| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 10:01 Заглавие: Промяна на честота на RF приемник за време |
|
|
| Случаят е следният: Купих RF модул за автоматична настройка на времето, за един обществен часовник, който направихме. Искам да добавя опция да автоматична корекция. Модулите са за 40, 60 и 77,5kHz. Става дума за ТОВА устройство. Необходимо ми е устройство за 77,5kHz. При първоначалните разговори казаха, че ще ми предоставят за 60kHz, но може да си го променя. След като го получих и питах как да направя промяната, казаха, че не може да се променя честотата. Със сигурност знам, че чипът поддържа и трите честоти, както и че не може да се вярва на поддръжката им, защото са ме подхлъзвали и преди. Въпросът ми е, как най-лесно да пренастроя устройството за друга честота. Предполагам, че е достатъчно да се променят характеристиките на LC групата на антената. Как да го направя най-лесно, обаче? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 10:29 Заглавие: Re: Промяна на честота на RF приемник за време |
|
|
| emil74 написа: | | ... Със сигурност знам, че чипът поддържа и трите честоти... |
Сигурно е така, но как се казва? _________________ RemoteControls |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 10:40 Заглавие: |
|
|
| Не е пред мен... Ще пусна, когато го видя. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 11:42 Заглавие: |
|
|
Колега аз също преди време се интересувах в тази насока.. Имам приемници на 77.5, ако чипа подържа и 3 те и не е някой супер интелигентен с процесорно управление според мен или само с трептящия кръг или най-много някаква корекция да трябва да се внесе около пасивните му елементи. Обаче се чудя друго това работи ли !? Питам те защото при мен изобщо не хваща нищо.. дори на 16 етажен блок, правихме му какви ли не усилватели и насочени антени. По едно време реших да направя предавател на 77.5 да видя дали приемника ми е изобщо е в час и се оказа, че си работи но нещо из наше село сигнала не стига  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
svilen.ivanov Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 12:00 Заглавие: |
|
|
Аз имам два купешки часовника с радиосинхрон. Единия е ръчен Casio Waveceptor WV58, другият е Hama - в комбинация с температура, влажност и барометър. И двата часовника автоматично се сверяват от между 1am и 5am сутринта от DCF77 (Германия). Тогава има най-малко околни шумове и смущения. Намирам се София, и ако няма преграда на запад (блок, стена, т.н) работят отлично.
Препоръчвам ти да направиш експеримента през нощта, като изключиш разни телевизори, компютри, wifi рутери за да имаш по-голям шанс.
Доста четох как да си направя радоприемник - без специализирана ИС e много трудно да се докара селективност от порядъка на 1-2 Hz.
Edit: Ръчния часовник пише в колко се е сверил - в 90% от случаите е в 4 сутрина. Може би тогава има най-малко околни шумове. _________________ Ако не можеш да го отвориш, значи не го притежаваш! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 12:03 Заглавие: |
|
|
Ами при мен антената е на покрива, за приемника колега от форума беше ми пратил едни схеми и от тях и от други правихме една.. Пробвано е с фабричен TCM който е пак с феритна антена но чипа е тип "капка" и пак не става то дори той така е направен, че ако няма сигнал изобщо не тръгва и няма опция да се настройва ръчно което е върха на простотията. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2011 12:09 Заглавие: |
|
|
Айде поспрете се малко с общите разсъждения!
Никъде не е написано, че става дума за BG, а да се действа по подразбиране, не винаги е най-удачния вариант. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 16:15 Заглавие: |
|
|
Трябва да смениш кварцовия резонатор ( който тук се ползва за лентов филтър ). Антената не е чак такъв проблем .Друг е въпросът от каде ще вземеш кварц за 77.5 kHz .Проблемът с използване на модули за DCF77 у нас е че сигнала е много слаб и трябва по-хубава антена с усилвател . В момента и аз се мъча с този проблем и съм се насочил към TDF на 162 kHz .Мощността на предавателя е 2000 kW и мисля че ще е по-надеждно . Като стигна до готово схемно решение ще пиша . _________________ LZ1VTX |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 16:27 Заглавие: |
|
|
toltec според теб има ли вариант ( не съм запознат дали този на 77,5 и този за който говориш са на една "кодировка") да се направи приемник както каза и после да се "препредава" на 77.5 естествено с малка мощност примерно до десетки метри ... ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2011 16:48 Заглавие: |
|
|
Протокола е еднакъв .Този на TDF е с фазова модулация ( на DCF77 е амплитудна ) Французите нали обичат да са различни ... На въпроса ти - да възможно е .Приемника е проблема в момента... _________________ LZ1VTX |
|
|
 |
|