|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2011 17:33 Заглавие: |
|
|
Rabin какво си учил в РУ. КСТ? Инак на мен Смрикаров не ми е преподавал, той и вече не преподава отдал се е на директорска работа от 4 години е зам. Ректор и вече не се занимава толкова с преподавателска дейност. Той е бил име в асемблера и 8051 сега вече знанията му не са от най-адекватните в световната практика. За сложни проекти асемблер е немислимо да се използва. Хубаво е да се знае на моменти да се дава акъл на компилатора, но задълбочено писане и учене според мен си е загуба на време. Хардуера позволява разточителство и не си заслужава да се пести ресурс. Те хората вече ще почнат на java да пишат в контролерите .
Сега тези които отговарят в РУ за дисциплините свързани с микроконтролери са супер малумни и ако някой ги накара не могат да пуснат един DS18S20 какво ли остава за нещо по сложно. Преди 2 години идваше представител на TI да им подарява и продава развойни среди на университетски цени, и те освен че не знаеха за какво им говорят се изцепиха че имали DSP на TI които били сложни за доцентите какво ли оставало за студентите. Просто системата в БГ Университетите е халифакс. Половината преподаватели преподават това от което най малко разбират и това си се заформя май като някаква политика.
Разбира се има и малък брой изключения, заради които си заслужава да учиш, но групата на деградивните преподаватели обикновено е по-голяма.
Ако се колебаеш може да разгледаш и във форума по роботика там има интересни писания. Но каквото и да хванеш до 20 лв. има богат избор и все си заслужава. За развойни среди може да видиш и сръбските компилатори и среди на mikroC. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 28, 2011 17:45 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: | | Rabin какво си учил в РУ. КСТ? ... |
KСТ, да.
Прав си, но при това търсене на програмисти - кого ще задържиш за даскал с тия мизерни заплати? Пак да сте доволни! Иначе се съгласявам с всяка твоя дума за образованието.
Аз се научих да кодя като започнах да работя това.
Ако се занимаваш с embed - хардуерията си трябва. Аз лично зарязах тоя занаят.
Писал съм за дисплей на 8051, и си беше гърч!
Хубаво е да имаш библиотеки!
Иначе - ето за Ардуино как се пише на дисплей:
| Код: |
[i]#include <Wire.h>
#include <LiquidCrystal_I2C.h>
LiquidCrystal_I2C lcd(0x27,16,2); // Задава се LCD адреса 0x27 , 16 символа ( знака ), 2 реда
/*************************************************************************************************************/
void setup()
{
lcd.init(); // Инициализация на LCD
delay(100);
lcd.clear(); // Изстриване на екрана
delay(100);
lcd.setBacklight(0);
lcd.setCursor(2,0); // Позициониране курсора на 3 символ 1 ред
delay(100);
lcd.print("ROBOTEV"); // На дисплея се изписва текста ROBOTEV
}
/*************************************************************************************************************/
void loop()
{ }[/i] |
|
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 11:25 Заглавие: |
|
|
Ще напиша докъде стигнах.
svilen.ivanov има черпяла от мен, дето ми обади за Arduino.
За Ардуино дори намерих 3 книги в е една шерната папка от един колега. Явно е доста развита технология, странно защо толкова малко хора я знаят.
Има разработени неща за връзка с IPhone и Android.
Поиграх си с IDE-то na Arduino. Kомпилира доста натруфен код, за едно прецъкване на светодиод - компилира килобайт и нещо binary. Include библиотека на външен EEPROM - мина 5 килобайта.
Твърдо се държа за Arduino, успях да изкарам HEX компилирания код. Може да се напасне дори за Tiny версиите, само се сменят header файловете с пиновете и се внимава с ограниченията на хардуерията.
Програматор за Atmega - не можах да намеря читав. Pasat electronics (Елимекс) продават някакъв за 20 лева, иска да инсталираш .NET framework, и за капак няма преходници, трябва да търсиш краката на процесора по SPI.
Намерих схема на програматор през паралелния порт само с 4 резистора, сега се мотам с нея, дано стане. Работи през PoniProg.
Най-изумителното за мен беше, че официален вносител на Atmel отдавна не са имали Atmega 328, а Елимекс могат да го внесат с двуседмична поръчка за около 8 лева/бр.
Разликата между титуляра Atmega 328 и Tiny версията е 2 лева. Няма смисъл да се пести.
Все още се дърпам да си купя истинска хардуерия Arduino Uno. Eдни 50-тина лева.
Благодарен съм на всякакви съвети. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 13:53 Заглавие: |
|
|
това ардуино е за компютърни програмисти не е за електрончици
 |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
|
|
 |
Yosif Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 08, 2012 14:32 Заглавие: |
|
|
Един глас от мен за ARDUINO!
В нета е пълно с информация и примерни сорс кодове!
A това е моята пералня конролирана от Arduino Duemilanove! |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 11, 2012 10:11 Заглавие: |
|
|
С WinAVR подкарах едно Attiny26, вече си пиша спокойно и даже работи.
Всички в София са се наговорили да дерат двойни цени за ядрото на Ардуино - Atmega328P-PU.
Toва с пералнята отдавна си го мисля за у нас. Даваш ми кураж да се хвана, че не е малко играчка. Повечето перални не са предвидени за вода с ниско налягане. Дори продавачите не бяха чували за такива модели. Приятелката ми беше наринала 700 лева за нова пералня, и пак вадеше дрехите неизплакнати.
Една Перла 4 и мизерно Tiny с няколко релета може да я направи вечна.
В момента се боря да си намеря LCD дисплейче, защото всички магазини работят с моето раб. време.
p.s. С тия Tiny-та не става, флашчето не стига до никъде. Не ми се оптимизира или пише на Асемблер. Трябва си Atmega. |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2012 23:35 Заглавие: |
|
|
Та, както мъдреците казват в подобни ситуации:
"Помооощ "
Дойдоха ми тъкмо 3 Меги.
Първо си взех една 328P-PU. Не се програмира. Помислих, че на чипа може да му има нещо. После поръчах 2 бр. Аtmega 328-PU на тънкана от Щатите. Пак не се програмират.
После проверих с Tiny -то дали не съм думнал паралелния порт. С него няма грешка! Пише и чете.
5 пъти проверих схемата, мерих с оммер.
Изрових, че Мега 64 и Мега 128 се програмирала през други пинове.
За 328 си съвпадат с SPI означените на стр. 2 от datasheet. Т.е. май не е това.
Има един SS - участва в програмирането на много чипове в мрежа. И към +, и към маса опитах. Все тая.
Дори смъквах bogomips на програматора.
Единственото, което не е наред е, че Ponyprog не поддържа точно тази серия. Но поддържа Атмега 48. Това е 4 килобайтовия вариант.
Един руснак казва, че кабелът от паралелния може да е до 1 педя, а при мен е 3 и нещо. Пак остава въпросът с Tiny-то - защо там проблем няма.
Взех си дисплейче, тъкмо се бях наточил да пиша по него - и се спънах на стъпка 1.
Грешката е все едно няма забоден чип.
Свършиха ми предположенията. Приемам всякакви.
p.s. Отрязах кабела на една педя - все тая. Язък! |
|
|
 |
Plamskia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2012 11:10 Заглавие: |
|
|
Да не би програматора да е друга версия.
Последната промяна е направена от Plamskia на Нед Фев 26, 2012 11:16; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Plamskia Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2012 11:12 Заглавие: |
|
|
С този програматор няма да стане.Трябва ти точно за твоя чип.И къде видя та ponyprog подържа версия atmega 48.Другото което е не се заблуждавай с 4 килобайтовия вариант на atmega 48.Виж тук и си направи справка.http://www.lancos.com/prog.html...................http://www.programatoribg.com/ponyprog/index.htm
И защо точно се набута при Аtmega 328-PU. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|