Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Препоръчайте модел микроконтролер
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Сря Дек 28, 2011 17:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Rabin какво си учил в РУ. КСТ? Инак на мен Смрикаров не ми е преподавал, той и вече не преподава отдал се е на директорска работа от 4 години е зам. Ректор и вече не се занимава толкова с преподавателска дейност. Той е бил име в асемблера и 8051 сега вече знанията му не са от най-адекватните в световната практика. За сложни проекти асемблер е немислимо да се използва. Хубаво е да се знае на моменти да се дава акъл на компилатора, но задълбочено писане и учене според мен си е загуба на време. Хардуера позволява разточителство и не си заслужава да се пести ресурс. Те хората вече ще почнат на java да пишат в контролерите Smile .
Сега тези които отговарят в РУ за дисциплините свързани с микроконтролери са супер малумни и ако някой ги накара не могат да пуснат един DS18S20 какво ли остава за нещо по сложно. Преди 2 години идваше представител на TI да им подарява и продава развойни среди на университетски цени, и те освен че не знаеха за какво им говорят се изцепиха че имали DSP на TI които били сложни за доцентите какво ли оставало за студентите. Просто системата в БГ Университетите е халифакс. Половината преподаватели преподават това от което най малко разбират и това си се заформя май като някаква политика.
Разбира се има и малък брой изключения, заради които си заслужава да учиш, но групата на деградивните преподаватели обикновено е по-голяма.
Ако се колебаеш може да разгледаш и във форума по роботика там има интересни писания. Но каквото и да хванеш до 20 лв. има богат избор и все си заслужава. За развойни среди може да видиш и сръбските компилатори и среди на mikroC.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Дек 28, 2011 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
Rabin какво си учил в РУ. КСТ? ...

KСТ, да.
Прав си, но при това търсене на програмисти - кого ще задържиш за даскал с тия мизерни заплати? Пак да сте доволни! Иначе се съгласявам с всяка твоя дума за образованието.
Аз се научих да кодя като започнах да работя това.
Ако се занимаваш с embed - хардуерията си трябва. Аз лично зарязах тоя занаят.

Писал съм за дисплей на 8051, и си беше гърч!
Хубаво е да имаш библиотеки!
Иначе - ето за Ардуино как се пише на дисплей:
Код:

[i]#include <Wire.h>
#include <LiquidCrystal_I2C.h>
LiquidCrystal_I2C lcd(0x27,16,2);          //    Задава се LCD адреса 0x27 , 16 символа ( знака ), 2 реда
/*************************************************************************************************************/
void setup()
{
  lcd.init();                            //     Инициализация на LCD
  delay(100);
  lcd.clear();                         //     Изстриване на екрана
  delay(100);
  lcd.setBacklight(0);
  lcd.setCursor(2,0);              //     Позициониране курсора на 3 символ 1 ред
  delay(100);
  lcd.print("ROBOTEV");        //     На дисплея се изписва текста ROBOTEV
}
/*************************************************************************************************************/
void loop()
{ }[/i]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 11:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще напиша докъде стигнах.
svilen.ivanov има черпяла от мен, дето ми обади за Arduino.
За Ардуино дори намерих 3 книги в е една шерната папка от един колега. Явно е доста развита технология, странно защо толкова малко хора я знаят.
Има разработени неща за връзка с IPhone и Android.
Поиграх си с IDE-то na Arduino. Kомпилира доста натруфен код, за едно прецъкване на светодиод - компилира килобайт и нещо binary. Include библиотека на външен EEPROM - мина 5 килобайта.
Твърдо се държа за Arduino, успях да изкарам HEX компилирания код. Може да се напасне дори за Tiny версиите, само се сменят header файловете с пиновете и се внимава с ограниченията на хардуерията.
Програматор за Atmega - не можах да намеря читав. Pasat electronics (Елимекс) продават някакъв за 20 лева, иска да инсталираш .NET framework, и за капак няма преходници, трябва да търсиш краката на процесора по SPI.
Намерих схема на програматор през паралелния порт само с 4 резистора, сега се мотам с нея, дано стане. Работи през PoniProg.
Най-изумителното за мен беше, че официален вносител на Atmel отдавна не са имали Atmega 328, а Елимекс могат да го внесат с двуседмична поръчка за около 8 лева/бр.
Разликата между титуляра Atmega 328 и Tiny версията е 2 лева. Няма смисъл да се пести.
Все още се дърпам да си купя истинска хардуерия Arduino Uno. Eдни 50-тина лева.
Благодарен съм на всякакви съвети.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 13:53    Заглавие: Отговорете с цитат

това ардуино е за компютърни програмисти не е за електрончици
Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 14:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Aз съм си програмист. Само че Ардуино те улеснява, езикът му е по-лесен от Асемблер или дори C на общо основание.
Контролери без програмиране няма!
Продавачката като ми продава чипчето - реши да изпринти datasheet-а му, очаквайки да е 2 - 3 странички. Тоя принтер като почна да бълва 180 бройки - опули се и ме пита "що за човек може да разбере това чудо как работи"! Laughing

p.s. Току що си подкарах програматор само с 4 резистора през паралелния порт!

http://elecrom.wordpress.com/2007/10/15/make-your-own-ultra-simple-universal-avr-programmer/
http://www.scienceprog.com/simplest-128-atmega-programmer - схемата е непълна, Attiny иска 5 V захранване.

p.s.2 Преоткривам AVR Studio 5
Върнете се в началото
Yosif
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 14:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Един глас от мен за ARDUINO!
В нета е пълно с информация и примерни сорс кодове!
A това е моята пералня конролирана от Arduino Duemilanove!
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 11, 2012 10:11    Заглавие: Отговорете с цитат

С WinAVR подкарах едно Attiny26, вече си пиша спокойно и даже работи.
Всички в София са се наговорили да дерат двойни цени за ядрото на Ардуино - Atmega328P-PU.
Toва с пералнята отдавна си го мисля за у нас. Даваш ми кураж да се хвана, че не е малко играчка. Повечето перални не са предвидени за вода с ниско налягане. Дори продавачите не бяха чували за такива модели. Приятелката ми беше наринала 700 лева за нова пералня, и пак вадеше дрехите неизплакнати.
Една Перла 4 и мизерно Tiny с няколко релета може да я направи вечна.

В момента се боря да си намеря LCD дисплейче, защото всички магазини работят с моето раб. време.

p.s. С тия Tiny-та не става, флашчето не стига до никъде. Не ми се оптимизира или пише на Асемблер. Трябва си Atmega.
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 25, 2012 23:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Та, както мъдреците казват в подобни ситуации:
"Помооощ Mad "
Дойдоха ми тъкмо 3 Меги.
Първо си взех една 328P-PU. Не се програмира. Помислих, че на чипа може да му има нещо. После поръчах 2 бр. Аtmega 328-PU на тънкана от Щатите. Пак не се програмират.
После проверих с Tiny -то дали не съм думнал паралелния порт. С него няма грешка! Пише и чете.
5 пъти проверих схемата, мерих с оммер.
Изрових, че Мега 64 и Мега 128 се програмирала през други пинове.
За 328 си съвпадат с SPI означените на стр. 2 от datasheet. Т.е. май не е това.
Има един SS - участва в програмирането на много чипове в мрежа. И към +, и към маса опитах. Все тая.
Дори смъквах bogomips на програматора.
Единственото, което не е наред е, че Ponyprog не поддържа точно тази серия. Но поддържа Атмега 48. Това е 4 килобайтовия вариант.
Един руснак казва, че кабелът от паралелния може да е до 1 педя, а при мен е 3 и нещо. Пак остава въпросът с Tiny-то - защо там проблем няма.
Взех си дисплейче, тъкмо се бях наточил да пиша по него - и се спънах на стъпка 1.
Грешката е все едно няма забоден чип.
Свършиха ми предположенията. Приемам всякакви.

p.s. Отрязах кабела на една педя - все тая. Язък!
Върнете се в началото
Plamskia
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Фев 26, 2012 11:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не би програматора да е друга версия.

Последната промяна е направена от Plamskia на Нед Фев 26, 2012 11:16; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Plamskia
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Фев 26, 2012 11:12    Заглавие: Отговорете с цитат

С този програматор няма да стане.Трябва ти точно за твоя чип.И къде видя та ponyprog подържа версия atmega 48.Другото което е не се заблуждавай с 4 килобайтовия вариант на atmega 48.Виж тук и си направи справка.http://www.lancos.com/prog.html...................http://www.programatoribg.com/ponyprog/index.htm
И защо точно се набута при Аtmega 328-PU.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети