|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 0:33 Заглавие: Re: За кабела |
|
|
Мостови двужилен кабел със сечение на жилото 2,5mm2 тип ПВВ-МБ1 с производител Гамакабел. На прекият ми въпрос от там, от където го купих-имате ли спецификация, да видя колко е максималният ток получих отговор, че си нямат и представа. Аз си го прецених на около 23 ампера, но би ми било интересно да разбера колко е реално.
Сега, не мога по наредбата да повярвам, че 2,5мм2 ще издържи 44Ампера, след като на повечето места го срещам като долу-горе 25Ампера максимално допустим ток, включително в наръчника за електрически инсталации, който е прикачил Елер. Отделно, хората нямаше да слагат 4мм2 на много неща, които изискват над 20 и няколко ампера, ако това беше така.
Напълно съм наясно, че максималният допустим ток не се покачва линейно спрямо сечението, но има различия в максималният ток спрямо типове изолация, брой жила на кабела, дали е многожичен или едножичен и т.н. За това търсех нещо, което да отразява тези параметри и дава допустими максимални токове, за да мога да отразя евентуално претоварване.
Отделно, имаше нещо, че има кабели, които не са съвсем медни, а от медни сплави?
п.п Забравих да добавя, за всякакви връзки ползвам бакелитови лусте-клеми, не ми се сучат жици. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 1:02 Заглавие: |
|
|
За най-сигурно вземи кабел какъвто и да е , лабораторни уреди , прецизно захранване.Избери си температура до която да загрява кабела и го изпробвай сам. .Защото тези които вече са го направили вече са глупаци  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 1:05 Заглавие: |
|
|
Това последното не го разбрах. Според наредбата за 2,5мм2 кабел допустим ток е до 44А, ако е в земята, няма нищо за монтаж в стени. Сигурно ситуацията е подобна, понеже има по-добро топлоотдаване в стените, спрямо въздушна среда, но предпочитам да не правя догадки, понеже фойерверките не са вариант.
Надявах се някой, който е по-навътре в нещата от мен да разясни тези леко неясни положения, за да предвидя момент на претоварване.
 |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 11:30 Заглавие: |
|
|
Не е ли излишно втелясване тва дето си си наумил? .Не знам за какви цели ти трябват тия данни,но ако са банални неща като окабеляване на жилища,отдавна хората са му хванали цаката-1-1,5 квадрата за осветление,2.5 за контакти и 4-ка за усилени контакти.Нататък всичко е разделяне на кръговете.Миналата година на 2 апартамента ново строителство с 3-проводна инсталация пак бяха такива кабелите,значи не е останал навик от соц строителството.Не ,че новото строителство ,като цяло е много свет и е критерии ,ама.... _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 15:47 Заглавие: |
|
|
| showMANiak написа: | | Не е ли излишно втелясване тва дето си си наумил? |
Наясно съм с "правилата"-1,5мм2 за осветление, 2,5мм2 за контакти, 4мм2 за усилени контакти, но ми трябваха точни стойности, защото бях положил в стена мостови кабел ПВВ-МБ1 2х2,5мм2, като в последствие се оказа, че може да има моментно претоварване над предвидените от мен 19Ампера, което да стига дори до около 23Ампера. Исках да разбера дали ще се налага да се сменя с 4мм2, от опасност да стане беля или ще си издържи безпроблемно. Един контакт издържа максимум 16Ампера, така че това просто не може да е показател за максималният допустим ток по кабел, при който всичко ще работи безпроблемно. За жалост, никъде, в никой форум никой не е поствал реално точна информация, а на всякъде някакви приближения, правила лато "еди си колко киловата на квадрат" и подобни. Товара в кръга е предимно активен-разни там уреди с нагреватели.
Като цяло, искам да спя спокойно, за това ги търся тия данни. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 18:21 Заглавие: |
|
|
| Не знам дали ще ти помогне много ,но по спомени максимално допустимия ток за меден проводник с въздушно охлаждане беше към 15А/мм2 , а енергото ги смятат по 6А/мм2 . Откъде ги извадихте тези 44А за 2,5мм2 не ми става ясно . Смятай си ги на 6А/мм2 ,да ти е мирна главата ! BTW пробвал ли си да захранваш от контакт шуко консуматор 16А ,да видиш какво става ? И една седмица няма да устиска , имам личен опит . |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 18:56 Заглавие: |
|
|
Oт тук:
http://www.elektrouslugi.com/outpages/naredba3/n-pr/41708-I.htm
И ако ги сложа 6А/мм2, то значи кабела не може да издържи максимума на шукото дори Знам какво става със шуко контакт на 16А. Аз личнo си търся контакти с бакелитови или керамични основи.. Просто направих аналогия.
Беше предоставена информация, та...Май въпросът е приключен...Може да се случи претоварване и исках да разбера какво би станало теоретично при него. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 19:23 Заглавие: |
|
|
| jjjjjk написа: | | ...Един контакт издържа максимум 16Ампера, така че това просто не може да е показател за максималният допустим ток по кабел, при който всичко ще работи безпроблемно... |
Е, добре де, все пак аз не съм срещал никъде в електротехниката, че положен кабел трябва да работи на натоварване 100% от възможностите си. Затова има в началото на кабела предпазител, а да не говорим за най различните видове защити, които могат да се поставят, според нуждите или изискванията. Най малко се разчита единствено на кабела и това е логично. Не е нормално, ако постоянното натоварване е от порядъка на 20А - 25А да сложиш кабел 2.5мм^2 и предпазител 35А или повече. |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 19:33 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | ...а енергото ги смятат по 6А/мм2 ... |
И аз така практикувам.А по въпроса с притеснението-за това е добре леко да се запаси човек т.е ако примерно си сметнал,че ти трябват 2.5 кв. ,обаче е на ръба,слагаш по-дебелия кабел,ако няма финансови или други пречки.Точно за това е и по-добре да смяташ с по-нисък допустим ток и после спиш спокоен. _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|