Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Заземяване на антена

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Interceptor
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас/Варна

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2011 8:22    Заглавие: Заземяване на антена Отговорете с цитат

Колеги дайте адекватен съвет моля.
Сложих един Ground Plane на покрива на кооперацията на прът 6-7 метра. Кооперация няма гръмоотвод (имаше но е паднал) и моята антена се явява най-високата точка. Притеснява ме че ако падне гръм няма накъде да си проправи път и може да мина през покрива и на главите ни направо.
Мисля или да сложа пръта на мястото на стария гръмоотвод или да взема едно стомамено въжа и да заземя пръта към инсталацията на стария гръмотовод.
Мерси
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Deliya
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2011 9:53    Заглавие: Гръмоотвод Отговорете с цитат

Правилно Ви е предположението за това че устройството което сте монтирали може да играе ролята на гръмоотвод. Въстановете мълниеотводните пръти и те да бъдат по високо от съоръжението Ви на покрива. Трябва да заземите съоръжението но отделно от гръмоотводната система на кооперацията. Тогава сигурността е по голяма.
Interceptor
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас/Варна

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2011 13:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря. За сега заземих пръта за гърмоотводната инсталация на кооперацията. Нова инсталация няма как да направя, тъй като е много трудоемко и с доста средства, но при първа възможност ще възстановя гръмотвода
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Сеп 21, 2011 13:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Е имаш почти половин година до следващите бури Smile Но както ти казаха най-добре е да се възстанови гръмоотвода ....
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Сеп 25, 2011 14:20    Заглавие: Отговорете с цитат

И не забравяй, че всяка предавателна антена с големи размери е потенциален гръмоотвод. Никога не се знае как ще удари гръмотевицата макар да има гръмоотводи. Затова никога не оставяй включена антената в устройството ако не го ползваш и при лошо време. Казва ти го един стар радиолюбител дето много е лазил по покривите и е виждал доста изгорели радиа поради тази причина, успех.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
skynet
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Окт 01, 2011 9:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега Interceptor,
Дай малко повече инфо относно каква е антената,монтажа на антената,на радиалите и т.н
Както разбирам от поста ти,само пръта на който е закачена антената е 6-7 метра.А оттук на горе колко е висока антената?
На мен също ми предстои да правя нещо относно заземяването,но мисля,че нямам да имам положителен резултат.Живея в социалистичски тип 8 етажен жилищен блок който няма гръмоотводи, а перваза по периферията на блока е обшита с ламарина и самата ламарина е включена към земното.След 30 години не мисля,че то може да изпълни и функциите си.
Дайте идея как може най лесно да се изпълни едно земно за лични нужди,защото освен антената и оборудването трябва да се заземява.
Моята Ground Plane антена е за няколко обхвата и с трапове за мощност 700-1000 вата.Монтирана е на прът 2.5 над покрива на блока и самата антена 6,3 метра и станаха 9 метра. какъв хубав гръмоотвод. Smile Освен това не дай си боже да падне гръм върху нея мисля,че антената няма да оживее и траповете ще си заминат.
Поздрави
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети