| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Shadow__01 Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 05, 2011 21:33 Заглавие: Мощен токоизправител |
|
|
Здравейте, след време мисля да почна да си правя мощен регулируем токоизправител до около 30V, 15 или 20A. Имам трансформатор даващ около 29 волта Размери А=5, B=5, C=2, D=6.5 см. Не знам колко вата е максималната му мощност, но 200 вата не му мърдат.
Няма да го правя скоро, защото проекта е с спортна цел засега и ще бъде на стойност около 45-50 лева с всичко. Вторичната намотка на трансформатора е дебела около 2-2.5 кв. мм.
Проблема е, че не мога да намеря схема издържаща толкова голям ток при евентуално натоварване някога. Идеята с LM317 и транзистор не знам дали ще стане и затова търся изпитана работеща схема издържаща големия ток. Добре ще е да има и регулатор на ток, но това не е задължително. За охлаждане и радиатори и вентилатори имам идеи и средства, но схемата я нямам.
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Сеп 05, 2011 21:58 Заглавие: Re: Мощен токоизправител |
|
|
Да не те разочаровам много ама издържана схема общо взето няма или поне аз не съм намерил нещо което да е било на истина както трябва. Има едни лм ки който са като 317 но са до 5A не се сещам точно цифрата но по PDF ги дават 5А нормално 12А пиково. Слагах 2 такива в паралел за всеки случай при положение, че трафа ми е 4А. Доста загряваха и то с голям радиатор! Насочи се към импулсен тип стабилизатор... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 05, 2011 22:42 Заглавие: |
|
|
15-20А ... Определено трябва да се разтърсиш из форума и да видиш, че не е толкова лесно да се направи регулируем токоизправител ... И това "трафче" няма как да е 450W ...
Ориентирай се за нещо макс до 5A ... Може да разгледаш нещо с 723 .. Има готови китове ... |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 05, 2011 22:50 Заглавие: |
|
|
| Не е лично изпитано, но това ми изглежда надеждно и си заслужава да се провери. Зависи все пак каква е целта на занятието. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пон Сеп 05, 2011 23:06 Заглавие: |
|
|
Това си е класическо вързване. Има логика да работи... но основния проблем е когато е настроен на ниско напрежение, а на входа е високо т.е. има голям пад в преходите на транзисторите. За това при мен мислех да то правя с едно реле да превключва на среден извод на вторичната намотка посредством компаратор. Но така и не остана време за този проект  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
|
|
 |
Shadow__01 Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2011 0:25 Заглавие: |
|
|
Това не е ли до 10А? Ако няма схема за до 15 и тази става.
Ти ще се научиш ли най-накрая с кой бутон се отговаря |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2011 7:51 Заглавие: |
|
|
Като ти чета писанията ,в мен възниква въпроса - кое ще изгори първо - трафа или регулиращия елемент.
1. При това сечение 2-2,5мм2 допустимия му ток е 7.5А ,краткотрайно до 10А (ако наистина е сечение ,а не диаметър на проводника )
2. При ниско изходно напрежение 2-3V и консумация 20А ,каквато желаеш регулиращия елемент ще трябва да разсее поне 400W
Извод : Нито трафа ти е подходящ ,нито която и да е линейна схема на регулатор ,освен ако няма да си правиш печка . |
|
|
 |
eko67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2011 9:17 Заглавие: |
|
|
| Тази схема със TIP3055 (0-30V,20А)би трябвало да ти свърши работа,нали точно такова търсиш.Друг е въпроса дали ще издържи на макс.натоварване.За подобна схема би трябвало да има предпазител на първичната намотка. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2011 9:40 Заглавие: |
|
|
Виж в предишния ми пост има цяла тема изписана по този повод. Направил съм подобен захранващ блок, но не те съветвам да го правиш по този начин. Има далеч по добри методи и схеми. Най-малкото може да се опита регулиране с тиристори в Греца, но не и класически линеен. При мен мощността която се налага да расейвам е два пъти по-малка от тази която ти би трябвало да разсейваш и мога да ти кажа че е адски неефективно. Аз съм поставил 6 транзистора на голям радиатор с вентилатори и пак не мога да ги охлаждам достатъчно.
Ако все пак правиш схемата с lm317 обърни внимание на C1-C4 да са с по-малка стойност. В случая са 100nF. Но по принцип се слагат в диапазона 1-47nF, като обикновенно са 10nF. 100nF е много за тези кондензатори. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
|