Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Мощен токоизправител
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Shadow__01
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 21:33    Заглавие: Мощен токоизправител Отговорете с цитат

Здравейте, след време мисля да почна да си правя мощен регулируем токоизправител до около 30V, 15 или 20A. Имам трансформатор даващ около 29 волта Размери А=5, B=5, C=2, D=6.5 см. Не знам колко вата е максималната му мощност, но 200 вата не му мърдат.
Няма да го правя скоро, защото проекта е с спортна цел засега и ще бъде на стойност около 45-50 лева с всичко. Вторичната намотка на трансформатора е дебела около 2-2.5 кв. мм.
Проблема е, че не мога да намеря схема издържаща толкова голям ток при евентуално натоварване някога. Идеята с LM317 и транзистор не знам дали ще стане и затова търся изпитана работеща схема издържаща големия ток. Добре ще е да има и регулатор на ток, но това не е задължително. За охлаждане и радиатори и вентилатори имам идеи и средства, но схемата я нямам.
Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 21:58    Заглавие: Re: Мощен токоизправител Отговорете с цитат

Да не те разочаровам много ама издържана схема общо взето няма или поне аз не съм намерил нещо което да е било на истина както трябва. Има едни лм ки който са като 317 но са до 5A не се сещам точно цифрата но по PDF ги дават 5А нормално 12А пиково. Слагах 2 такива в паралел за всеки случай при положение, че трафа ми е 4А. Доста загряваха и то с голям радиатор! Насочи се към импулсен тип стабилизатор...
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 22:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Smile

15-20А Shocked ... Определено трябва да се разтърсиш из форума и да видиш, че не е толкова лесно да се направи регулируем токоизправител ... И това "трафче" няма как да е 450W ...
Ориентирай се за нещо макс до 5A ... Може да разгледаш нещо с 723 .. Има готови китове ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 22:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е лично изпитано, но това ми изглежда надеждно и си заслужава да се провери. Зависи все пак каква е целта на занятието.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 23:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Това си е класическо вързване. Има логика да работи... но основния проблем е когато е настроен на ниско напрежение, а на входа е високо т.е. има голям пад в преходите на транзисторите. За това при мен мислех да то правя с едно реле да превключва на среден извод на вторичната намотка посредством компаратор. Но така и не остана време за този проект Smile
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2011 0:25    Заглавие: Отговорете с цитат

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=51722&highlight=%E7%E0+%E3%EE%EB%FF%EC+%F2%EE%EA&topicshow=%D1%F2%E0%E1%E8%EB%E8%E7%E8%F0%E0%ED%20%F2%EE%EA%EE%E8%E7%EF%F0%E0%E2%E8%F2%E5%EB%20%E7%E0%20%E3%EE%EB%FF%EC%20%F2%EE%EA.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Shadow__01
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2011 0:25    Заглавие: Отговорете с цитат

penkeler написа:
това

Това не е ли до 10А? Ако няма схема за до 15 и тази става.

Exclamation Arrow Ти ще се научиш ли най-накрая с кой бутон се отговаря Exclamation Question
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2011 7:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Като ти чета писанията ,в мен възниква въпроса - кое ще изгори първо - трафа или регулиращия елемент.
1. При това сечение 2-2,5мм2 допустимия му ток е 7.5А ,краткотрайно до 10А (ако наистина е сечение ,а не диаметър на проводника )
2. При ниско изходно напрежение 2-3V и консумация 20А ,каквато желаеш регулиращия елемент ще трябва да разсее поне 400W
Извод : Нито трафа ти е подходящ ,нито която и да е линейна схема на регулатор ,освен ако няма да си правиш печка .
Върнете се в началото
eko67
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Пещера

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2011 9:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема със TIP3055 (0-30V,20А)би трябвало да ти свърши работа,нали точно такова търсиш.Друг е въпроса дали ще издържи на макс.натоварване.За подобна схема би трябвало да има предпазител на първичната намотка.
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2011 9:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж в предишния ми пост има цяла тема изписана по този повод. Направил съм подобен захранващ блок, но не те съветвам да го правиш по този начин. Има далеч по добри методи и схеми. Най-малкото може да се опита регулиране с тиристори в Греца, но не и класически линеен. При мен мощността която се налага да расейвам е два пъти по-малка от тази която ти би трябвало да разсейваш и мога да ти кажа че е адски неефективно. Аз съм поставил 6 транзистора на голям радиатор с вентилатори и пак не мога да ги охлаждам достатъчно.
Ако все пак правиш схемата с lm317 обърни внимание на C1-C4 да са с по-малка стойност. В случая са 100nF. Но по принцип се слагат в диапазона 1-47nF, като обикновенно са 10nF. 100nF е много за тези кондензатори.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети