| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 2:36 Заглавие: Кондензатор-шунтиране на променливотоковата съставка |
|
|
Ако резистор и конензатор са вързани паралелно един с друг, а те последователно на източник на променливотоков сигнал, това означава ли, че през резистора ще премине само постоянната съставка, а променливите ще се "шунтират" през кондензатора.
Въпроса ми няма никаква практическа цел за сега. Просто си уча уроците по аналогова схемотехника и се опитвам да разбера някой неща. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 7:38 Заглавие: |
|
|
не _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 9:16 Заглавие: |
|
|
Припомни си уроците по Теоретична Електротехника, изрази съпротивлението на кондензатора като функция от капацитета му и честотата, после в комплексната равнина можеш да получиш представа за еквивалентното съпротивление на веригата резистор-кондензатор. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 13:21 Заглавие: |
|
|
Това го знам, поне до толкова, че да успявам да решавам задачите си - 1/jwC. Но немога да си обясна някой неща, това че пропуска само променлив ток, какво точно означава. Ако кондензатора е свързан последователно, то след него няма да има постоянна съставяща така ли?
Мъчи ме това нещо от много време, какво практическо приложение може да има това му свойство. Ако някой ме онагледи с конкретен пример или осцилограма предполагам ще успея да го разбера.
Това означава ли, че се обезмисля последователно свързване на кондензатор във верига захранваща се от изправено напражение. Или за постоянния ток кондензатора ще е равносилно на прекъсната верига? |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 13:29 Заглавие: |
|
|
Всичките консуматори в електропреносната мрежа, в домовете ни са свързани паралелно спрямо захранващия източник - то са телевизори, синхронни, асинхронни, колектрони двигатели, капацитивни товари и индуктивни товари. Ако всеки един консуматор оказваше някакво влияние в/у другите консуматори, то тогава какво щеше да се получи? Най добре си инсталирай OR-CAD и наблюдавай сигналите. Тогава вече всичко ще ти се изясни. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 13:47 Заглавие: |
|
|
Може ли още малко да конкретизираш. За жалост немога да направя правилния извод от поста ти. Мисля и пиша, но немога да го свържа с питането ми.
Ще послушам съвета ти относно ОрКад, но сега съм на работа и нямам възможност да го инсталирам, а това неизвестно за мен нещо не ми дава мира и немога да си чета спокойно уроците  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 13:48 Заглавие: |
|
|
| boggo написа: | | ... последователно свързване на кондензатор във верига захранваща се от изправено напражение. Или за постоянния ток кондензатора ще е равносилно на прекъсната верига? |
Точно така.
Ток във времето.
Илюстрации.
Малко от "руското" Wiki _________________ RemoteControls |
|
|
 |
Biser Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 14:12 Заглавие: |
|
|
| boggo написа: | | ... Или за постоянния ток кондензатора ще е равносилно на прекъсната верига? |
Точно така! Зарежда се до съответното напрежение и край.Ток тече само при самото зареждане.При променлив - зареждането е ту в едната, ту в другата посока с честотата на сигнала/приложеното напрежение/ и затова се казва, че променливият ток тече през кондензатора.Пък и сега ако не си го разбрал, най-тъпото обяснение е в атача Прескача го и толкоз!!!  _________________ Няма невъзможни неща! Важно е дали искаш да ги направиш! |
|
|
 |
boggo Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 14:54 Заглавие: |
|
|
Благодаря и на двамата за обясненията. Сега ми се изясни и продължавам напред с уроците.
RC илюстрацията с тръбата и водата е много интересна!
офф/
В една от книгите на А.Шишков пише, че всеки добър специалист е и добър педагог. Мисля, че голяма част от вас могат да се справят по-добре от преподавателите ми в университета. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 25, 2011 18:07 Заглавие: |
|
|
Предложих ти ОР-КАД поради това, че има безплатна студентска версия: orcad pspice 9.2 student version. Малка по размер и изключително интуитивна за работа. За твоите нужди е напълно достатъчна. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
|