Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Терминали на NiCD батерия

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vlex
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Нейде по земята...

МнениеПуснато на: Вто Юли 12, 2011 2:31    Заглавие: Терминали на NiCD батерия Отговорете с цитат

Здраво,

имах 2 старички фотоапарата, с 5-6 батерии към тях, но само едно зарядно (купувани на старо от ибей насам-натам). Продадох единия и нямам сега зарядно, ерго не мога да ползвам апарата, та ми се щеше да спретна нещо. Хубаво, ама проблемът е, че не мога да намеря за какво служат два от терминалите на батерията:
-
T термодвойка (навярно)
D ?? (дисчардж?!)
C ?? (къндишънинг?!)
+

Ето и снимка:
http://www.nikonweb.com/dcs_batteries/kodak_nimh_battery.jpg
Апаратът е kodak dcs 520/canon d2000, а зарядното изглежда по този начин, но не мога да намеря схема за него:
http://www.ibestpix.com/ebay/KodakACBatteryAdapt/DSC_3471fw_med.jpg (никаква идея за модел или някакви спецификации, освен тези по батериите. Респективно ще съм благодарен на всякакви схеми за това зарядно). Затова реших да си направя ето това зарядно: http://www.stefanv.com/rcstuff/esc.htm

Коментари относно щенията ми да си направя зарядно за точно тоя апарат са безсмислени - не ми е истинската дслр система (снимам със сони и имам достатъчно добри светлосилни стъкла за нея), просто ми се иска от носталгия да го poprawq това телце и да си щракам чат пат с него. Дано с това сме приключили темата.

Благодаря предварително за всякакъв конструктивен акъл!

Поздрави,
Влад
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 12, 2011 18:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не си сбъркал линка ,това там не е никакво зарядно ,ето това е : http://www.stefanv.com/electronics/fastchg.htm ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vlex
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 12, 2011 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Хахах, да - това имах предвид: http://www.stefanv.com/electronics/charger.htm Smile

Блазни ме опцията да имам термозащита в лицето на компаратора LM393 (не знам как се казва на български) и термистора, защото конкретно тия батерии при зареждане със заводското захранване ставаха прекалено топли за пипане, тъй че определено не би било излишен "фийчър". Smile Сега естествено идва и моментът, че трябва да знам какъв точно е термисторът в батериите, за да може да сработи тоя вид термозащита, но предполагам да отворя една и да проверя няма да бъде ЧАК толкова сложно или фатално..

И все пак - някаква идея относно терминалите? Т и + се ползват навярно за връзка с термистора в батерията, ама останалите?.. Confused

Поздрави,
Влад
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vlex
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 14, 2011 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, някой?
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пет Юли 15, 2011 8:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Какъв ще е термистора не те бърка , в повечето терморегулатори/предполагам че ти ще си го правиш/ си има възможност за настройка за изключване при определена температура Wink
Върнете се в началото
vlex
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юли 15, 2011 8:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята е, че конкретно това захранване използва компаратор и явно идейно трябва да е същия термистор, защото де факто до колкото разбирам сравнява двете съпротивления, за да измери температурната разлика и оттам преценя кога да каже "Стига!" Confused

Други предложения за захранвания с термозащити са много добре дошли Smile

Поздрави,
Влад
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пон Юли 18, 2011 1:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Компаратора сравнява две НАПРЕЖЕНИЯ,които са функция на съпротивленията и токовете.Така че слагаш какъв да е термистор и слагаш подходящо съпротивление за термистора.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети