|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 20:02 Заглавие: Сечение на проводниците спрямо тока |
|
|
На последък ми се налага доста често да се занимавам с различни видове проводници. Имам няколко таблици, с които определям на бързо колко е максималният допустим ток за определен вид проводник, но ме интересува има ли някакъв актуален справочник или нещо, защото типовете кабели са много и най-различни, например ШВПС-многожилен многожичен далеч не издържа толкова, колкото ШКПТ, например.
Ще се радвам на някакви подробни данни, защото при търсене удрям предимно на камък и абсурдни правила като квадрат-киловат и т.н, а на мен ми трябват наистина точни данни. Говорим си за монофазно напрежение 230V.
Последната промяна е направена от jjjjjk на Пет Яну 06, 2012 20:22; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 20:21 Заглавие: |
|
|
| 2,11А/mm^2 е стандарта, мисля че не е зависим от това многожилен, едножилен или друг е проводника. |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 20:23 Заглавие: |
|
|
O, зависим е и още как...Изолация, брой жила и т.н
Това е една от таблиците дето имам, но ми трябва много по-подробна информация.
Между другото, тия 2,11А/мм2 нещо не вървят..Излиза, че 2.5мм2 кабел не може да издържи дори тока, за който е предназначен щепсел и контакт тип Шуко-16A |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
|
|
 |
dobromirdimitar Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 20:57 Заглавие: |
|
|
За промишлени трифазни системи - меден проводник със токово натоварване 4 А/мм2.
Така съм опроводил 17 500 м. инсталация със мощност 7,5 мВ.
2,5 мм2 кабел си държи спокойно 4 кВт двигател. при дължина на трасето 230 м.
До сега /7години/ нито един избил кабел нямам. |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 21:01 Заглавие: |
|
|
4А/мм2 са страшно малко. Все пак хората слагат 2.5мм2 кабел на един обикновен контакт, който трябва да издържи поне колкото може да издържи шукото-16А.
А наредбата е интересна, но отчасти не е достатъчно подробна.
Интересува ме дали има някакъв справочник да си купя-Типове кабели, максимален ток при полагане в стени, на открито и т.н. Не ми се иска да работя с разни правила, а като гледам в техническите им данни такъв параметър не присъства. Иначе е ясно, че 1-1,5мм2 слагат за осветление, 2,5мм2 за контакти, 4 за бойлери и по-мощни консуматори, поне с такова убеждение съм останал. Но искам да работя с точни данни, а не мога да ги изровя.
Между другото, имам и данни от един справочник по електро-проектантство от социалистическо време още и там стойностите се разминават спрямо тази таблица с няколко ампера и пак не са дадени в подробности. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 21:35 Заглавие: |
|
|
| jjjjjk написа: | | ...максимален ток при полагане в стени, на открито и т.н. Не ми се иска да работя с разни правила, а като гледам в техническите им данни такъв параметър не присъства... |
Ами, разгледай по сериозно таблица 3 и таблица 4 и ще видиш, че параметъра присъства.
| jjjjjk написа: | | ... искам да работя с точни дани... |
Това не са данни, а правила и не са пожелателни, а задължителни за страната. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 21:54 Заглавие: |
|
|
| Виж това в атача, може да ти е от полза. |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 22:49 Заглавие: |
|
|
Допустим продължителен ток за проводници с медни жила с каучукова изолация и метална защитна обвивка и кабели с медни жила с каучукова изолация в оловна, PVC или каучукова обвивка, бронирани и небронирани
ПВВ-МБ1 е мостови кабел с медни жила, PVC изолация и PVC oбвивка.
В таблица 3 е посочено това, което цитирах по-горе. Никъде не виждам кабел с PVC изолация и PVC обвивка. Или трябва да тълкувам PVC и каучук като еквивалентни или го няма. Таблица 4 е за кабели с алуминиеви жила, аз работя с медни жила до момента.
Иначе съм съгласен за стандартите, абсолютно и напълно. Обаче трябва да знам колко може да издържи кабелът, за да мога да предвидя резерв при претоварване, а не да имам фойерверки. За това питам за конкретни данни спрямо типа кабел
Нямам вяра на тия 44А за 2,5мм2, ако го зазидам. Просто ми е съмнително. Аз преди да пусна темата бях сметнал, че максималното което може да понесе един кабел 2,5мм2 е 20 и няколко ампера.
eler, в общи линии ми помага, макар да изисква по-сериозно четене  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 0:08 Заглавие: За кабела |
|
|
Ами като искаш да си толкова точен, би могло да напишеш и кой ти е произвел кабела! Нали не си мислиш, че един китайски, един турски и един български кабел (за немски нишо няма да кажа) са еднакви като качество и състав на вложените материали? И като искаш да работиш качествено - избери си производител на качествени кабели и му виж в каталога - всичко си казват хората, от допустими токове при различен монтаж и околна среда до минимални радиуси на огъвката! При това за всеки вид конструкция на кабел, сечение и изолация е различно. Препоречвам ти Гамакабел (български), Кабелкомерс (български и вносни)
Защото няма универсална формула. Дори кабела е да е е избран като тип, не е линейно. Примерно ако даден тип издържа 10А при сечение 0.5мм2, не значи че 50мм2 издържа 1000А, по-малко е. Също не означава, че ако от същия провдник е направен шнур 3х0.5мм2 можеш да пуснеш по 10А на всяко от тях.
Давам ти конкретен пример - кабел 3х75мм2+50мм2 PE, немски, многожичен, захранва една машина при мен, дето консумира 140Амакс, средно 80-100, сиреч натоварването е 1-2А/мм2. Кабела е положен в/у стена със скоби и се нагрява до около 40градуса, поне 15-20градуса над околната температура. Кабела на една духалка 2кW е 3х1 или 3x1.5мм2 максимум, по него течат 6-10А/мм2, а той загрява дори по-малко. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|