Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Кондензатор-шунтиране на променливотоковата съставка

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
boggo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 2:36    Заглавие: Кондензатор-шунтиране на променливотоковата съставка Отговорете с цитат

Ако резистор и конензатор са вързани паралелно един с друг, а те последователно на източник на променливотоков сигнал, това означава ли, че през резистора ще премине само постоянната съставка, а променливите ще се "шунтират" през кондензатора.
Въпроса ми няма никаква практическа цел за сега. Просто си уча уроците по аналогова схемотехника и се опитвам да разбера някой неща.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 7:38    Заглавие: Отговорете с цитат

не
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 9:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Припомни си уроците по Теоретична Електротехника, изрази съпротивлението на кондензатора като функция от капацитета му и честотата, после в комплексната равнина можеш да получиш представа за еквивалентното съпротивление на веригата резистор-кондензатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
boggo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 13:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Това го знам, поне до толкова, че да успявам да решавам задачите си - 1/jwC. Но немога да си обясна някой неща, това че пропуска само променлив ток, какво точно означава. Ако кондензатора е свързан последователно, то след него няма да има постоянна съставяща така ли?
Мъчи ме това нещо от много време, какво практическо приложение може да има това му свойство. Ако някой ме онагледи с конкретен пример или осцилограма предполагам ще успея да го разбера.
Това означава ли, че се обезмисля последователно свързване на кондензатор във верига захранваща се от изправено напражение. Или за постоянния ток кондензатора ще е равносилно на прекъсната верига?
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 13:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичките консуматори в електропреносната мрежа, в домовете ни са свързани паралелно спрямо захранващия източник - то са телевизори, синхронни, асинхронни, колектрони двигатели, капацитивни товари и индуктивни товари. Ако всеки един консуматор оказваше някакво влияние в/у другите консуматори, то тогава какво щеше да се получи? Най добре си инсталирай OR-CAD и наблюдавай сигналите. Тогава вече всичко ще ти се изясни.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
boggo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 13:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Може ли още малко да конкретизираш. За жалост немога да направя правилния извод от поста ти. Мисля и пиша, но немога да го свържа с питането ми.
Ще послушам съвета ти относно ОрКад, но сега съм на работа и нямам възможност да го инсталирам, а това неизвестно за мен нещо не ми дава мира и немога да си чета спокойно уроците Confused
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 13:48    Заглавие: Отговорете с цитат

boggo написа:
... последователно свързване на кондензатор във верига захранваща се от изправено напражение. Или за постоянния ток кондензатора ще е равносилно на прекъсната верига?

Точно така.
Ток във времето.
Илюстрации.
Малко от "руското" Wiki
Biser
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Харманли

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

boggo написа:
... Или за постоянния ток кондензатора ще е равносилно на прекъсната верига?

Точно така! Зарежда се до съответното напрежение и край.Ток тече само при самото зареждане.При променлив - зареждането е ту в едната, ту в другата посока с честотата на сигнала/приложеното напрежение/ и затова се казва, че променливият ток тече през кондензатора.Пък и сега ако не си го разбрал, най-тъпото обяснение е в атача Laughing Прескача го и толкоз!!! Rolling Eyes
boggo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 14:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря и на двамата за обясненията. Сега ми се изясни и продължавам напред с уроците.
RC илюстрацията с тръбата и водата е много интересна!
офф/
В една от книгите на А.Шишков пише, че всеки добър специалист е и добър педагог. Мисля, че голяма част от вас могат да се справят по-добре от преподавателите ми в университета.
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 25, 2011 18:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Предложих ти ОР-КАД поради това, че има безплатна студентска версия: orcad pspice 9.2 student version. Малка по размер и изключително интуитивна за работа. За твоите нужди е напълно достатъчна.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети