| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Interceptor Опитен потребител

Регистриран на: 07 Май 2010 Мнения: 137 Местожителство: Бургас/Варна
|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2011 8:22 Заглавие: Заземяване на антена |
|
|
Колеги дайте адекватен съвет моля.
Сложих един Ground Plane на покрива на кооперацията на прът 6-7 метра. Кооперация няма гръмоотвод (имаше но е паднал) и моята антена се явява най-високата точка. Притеснява ме че ако падне гръм няма накъде да си проправи път и може да мина през покрива и на главите ни направо.
Мисля или да сложа пръта на мястото на стария гръмоотвод или да взема едно стомамено въжа и да заземя пръта към инсталацията на стария гръмотовод.
Мерси _________________ Никога не разкривай дали си щастлив или не преди да е дошъл последният ти ден..
E-mail: drm.electronics(at)gmail.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Deliya Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2011 9:53 Заглавие: Гръмоотвод |
|
|
Правилно Ви е предположението за това че устройството което сте монтирали може да играе ролята на гръмоотвод. Въстановете мълниеотводните пръти и те да бъдат по високо от съоръжението Ви на покрива. Трябва да заземите съоръжението но отделно от гръмоотводната система на кооперацията. Тогава сигурността е по голяма. _________________ Няма невъзможни работи, има много трудни работи. |
|
|
 |
Interceptor Опитен потребител

Регистриран на: 07 Май 2010 Мнения: 137 Местожителство: Бургас/Варна
|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2011 13:13 Заглавие: |
|
|
Благодаря. За сега заземих пръта за гърмоотводната инсталация на кооперацията. Нова инсталация няма как да направя, тъй като е много трудоемко и с доста средства, но при първа възможност ще възстановя гръмотвода _________________ Никога не разкривай дали си щастлив или не преди да е дошъл последният ти ден..
E-mail: drm.electronics(at)gmail.com |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Сря Сеп 21, 2011 13:37 Заглавие: |
|
|
Е имаш почти половин година до следващите бури Но както ти казаха най-добре е да се възстанови гръмоотвода .... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 25, 2011 14:20 Заглавие: |
|
|
И не забравяй, че всяка предавателна антена с големи размери е потенциален гръмоотвод. Никога не се знае как ще удари гръмотевицата макар да има гръмоотводи. Затова никога не оставяй включена антената в устройството ако не го ползваш и при лошо време. Казва ти го един стар радиолюбител дето много е лазил по покривите и е виждал доста изгорели радиа поради тази причина, успех. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 01, 2011 9:46 Заглавие: |
|
|
Колега Interceptor,
Дай малко повече инфо относно каква е антената,монтажа на антената,на радиалите и т.н
Както разбирам от поста ти,само пръта на който е закачена антената е 6-7 метра.А оттук на горе колко е висока антената?
На мен също ми предстои да правя нещо относно заземяването,но мисля,че нямам да имам положителен резултат.Живея в социалистичски тип 8 етажен жилищен блок който няма гръмоотводи, а перваза по периферията на блока е обшита с ламарина и самата ламарина е включена към земното.След 30 години не мисля,че то може да изпълни и функциите си.
Дайте идея как може най лесно да се изпълни едно земно за лични нужди,защото освен антената и оборудването трябва да се заземява.
Моята Ground Plane антена е за няколко обхвата и с трапове за мощност 700-1000 вата.Монтирана е на прът 2.5 над покрива на блока и самата антена 6,3 метра и станаха 9 метра. какъв хубав гръмоотвод. Освен това не дай си боже да падне гръм върху нея мисля,че антената няма да оживее и траповете ще си заминат.
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
и ще получиш всичко, което ти поискаш. |
|
|
 |
|