Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Промяна на честота на RF приемник за време
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2011 10:01    Заглавие: Промяна на честота на RF приемник за време Отговорете с цитат

Случаят е следният: Купих RF модул за автоматична настройка на времето, за един обществен часовник, който направихме. Искам да добавя опция да автоматична корекция. Модулите са за 40, 60 и 77,5kHz. Става дума за ТОВА устройство. Необходимо ми е устройство за 77,5kHz. При първоначалните разговори казаха, че ще ми предоставят за 60kHz, но може да си го променя. След като го получих и питах как да направя промяната, казаха, че не може да се променя честотата. Със сигурност знам, че чипът поддържа и трите честоти, както и че не може да се вярва на поддръжката им, защото са ме подхлъзвали и преди. Въпросът ми е, как най-лесно да пренастроя устройството за друга честота. Предполагам, че е достатъчно да се променят характеристиките на LC групата на антената. Как да го направя най-лесно, обаче?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2011 10:29    Заглавие: Re: Промяна на честота на RF приемник за време Отговорете с цитат

emil74 написа:
... Със сигурност знам, че чипът поддържа и трите честоти...

Сигурно е така, но как се казва?
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2011 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е пред мен... Ще пусна, когато го видя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2011 11:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега аз също преди време се интересувах в тази насока.. Имам приемници на 77.5, ако чипа подържа и 3 те и не е някой супер интелигентен с процесорно управление според мен или само с трептящия кръг или най-много някаква корекция да трябва да се внесе около пасивните му елементи. Обаче се чудя друго това работи ли !? Питам те защото при мен изобщо не хваща нищо.. дори на 16 етажен блок, правихме му какви ли не усилватели и насочени антени. По едно време реших да направя предавател на 77.5 да видя дали приемника ми е изобщо е в час и се оказа, че си работи но нещо из наше село сигнала не стига Sad
svilen.ivanov
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2011 12:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз имам два купешки часовника с радиосинхрон. Единия е ръчен Casio Waveceptor WV58, другият е Hama - в комбинация с температура, влажност и барометър. И двата часовника автоматично се сверяват от между 1am и 5am сутринта от DCF77 (Германия). Тогава има най-малко околни шумове и смущения. Намирам се София, и ако няма преграда на запад (блок, стена, т.н) работят отлично.

Препоръчвам ти да направиш експеримента през нощта, като изключиш разни телевизори, компютри, wifi рутери за да имаш по-голям шанс.

Доста четох как да си направя радоприемник - без специализирана ИС e много трудно да се докара селективност от порядъка на 1-2 Hz.

Edit: Ръчния часовник пише в колко се е сверил - в 90% от случаите е в 4 сутрина. Може би тогава има най-малко околни шумове.
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2011 12:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами при мен антената е на покрива, за приемника колега от форума беше ми пратил едни схеми и от тях и от други правихме една.. Пробвано е с фабричен TCM който е пак с феритна антена но чипа е тип "капка" и пак не става то дори той така е направен, че ако няма сигнал изобщо не тръгва и няма опция да се настройва ръчно което е върха на простотията.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2011 12:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Айде поспрете се малко с общите разсъждения!
Никъде не е написано, че става дума за BG, а да се действа по подразбиране, не винаги е най-удачния вариант.
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2011 16:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябва да смениш кварцовия резонатор ( който тук се ползва за лентов филтър ). Антената не е чак такъв проблем .Друг е въпросът от каде ще вземеш кварц за 77.5 kHz .Проблемът с използване на модули за DCF77 у нас е че сигнала е много слаб и трябва по-хубава антена с усилвател . В момента и аз се мъча с този проблем и съм се насочил към TDF на 162 kHz .Мощността на предавателя е 2000 kW и мисля че ще е по-надеждно . Като стигна до готово схемно решение ще пиша .
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2011 16:27    Заглавие: Отговорете с цитат

toltec според теб има ли вариант ( не съм запознат дали този на 77,5 и този за който говориш са на една "кодировка") да се направи приемник както каза и после да се "препредава" на 77.5 естествено с малка мощност примерно до десетки метри ... ?
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 20, 2011 16:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Протокола е еднакъв .Този на TDF е с фазова модулация ( на DCF77 е амплитудна ) Французите нали обичат да са различни ... На въпроса ти - да възможно е .Приемника е проблема в момента...
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети