Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TV BADSON model:BS5101, проблем със захранването.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2011 17:22    Заглавие: TV BADSON model:BS5101, проблем със захранването. Отговорете с цитат

Колеги телевизора не се пускаше.Захранването е изпълнено с TDA8380A.
Процесор STV322S.
След оглед и замерване установих, че е прекъснал R202 120 килоома в следствие окисляване на крачетата.След замяната телевизора тръгна, но захранването при пуснат телевизор кляка на 96 волта за високото, иначе на празен ход е 112 волта.Смених всички електролитни кондензатори в горещата и студената част, след което имаше известно подобрение но пак под товар захранването кляка на 100 волта и картината пулсира все едно захранването на моменти включва защита.Иначе растер си има нормален и картината е цветна с говор.Натоварих захранването на празен ход както е с лампа 60 вата и пак клекна на 96 волта.Стигнах до извода че захранването не държи на товар.Някой може ли да ми пусне схемичка на това телевизорче, тъй като не намерих такава във файлообменника.Хората са държели телевизора в мазето една година и предполагам че има някой окислен резистор или пътечка.Захранването под товар не се регулира, регулировка е възможна само на празен ход.Кондензатора след греца е сменян и няма резултат.За схемичката ще съм благодарен ако някой ми я пусне на пощата [email protected]

Idea Arrow Arrow Arrow Замерването става с камъни и други предмети Exclamation
zapad
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2011 17:56    Заглавие: Отговорете с цитат

[url=http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/24846/Badson%20(Shumen)_.html]Може би това е твоята схема[/url].Как е големия кондензатор след греца,и трите съпротивления от по 1ом, между емитера и маса на транзистора
plamen petrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2011 17:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаш проблем в обратната връзка по точно трите резистора тримера и ценера .Там се късат пътечки огледаи ги хубаво.
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2011 19:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Писал съм, че кондензатора на греца съм го сменял.Замерванията съм правил с мултицет.Според мен няма да е обратната връзка понеже на празен ход захранването се регулира, по скоро може да е от съпротивленията към емитера които играят токова защита ако са си сменили стойността, ще трябва да ги проверя.Някой ще ми пусне ли схемичка на телевизора?

Idea Arrow Arrow Arrow Ще се замерваме ли Question
zapad
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2011 20:19    Заглавие: Отговорете с цитат

В първия ми пост има писано със синьо,цъкни в/у него
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 13, 2011 21:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Аха, да сега видях.Благодаря!Мисля си също, че ако не е от резисторите от токовата защита, дали неможе да е от генерациите на TDA8380A, ако са в неподходящ честотен интервал може да не се компенсира консумацията на изходната мощност.
plamen petrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2011 7:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Погледни ми профила от къде съм и ми се довери ако искаш да стане ТВто
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2011 13:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре де, съгласен съм че си от града в който са се правили тези телевизори, ама на празен ход след кат имам регулиране от тримера за обратната връзка значи оптрона е наред, а защо да не са наред и ценера и транзисторите?При натоварване напрежението кляка и почва пулсация на картината като дишане и напрежението става около 98 волта без да може да се регулира, ама аз си мисля че пулсацията е от токовата защита която включва по рано или шим контролера неможе да компенсира понеже с интегралката нещо не е наред, тъй като проверих и трита резистора по 1 ом , които се оказаха наред.
jivko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ГР.Шумен

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2011 13:47    Заглавие: Отговорете с цитат

За да се провери дали работи интегралата можете да подадете 18 волта от изправител захранване на интегралата, и с друго напрежение да управлявате диода през резистор на оптрона и се вижда дали се променя продължителността на импулсите на базата на BUT11, без да се включва ТВ-то в мрежата. Можете да проверите резисторите за захранване на интегралата. Особенно нискоомния резистор 5.7 ома мисля беше който е последователно на изправителния диод от имп. траф. Успех.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 14, 2011 16:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега, прав сте по принцип че така може да се провери дали интегралчето работи изобщо, ама то при мен видимо работи, и се захранва с 16 волта, и се регулира на празен ход, това значи, че шим регулатора изпълнява някакви функции, ама как да се провери дали зашитата по ток е наред, там е проблема, защо като се натовари напрежението и кляка с лампа също, и тук пак би могло да се разгледа по подробно обратната връзка което се каня отново да направя за да съм сигурен да не пропускам нещо, ако всичко е наред значи токовата защита на интегралчето не става, което е по малко вероятното, но не е и изключено!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети