|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Чет Дек 08, 2011 19:54 Заглавие: |
|
|
Tрафа освен да се навие от фирма в чужбина като хората друг вариант не виждам. Едно, че големи ферити се намират трудно, друго че изчисляването на трафа не е лека задача.
Над 95% ефективност - някак се съмнявам. Едно от най-разпространените импулсни захранвания - компютърнато захранване се води gold class ако е над 90% ефективност. И става въпрос за мощности под 1.5kW. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 08, 2011 20:18 Заглавие: |
|
|
| gueswhoaz написа: | | Tрафа освен да се навие от фирма в чужбина като хората друг вариант не виждам. Едно, че големи ферити се намират трудно, друго че изчисляването на трафа не е лека задача. .... |
А сещаш се , че и готово захранване може да се купи от чужбина , нали .
Но истината си е истина , това е сериозна материя и за овладяването и' са нужни години . Не е само трафа , това са принципни схеми и методи за осъществяване на прецизно управление и защити , платка ... Платката на последно място , но буквално 90% от знанията и уменията са свързани именно с нея ! |
|
|
 |
Genadi Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 09, 2011 0:06 Заглавие: |
|
|
| Благодаря на всички отзовали се.Написал съм, че захранването е необходимо за лазер- следователно, който е в час знае, че става въпрос за DC захранване.Днес направих първите проби и тръгна.Разбира се се получи и очакван гърмеж- бях забравил да вържа обратната връзка по ток от токовия трансформатор.Но след това всичко заспа.Относно трафа- колегата , който ме пращаше в чужбина не е прав- и тук става представете си.проблема е, че трябва магнитопровод 3 пъти по- голям от изчисления по книжката на Марти Браун-необходима е двойна тефлонова изолация поради високото вторично напрежение.Използвах шеллак за допълнителна изолация и фиксиране на намотките. За проводник изпозвах "литцендрат"-сам си направих въженце от 15 бр проводник 0,42 мм. Оделно, максималната индукция за мостов изправител на феритите 2004 на KASHKE е 0,5 тесла. Това ми го написа pilgrim на лично съобщение.Проблеми имах със снъбера- мощност 70 вата-произвежда се в ХИС.Честотата е 30 килохерца.Благодаря още веднъж. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 09, 2011 1:24 Заглавие: |
|
|
| Genadi написа: | | Благодаря на всички отзовали се. |
За 3 дни! Браво невероятен успех а ще може ли някоя и друга снимчица на постановката, и още по интересно ми е да видя товарния блок?
Защо имам неприятното чувство че ни пързаляш? |
|
|
 |
Genadi Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 09, 2011 2:39 Заглавие: |
|
|
| Петров написа: | | ...Защо имам неприятното чувство че ни пързаляш? |
Петров, Петров!
Неприятно ми е да ти го кажа, но признак на лошо възпитание е, когато наричаш някого лъжец без да го познаваш.
сега ще ти остане само неприятното чувство!
товарен блок -33 ома 6 киловата
цялата постановка без филтровите кондензатори- те се слагат до лазера
Още веднъж благодарности на pilgrim, който ми помогна със своя опит и ми показа как да стане.
токов трансформатор, схема управление и драйвери
трансформатор
снъбер
изходни дросели
мостова схема с транзистори
мостов изправител във вторичната страна
Последната промяна е направена от Genadi на Пет Дек 09, 2011 2:53; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 09, 2011 8:00 Заглавие: Браво! |
|
|
Браво! Искам да попитам измери ли КПД на блока и колко го получи?
И ще въвеждаш ли PFC в системата?
А на останалите колеги - в предишен пост говоря за cos фи, а не за ефективност (кпд), както сте го разбрали вие. Двете неща са различни.
И КПД 0.95 съвсем не е непостижимо за 5kW конвертор. Аз имам 24V/40A захр. блок на фирмата Puls (380VAC входа, 24VDC на изхода, мощност 1kW, с PFC) и общото кпд на блока е над 96% по данни на фирмата. И сигурно е вярно, щото е с размери 8х15х15cm и няма вентилатор! |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 09, 2011 10:11 Заглавие: |
|
|
Мога да те посъветвам само за материал K2004 , сметките ти да са максимум на 0.4 Т . Имам въпрос относно трафа , какъв размер ферит си ползвал , аз честно казано не разбрах кое е всъщност трафа .
Или макета не е за 5kW , а пробно за по-малко ? |
|
|
 |
toncho_b4 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 09, 2011 10:52 Заглавие: Относно конвертора |
|
|
Поздравления , колега Genadi,
Впечатлен съм от скоростта с която си изпълнил задачата, освен ако тя не е била започната от някой и друг ден предварително, понеже имам преки наблюдения върху навиването на толкова , че и на по-мощни импулсни трансформатори(самия аз съм пренавивал и изчислявал и т.н.). Имаш още какво да изчистваш като дребни детайли, например термична защита нито на изправителните диоди , нито на мощните транзистори, а и да не забравяме трансформаторите, при които трябва да е в намотките защитата. Друг също не много съществен детайл, но все пак оказва влияние е, че имаш два изглаждащи дросела, и много големи капацитети на входа, откъм мрежовото 230 волтово захранване. При този относително нищожен ток на изхода изглаждащия дросел може да е само един, като дори и изправителя на изхода може да е просто двуполупериоден, а не грец, както мисля че е в момента.Първо се касае за цената, после иде ред на простотата при изпълнение.Ако пропуснеш да доизчислиш дросела на изхода, рискуваш значително повишаване на изходното напрежение. Задължително ти трябва и следене на тока на изхода, а да не разчиташ само на следене на напрежението и първичния ток в трансформатора.
Имам и още някои други идеи, но за да не разводняваме темата, мога и на лични да ти ги пратя или да си пишем по скайп. |
|
|
 |
Genadi Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 09, 2011 10:55 Заглавие: |
|
|
| milmar написа: | ......какъв размер ферит си ползвал , аз честно казано не разбрах кое е всъщност трафа .
Феритът е Е 70/32-трафа е сбор от два трафа последователно- със жълтата и зелена бандажна лента |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Пет Дек 09, 2011 11:14 Заглавие: |
|
|
| milmar написа: | Мога да те посъветвам само за материал K2004 , сметките ти да са максимум на 0.4 Т .
Здравей,
Понеже съм разработвал захранвания от доста време стигнах до изводите, че делтаВ=0,5
Използвал съм класиката:
за мостова схема
делтаВ=2Вмах
следователно в изчислението за навивки Вмах=0,25 Т
при flayback and forward
делтаВ=Вмах
кпд на блока е 87%
Дроселът е с ферити Е 65/27
макетът е работил 5 часа и стопли помещението - товара се обдухваше с вентилатор иначе става много червен. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|