|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 04, 2011 23:48 Заглавие: |
|
|
беше доста отдавна.А имаше и нещо само с 2 цилиндъра на някакво разтояние един от друг Не помня
намерих го:
Най-доброто от тези напълно механични разработки е въртящата се цилиндрична система, разработена от Френет (САЩ) и Перкинс (САЩ). При тези машини един цилиндър се върти в друг с разстояние 1/8 инча разстояние между тях. Разстоянието между цилиндрите е изпълнено с течност, като вода или масло, и това е “работната течност”, която се нагрява, докато вътрешния цилиндър се върти. Друг метод използва магнити, монтирани на колело, които създават големи въртеливи течения в алуминиева плоскост, нагрявайки я. Тези магнетични отоплители са били демонстрирани от Мюлер (Канада), Адамс (НЗ) и Рийд (САЩ). _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
veskobx Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 10:06 Заглавие: |
|
|
| линк |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 12:11 Заглавие: Re: В бранша |
|
|
| Radoslav70 написа: | | Промишлените са направени от оплетени нишки от фибростъкло, което човек не може сам да изработи (А може би може, някой да е опитвал?). |
Не е чак толкова невъзможно.
Гледал съм как правят лодки - първоначално се прави скелет от подходящ материал, а после се "опакова" със стъкломат (дано употребявам правилния термин), който се маже с полиестерна смола. Слагат се няколко слоя стъкломат и смола, до постигане на необходимата здравина. Мисля, че и по колите правят тунинг на каросерията по подобен начин. Виж по тунинг форумите.
В случая ми се струва, че масивна перка от дърво не е удачна - най- вероятно ще е твърде тежка, а и трудно ще се направи. По-скоро - основна конструкция от подходящ метал, "ребра" от дърво, опаковане със стъкломат и полиестерна смола. Правят се и някакви магарии с комбинация от стъкломат и въглеродни нишки за олекотяване. Казват, че въглеродните нишки имат два пъти по голяма якост при еднакво тегло.
Ама какво ще се получи - бог знае. |
|
|
 |
Radoslav70 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:35 Заглавие: ПВЦ тръба |
|
|
| Василев65 написа: | | По сайтовете сьм виждал самоделки, чиито перки се изрязват от ПВЦ-трьба с голям диаметьр /каквито използват в за канализация /. Това е по-лесният начин, разбира се ако ви се занимава да експериментирате! |
гледал съм и аз изглежда ефектно, но практически няма необходимата якост, Може да стане за нещо 100-200 вата да речем, обаче за нещо по-сериозно трудна работа. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:40 Заглавие: Re: В бранша |
|
|
| Biser написа: | | Radoslav70 написа: | | Какво дърво са ползвали хем да е здраво, хем еластично, хем леко някой знае ли? |
Многослойно. Както са направени спортните уреди  |
Кои спортни уреди, да не би веслата за лодки, хич ме няма в спорта само в шаха съм добре. Какво точно имаш в предвид? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:42 Заглавие: Thanks |
|
|
| geordgeo написа: | Браво за ентусиазма, дано нещо се получи и на практика  |
Ще трябват една две години |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:44 Заглавие: Същото |
|
|
| petromaniq66 написа: | | Ентусиазма никога не е излишен, но се чудя защо някои си мислят че в момента откриват "топлата вода"? Има многоо писано по въпроса... а по темата!!!... такова начинание не е рентабилно за любителска изработка или умалени размери. |
Нали и аз това съм казал. По-горе |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:46 Заглавие: Ветрикална ос |
|
|
| ganevec написа: | | а защо не с вертикална ос |
Защото няма как да се ограничава мощността извлечена от вятъра, чрез промяна н а ъгъла на атака на перките.
Турбини с вертикална ос
Специфично предимство на концепцията с вертикална ос е, че конструкцията е сравнително проста и механичните компоненти и генератора могат да се монтират в основата, няма система за позициониране по азимут. Недостатък е, че не може да се контролира изходната мощност, т.е. при по-силен вятър тъй като няма pitch система за промяна на ъгъла на перките, както при турбините с хоризонтална ос. Но за любителско изпълнение може и да е подходяща особено дариус модела. Недостатък на дариус е, че не може да тръгне сам трябва да му се даде начална скорост.

Последната промяна е направена от Radoslav70 на Съб Фев 05, 2011 15:18; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:53 Заглавие: Парафин |
|
|
| ivanovbg написа: | | .....Че на ток е неизгодно знам,но има ли начин директно силата на вятъра да се превръща в топлина.... |
Защо да е директно, може да се използва генерираната електроенергия за да се нагрява резервоар с парафин, който после да се ползва в термопомпен режим. По-достъпно е да речем воден резервоар с парафинови топчета. Може и да се преправи стара кола на електромобил и тогава като има вятър да се зарежда и после да се кара гратис
Иначе как ще закараш вала до водата, или трябва водата да вдигнеш на мачтата до перката, С електричество ми се вижда най-добре. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Фев 05, 2011 15:14 Заглавие: Re: В бранша |
|
|
| мульо написа: | | Radoslav70 написа: | | Промишлените са направени от оплетени нишки от фибростъкло, което човек не може сам да изработи (А може би може, някой да е опитвал?). |
Не е чак толкова невъзможно.
Гледал съм как правят лодки - първоначално се прави скелет от подходящ материал, а после се "опакова" със стъкломат (дано употребявам правилния термин), който се маже с полиестерна смола. Слагат се няколко слоя стъкломат и смола, до постигане на необходимата здравина. Мисля, че и по колите правят тунинг на каросерията по подобен начин. Виж по тунинг форумите.
В случая ми се струва, че масивна перка от дърво не е удачна - най- вероятно ще е твърде тежка, а и трудно ще се направи. По-скоро - основна конструкция от подходящ метал, "ребра" от дърво, опаковане със стъкломат и полиестерна смола. Правят се и някакви магарии с комбинация от стъкломат и въглеродни нишки за олекотяване. Казват, че въглеродните нишки имат два пъти по голяма якост при еднакво тегло.
Ама какво ще се получи - бог знае. |
Ако някой ще прави да ме включи с 3 броя  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|