Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Окъсяване на пътечки - флюс?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
svilen.ivanov
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 23:14    Заглавие: Окъсяване на пътечки - флюс? Отговорете с цитат

Здравейте,

Експериментирам съм схеми с микроконтролери. Използвам едностранно фолирана универсална платка (само с отвори и "островчета" около тях) и правя връзките с крачетата на елементите или едножилен проводник. Имах доста проблеми с една схема и забелязах нещо странно.

Имам 6-изводна рейка към която свързвам програматор. Съпротивлението между пиновете на рейката е от порядъка на 50 ком до 140 ком без никакви връзки от рейката към схемата. В друг случай имам джъмпер - тогава съпротивлението е около 1 ком между пиновете - при отворено положение. Този джъмпер включва и изключва светодиод (индикатор за захранване). При отворен джъмпер светодиода светеше ту слабо, ту силно.

След измерване с омметър, внимателно огледах с лупа дали не съм направил късо съединение - но не - всичко изглежда добре. При презапояване на съмнителние места проблема остава. При отпояване и слагане на нови рейки, проблема изчезна.

Всички части са купени от магазина (т.е. нови) - платка, рейки, ИС.

Съмнява ме флюса при запояване да прави такава утечка. За съжеление съм забравил каква марка е. Представлява кремообразна паста, леко кисела при запояване - с много добри качества - веднага "омокря" даже леко оксидирали проводници. Не типичната "киселина" която има по натрапчива кисела миризма.

Според вас възможно ли е флюсът (пастата) да е създава паразитна връзка? Или пък прегряване с поялника на платката и/или рейката? Или някой да е имал сходен проблем?

Благодаря!
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Сря Фев 09, 2011 23:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Напълно е възможно!

След като запояваш с флюс задължително почистваи със спирт.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 9:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах преди години същия проблем. Пастата беше българска, безименна, в малки жълти кутиики и самата тя - прозрачно-жълта. Много добре се запояваше с нея, но после устройствата се държаха странно. Измиване със спирт помага, но трябва да е доста щателно. След като разбрах, че пастата прави такива мизерии - повече не съм я поглеждал.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
svilen.ivanov
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 9:58    Заглавие: Отговорете с цитат

tropper - точно така - малка кутийка, прозрачно жълтеникава. Май ще се върна на колофон. Повечето елементи са калайдисани, но рейките не са и може би затова съм имал проблем точно там.
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 12:07    Заглавие: Отговорете с цитат

На каквото и да се върнеш-задължително след приключване на монтажа измивай спойките с коресилин!Много пъти сме писали за това.Даже и колофонът,след като го опържи поялникът дава утечки.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 13:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Даже с ацетон. Коресилина оставя бели следи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
svilen.ivanov
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 14:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички за съветите!
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 14:59    Заглавие: Отговорете с цитат

В МТ1 продават един тинол на Cynel, който е с много добро съотношение флюс/калай/олово. С него почти всичко се запоява безпроблемно, без да има нужда от допълнителни флюсове.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 17:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз лично никога не съм имал проблем с колофон , и почти никога не сме чистили платки , говоря за пром. производство Wink !

Всички останали флюсове (течни , разни пасти за SMD) , дори тези които са "no clean" се мият много добре с четка и препоръчвания разтворител .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Чет Фев 10, 2011 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах вчера такъв проблем с презапояване с духалката и преди това обмазване с паста за запояване от тази в зелените метални кутиики на един процесор. Very Happy Като поработеше контрол борда на панела който презапоих откачаше и картината на LCD TV ставаше зелена и след малко угасваше.Бях го омил набърже със спирт но имаше остатъци под крачетата на чипа.След щателно измиване с лакочистител за нокти се оправи. Very Happy Ацетона и спорд мен мие най-добре ама аз такова имах в момента под ръка Very Happy
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети