|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vlex Нов потребител

Регистриран на: 10 Апр 2005 Мнения: 30 Местожителство: Нейде по земята...
|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2011 2:31 Заглавие: Терминали на NiCD батерия |
|
|
Здраво,
имах 2 старички фотоапарата, с 5-6 батерии към тях, но само едно зарядно (купувани на старо от ибей насам-натам). Продадох единия и нямам сега зарядно, ерго не мога да ползвам апарата, та ми се щеше да спретна нещо. Хубаво, ама проблемът е, че не мога да намеря за какво служат два от терминалите на батерията:
-
T термодвойка (навярно)
D ?? (дисчардж?!)
C ?? (къндишънинг?!)
+
Ето и снимка:
http://www.nikonweb.com/dcs_batteries/kodak_nimh_battery.jpg
Апаратът е kodak dcs 520/canon d2000, а зарядното изглежда по този начин, но не мога да намеря схема за него:
http://www.ibestpix.com/ebay/KodakACBatteryAdapt/DSC_3471fw_med.jpg (никаква идея за модел или някакви спецификации, освен тези по батериите. Респективно ще съм благодарен на всякакви схеми за това зарядно). Затова реших да си направя ето това зарядно: http://www.stefanv.com/rcstuff/esc.htm
Коментари относно щенията ми да си направя зарядно за точно тоя апарат са безсмислени - не ми е истинската дслр система (снимам със сони и имам достатъчно добри светлосилни стъкла за нея), просто ми се иска от носталгия да го poprawq това телце и да си щракам чат пат с него. Дано с това сме приключили темата.
Благодаря предварително за всякакъв конструктивен акъл!
Поздрави,
Влад _________________ Ut desint vires, tamen est laudanda voluntas!
(И силите да липсват, желанието е за похвала!)
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |
vlex Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2011 19:07 Заглавие: |
|
|
Хахах, да - това имах предвид: http://www.stefanv.com/electronics/charger.htm
Блазни ме опцията да имам термозащита в лицето на компаратора LM393 (не знам как се казва на български) и термистора, защото конкретно тия батерии при зареждане със заводското захранване ставаха прекалено топли за пипане, тъй че определено не би било излишен "фийчър". Сега естествено идва и моментът, че трябва да знам какъв точно е термисторът в батериите, за да може да сработи тоя вид термозащита, но предполагам да отворя една и да проверя няма да бъде ЧАК толкова сложно или фатално..
И все пак - някаква идея относно терминалите? Т и + се ползват навярно за връзка с термистора в батерията, ама останалите?..
Поздрави,
 |
|
|
 |
vlex Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 14, 2011 13:32 Заглавие: |
|
|
Е, някой? _________________ Ut desint vires, tamen est laudanda voluntas!
 |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 15, 2011 8:14 Заглавие: |
|
|
Какъв ще е термистора не те бърка , в повечето терморегулатори/предполагам че ти ще си го правиш/ си има възможност за настройка за изключване при определена температура  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
vlex Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 15, 2011 8:20 Заглавие: |
|
|
Идеята е, че конкретно това захранване използва компаратор и явно идейно трябва да е същия термистор, защото де факто до колкото разбирам сравнява двете съпротивления, за да измери температурната разлика и оттам преценя кога да каже "Стига!"
Други предложения за захранвания с термозащити са много добре дошли
Поздрави,
 |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 18, 2011 1:45 Заглавие: |
|
|
Компаратора сравнява две НАПРЕЖЕНИЯ,които са функция на съпротивленията и токовете.Така че слагаш какъв да е термистор и слагаш подходящо съпротивление за термистора. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|