Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Любителски вятърен генератор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 04, 2011 23:48    Заглавие: Отговорете с цитат

беше доста отдавна.А имаше и нещо само с 2 цилиндъра на някакво разтояние един от друг Sad Не помня
намерих го:
Най-доброто от тези напълно механични разработки е въртящата се цилиндрична система, разработена от Френет (САЩ) и Перкинс (САЩ). При тези машини един цилиндър се върти в друг с разстояние 1/8 инча разстояние между тях. Разстоянието между цилиндрите е изпълнено с течност, като вода или масло, и това е “работната течност”, която се нагрява, докато вътрешния цилиндър се върти. Друг метод използва магнити, монтирани на колело, които създават големи въртеливи течения в алуминиева плоскост, нагрявайки я. Тези магнетични отоплители са били демонстрирани от Мюлер (Канада), Адамс (НЗ) и Рийд (САЩ).
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
veskobx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Usa

МнениеПуснато на: Съб Фев 05, 2011 10:06    Заглавие: Отговорете с цитат

линк
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
мульо
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Фев 05, 2011 12:11    Заглавие: Re: В бранша Отговорете с цитат

Radoslav70 написа:
Промишлените са направени от оплетени нишки от фибростъкло, което човек не може сам да изработи (А може би може, някой да е опитвал?).

Не е чак толкова невъзможно.
Гледал съм как правят лодки - първоначално се прави скелет от подходящ материал, а после се "опакова" със стъкломат (дано употребявам правилния термин), който се маже с полиестерна смола. Слагат се няколко слоя стъкломат и смола, до постигане на необходимата здравина. Мисля, че и по колите правят тунинг на каросерията по подобен начин. Виж по тунинг форумите.
В случая ми се струва, че масивна перка от дърво не е удачна - най- вероятно ще е твърде тежка, а и трудно ще се направи. По-скоро - основна конструкция от подходящ метал, "ребра" от дърво, опаковане със стъкломат и полиестерна смола. Правят се и някакви магарии с комбинация от стъкломат и въглеродни нишки за олекотяване. Казват, че въглеродните нишки имат два пъти по голяма якост при еднакво тегло.
Ама какво ще се получи - бог знае.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Radoslav70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:35    Заглавие: ПВЦ тръба Отговорете с цитат

Василев65 написа:
По сайтовете сьм виждал самоделки, чиито перки се изрязват от ПВЦ-трьба с голям диаметьр /каквито използват в за канализация /. Това е по-лесният начин, разбира се ако ви се занимава да експериментирате!

гледал съм и аз изглежда ефектно, но практически няма необходимата якост, Може да стане за нещо 100-200 вата да речем, обаче за нещо по-сериозно трудна работа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Radoslav70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:40    Заглавие: Re: В бранша Отговорете с цитат

Biser написа:
Radoslav70 написа:
Какво дърво са ползвали хем да е здраво, хем еластично, хем леко някой знае ли?

Многослойно. Както са направени спортните уреди Very Happy

Кои спортни уреди, да не би веслата за лодки, хич ме няма в спорта само в шаха съм добре. Какво точно имаш в предвид?
Върнете се в началото
Radoslav70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:42    Заглавие: Thanks Отговорете с цитат

geordgeo написа:
Браво за ентусиазма, дано нещо се получи и на практика Wink

Ще трябват една две години
Върнете се в началото
Radoslav70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:44    Заглавие: Същото Отговорете с цитат

petromaniq66 написа:
Ентусиазма никога не е излишен, но се чудя защо някои си мислят че в момента откриват "топлата вода"? Има многоо писано по въпроса... а по темата!!!... такова начинание не е рентабилно за любителска изработка или умалени размери.

Нали и аз това съм казал. По-горе
Върнете се в началото
Radoslav70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:46    Заглавие: Ветрикална ос Отговорете с цитат

ganevec написа:
а защо не с вертикална ос

Защото няма как да се ограничава мощността извлечена от вятъра, чрез промяна н а ъгъла на атака на перките.

Турбини с вертикална ос

Специфично предимство на концепцията с вертикална ос е, че конструкцията е сравнително проста и механичните компоненти и генератора могат да се монтират в основата, няма система за позициониране по азимут. Недостатък е, че не може да се контролира изходната мощност, т.е. при по-силен вятър тъй като няма pitch система за промяна на ъгъла на перките, както при турбините с хоризонтална ос. Но за любителско изпълнение може и да е подходяща особено дариус модела. Недостатък на дариус е, че не може да тръгне сам трябва да му се даде начална скорост.

Последната промяна е направена от Radoslav70 на Съб Фев 05, 2011 15:18; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Radoslav70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 05, 2011 14:53    Заглавие: Парафин Отговорете с цитат

ivanovbg написа:
.....Че на ток е неизгодно знам,но има ли начин директно силата на вятъра да се превръща в топлина....

Защо да е директно, може да се използва генерираната електроенергия за да се нагрява резервоар с парафин, който после да се ползва в термопомпен режим. По-достъпно е да речем воден резервоар с парафинови топчета. Може и да се преправи стара кола на електромобил и тогава като има вятър да се зарежда и после да се кара гратис Laughing

Иначе как ще закараш вала до водата, или трябва водата да вдигнеш на мачтата до перката, С електричество ми се вижда най-добре.
Върнете се в началото
Radoslav70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 05, 2011 15:14    Заглавие: Re: В бранша Отговорете с цитат

мульо написа:
Radoslav70 написа:
Промишлените са направени от оплетени нишки от фибростъкло, което човек не може сам да изработи (А може би може, някой да е опитвал?).

Не е чак толкова невъзможно.
Гледал съм как правят лодки - първоначално се прави скелет от подходящ материал, а после се "опакова" със стъкломат (дано употребявам правилния термин), който се маже с полиестерна смола. Слагат се няколко слоя стъкломат и смола, до постигане на необходимата здравина. Мисля, че и по колите правят тунинг на каросерията по подобен начин. Виж по тунинг форумите.
В случая ми се струва, че масивна перка от дърво не е удачна - най- вероятно ще е твърде тежка, а и трудно ще се направи. По-скоро - основна конструкция от подходящ метал, "ребра" от дърво, опаковане със стъкломат и полиестерна смола. Правят се и някакви магарии с комбинация от стъкломат и въглеродни нишки за олекотяване. Казват, че въглеродните нишки имат два пъти по голяма якост при еднакво тегло.
Ама какво ще се получи - бог знае.

Ако някой ще прави да ме включи с 3 броя Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети