Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Импулсно захранване 5 киловата
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gueswhoaz
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: По света и у нас

МнениеПуснато на: Чет Дек 08, 2011 19:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Tрафа освен да се навие от фирма в чужбина като хората друг вариант не виждам. Едно, че големи ферити се намират трудно, друго че изчисляването на трафа не е лека задача.
Над 95% ефективност - някак се съмнявам. Едно от най-разпространените импулсни захранвания - компютърнато захранване се води gold class ако е над 90% ефективност. И става въпрос за мощности под 1.5kW.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Дек 08, 2011 20:18    Заглавие: Отговорете с цитат

gueswhoaz написа:
Tрафа освен да се навие от фирма в чужбина като хората друг вариант не виждам. Едно, че големи ферити се намират трудно, друго че изчисляването на трафа не е лека задача. ....

А сещаш се , че и готово захранване може да се купи от чужбина , нали Laughing Laughing .

Но истината си е истина , това е сериозна материя и за овладяването и' са нужни години . Не е само трафа , това са принципни схеми и методи за осъществяване на прецизно управление и защити , платка ... Платката на последно място , но буквално 90% от знанията и уменията са свързани именно с нея !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Genadi
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 09, 2011 0:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички отзовали се.Написал съм, че захранването е необходимо за лазер- следователно, който е в час знае, че става въпрос за DC захранване.Днес направих първите проби и тръгна.Разбира се се получи и очакван гърмеж- бях забравил да вържа обратната връзка по ток от токовия трансформатор.Но след това всичко заспа.Относно трафа- колегата , който ме пращаше в чужбина не е прав- и тук става представете си.проблема е, че трябва магнитопровод 3 пъти по- голям от изчисления по книжката на Марти Браун-необходима е двойна тефлонова изолация поради високото вторично напрежение.Използвах шеллак за допълнителна изолация и фиксиране на намотките. За проводник изпозвах "литцендрат"-сам си направих въженце от 15 бр проводник 0,42 мм. Оделно, максималната индукция за мостов изправител на феритите 2004 на KASHKE е 0,5 тесла. Това ми го написа pilgrim на лично съобщение.Проблеми имах със снъбера- мощност 70 вата-произвежда се в ХИС.Честотата е 30 килохерца.Благодаря още веднъж.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Дек 09, 2011 1:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Genadi написа:
Благодаря на всички отзовали се.

За 3 дни! Браво невероятен успех а ще може ли някоя и друга снимчица на постановката, и още по интересно ми е да видя товарния блок?
Защо имам неприятното чувство че ни пързаляш?
Върнете се в началото
Genadi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 09, 2011 2:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Петров написа:
...Защо имам неприятното чувство че ни пързаляш?

Петров, Петров!
Неприятно ми е да ти го кажа, но признак на лошо възпитание е, когато наричаш някого лъжец без да го познаваш.

сега ще ти остане само неприятното чувство!

товарен блок -33 ома 6 киловата

цялата постановка без филтровите кондензатори- те се слагат до лазера

Още веднъж благодарности на pilgrim, който ми помогна със своя опит и ми показа как да стане.

токов трансформатор, схема управление и драйвери

трансформатор

снъбер

изходни дросели

мостова схема с транзистори

мостов изправител във вторичната страна

Последната промяна е направена от Genadi на Пет Дек 09, 2011 2:53; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 09, 2011 8:00    Заглавие: Браво! Отговорете с цитат

Браво! Искам да попитам измери ли КПД на блока и колко го получи?
И ще въвеждаш ли PFC в системата?

А на останалите колеги - в предишен пост говоря за cos фи, а не за ефективност (кпд), както сте го разбрали вие. Двете неща са различни. Smile

И КПД 0.95 съвсем не е непостижимо за 5kW конвертор. Аз имам 24V/40A захр. блок на фирмата Puls (380VAC входа, 24VDC на изхода, мощност 1kW, с PFC) и общото кпд на блока е над 96% по данни на фирмата. И сигурно е вярно, щото е с размери 8х15х15cm и няма вентилатор!
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Дек 09, 2011 10:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Мога да те посъветвам само за материал K2004 , сметките ти да са максимум на 0.4 Т . Имам въпрос относно трафа , какъв размер ферит си ползвал , аз честно казано не разбрах кое е всъщност трафа Confused .
Или макета не е за 5kW , а пробно за по-малко ?
Върнете се в началото
toncho_b4
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Дек 09, 2011 10:52    Заглавие: Относно конвертора Отговорете с цитат

Поздравления , колега Genadi,
Впечатлен съм от скоростта с която си изпълнил задачата, освен ако тя не е била започната от някой и друг ден предварително, понеже имам преки наблюдения върху навиването на толкова , че и на по-мощни импулсни трансформатори(самия аз съм пренавивал и изчислявал и т.н.). Имаш още какво да изчистваш като дребни детайли, например термична защита нито на изправителните диоди , нито на мощните транзистори, а и да не забравяме трансформаторите, при които трябва да е в намотките защитата. Друг също не много съществен детайл, но все пак оказва влияние е, че имаш два изглаждащи дросела, и много големи капацитети на входа, откъм мрежовото 230 волтово захранване. При този относително нищожен ток на изхода изглаждащия дросел може да е само един, като дори и изправителя на изхода може да е просто двуполупериоден, а не грец, както мисля че е в момента.Първо се касае за цената, после иде ред на простотата при изпълнение.Ако пропуснеш да доизчислиш дросела на изхода, рискуваш значително повишаване на изходното напрежение. Задължително ти трябва и следене на тока на изхода, а да не разчиташ само на следене на напрежението и първичния ток в трансформатора.
Имам и още някои други идеи, но за да не разводняваме темата, мога и на лични да ти ги пратя или да си пишем по скайп.
Върнете се в началото
Genadi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 09, 2011 10:55    Заглавие: Отговорете с цитат

milmar написа:
......какъв размер ферит си ползвал , аз честно казано не разбрах кое е всъщност трафа Confused .

Феритът е Е 70/32-трафа е сбор от два трафа последователно- със жълтата и зелена бандажна лента
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Пет Дек 09, 2011 11:14    Заглавие: Отговорете с цитат

milmar написа:
Мога да те посъветвам само за материал K2004 , сметките ти да са максимум на 0.4 Т .

Здравей,
Понеже съм разработвал захранвания от доста време стигнах до изводите, че делтаВ=0,5

Използвал съм класиката:

за мостова схема
делтаВ=2Вмах

следователно в изчислението за навивки Вмах=0,25 Т

при flayback and forward
делтаВ=Вмах

кпд на блока е 87%

Дроселът е с ферити Е 65/27

макетът е работил 5 часа и стопли помещението - товара се обдухваше с вентилатор иначе става много червен.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 2 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети