93 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 29, 2010 19:55 Заглавие: |
|
|
Почвай го. Тръпката си е тръпка  _________________ Изработване на car & home BasS BoX-ове по поръчка!  |
|
|
 |
|