| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
svilen.ivanov Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 09, 2011 23:14 Заглавие: Окъсяване на пътечки - флюс? |
|
|
Здравейте,
Експериментирам съм схеми с микроконтролери. Използвам едностранно фолирана универсална платка (само с отвори и "островчета" около тях) и правя връзките с крачетата на елементите или едножилен проводник. Имах доста проблеми с една схема и забелязах нещо странно.
Имам 6-изводна рейка към която свързвам програматор. Съпротивлението между пиновете на рейката е от порядъка на 50 ком до 140 ком без никакви връзки от рейката към схемата. В друг случай имам джъмпер - тогава съпротивлението е около 1 ком между пиновете - при отворено положение. Този джъмпер включва и изключва светодиод (индикатор за захранване). При отворен джъмпер светодиода светеше ту слабо, ту силно.
След измерване с омметър, внимателно огледах с лупа дали не съм направил късо съединение - но не - всичко изглежда добре. При презапояване на съмнителние места проблема остава. При отпояване и слагане на нови рейки, проблема изчезна.
Всички части са купени от магазина (т.е. нови) - платка, рейки, ИС.
Съмнява ме флюса при запояване да прави такава утечка. За съжеление съм забравил каква марка е. Представлява кремообразна паста, леко кисела при запояване - с много добри качества - веднага "омокря" даже леко оксидирали проводници. Не типичната "киселина" която има по натрапчива кисела миризма.
Според вас възможно ли е флюсът (пастата) да е създава паразитна връзка? Или пък прегряване с поялника на платката и/или рейката? Или някой да е имал сходен проблем?
Благодаря! _________________ Ако не можеш да го отвориш, значи не го притежаваш! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 09, 2011 23:23 Заглавие: |
|
|
Напълно е възможно!
След като запояваш с флюс задължително почистваи със спирт. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 10, 2011 9:00 Заглавие: |
|
|
Имах преди години същия проблем. Пастата беше българска, безименна, в малки жълти кутиики и самата тя - прозрачно-жълта. Много добре се запояваше с нея, но после устройствата се държаха странно. Измиване със спирт помага, но трябва да е доста щателно. След като разбрах, че пастата прави такива мизерии - повече не съм я поглеждал. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 10, 2011 9:58 Заглавие: |
|
|
tropper - точно така - малка кутийка, прозрачно жълтеникава. Май ще се върна на колофон. Повечето елементи са калайдисани, но рейките не са и може би затова съм имал проблем точно там. _________________ Ако не можеш да го отвориш, значи не го притежаваш! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 10, 2011 12:07 Заглавие: |
|
|
На каквото и да се върнеш-задължително след приключване на монтажа измивай спойките с коресилин!Много пъти сме писали за това.Даже и колофонът,след като го опържи поялникът дава утечки. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 10, 2011 13:45 Заглавие: |
|
|
| Даже с ацетон. Коресилина оставя бели следи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 10, 2011 14:25 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за съветите! _________________ Ако не можеш да го отвориш, значи не го притежаваш! |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 10, 2011 14:59 Заглавие: |
|
|
В МТ1 продават един тинол на Cynel, който е с много добро съотношение флюс/калай/олово. С него почти всичко се запоява безпроблемно, без да има нужда от допълнителни флюсове. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 10, 2011 17:51 Заглавие: |
|
|
Аз лично никога не съм имал проблем с колофон , и почти никога не сме чистили платки , говоря за пром. производство !
Всички останали флюсове (течни , разни пасти за SMD) , дори тези които са "no clean" се мият много добре с четка и препоръчвания разтворител . |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 10, 2011 19:01 Заглавие: |
|
|
Имах вчера такъв проблем с презапояване с духалката и преди това обмазване с паста за запояване от тази в зелените метални кутиики на един процесор. Като поработеше контрол борда на панела който презапоих откачаше и картината на LCD TV ставаше зелена и след малко угасваше.Бях го омил набърже със спирт но имаше остатъци под крачетата на чипа.След щателно измиване с лакочистител за нокти се оправи. Ацетона и спорд мен мие най-добре ама аз такова имах в момента под ръка  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
|