| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Mayvena Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 13:38 Заглавие: вeнтилатор който върти вятърна турбина |
|
|
| Здравейте, поразбирвам това-онова, но далеч не достатъчно. Нужна ми е помощ с една уж елементарна джаджа, която обаче ме хвърли в дълбок размисъл. Подготвям подарък за рожден ден, който да е уникално-идиотски. Накратко представлява евнтилатор, който върти вятърна турбина, която генерира ток за вентилатора. Турбината ще представлява същото електродвигателче като това, което движи вентилатора. Големият ми въпрос е как да свържа допълнителното захранване, което компенсира загубите по цялата верига (най-вече ниското КПД на системата вентилатор-турбина). Идва ми наум с два диода да огранича посоката на тока, но все ми се струва, че решението не е чак толкова просто. Предварително благодаря за съветите. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 14:07 Заглавие: |
|
|
Опитай да свържеш двете двигателчета в паралел. Разликата, породена от загубите, ще се изрази в намалени обороти на вентилатора. Предвиждаш предавки, нали? Можеш с два диода, но някак ще се изгуби финесът на замисъла - по-добре сложи две антени и всички да си мислят, че пренасяш тока от разстояние  _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
|
 |
Mayvena Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 14:11 Заглавие: |
|
|
Това с намаляването на оборотите ми е ясно, и именно затова искам да направя допълнително захранване от батерия/адаптер. Проблемът е, че не мога да измисля как да вържа батерията в цялата тази галимация  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 15:18 Заглавие: За турбината |
|
|
Захранваш мотора на вентилатора през диод. Слагаш повишаваща предавка (примерно 2:1) между турбината и нейното моторче, и от моторчето на турбината през друг диод към моторчето на вентилатора. Ако Nв са оборотите на вентилатора, а Nт са оборотите на турбината ще стане:
При 2*Nт< Nв - системата се захранва от адаптера изцяло, турбината не произвежда ток
При 2*Nт= Nв - моторчето на турбината ще "влезе в паралел" на захранващия адаптер и ще го подпомага. Оттам нататък оборотите на турбината няма да се увеличават заради спирачния момент вследствие на генерирането на ток.
Тия сметки са при предавка 2:1 и без да се отчитат електрическите загуби в намотките на моторчето и диода. На практика турбината трябва да се върти по-бързо от изчислената скорост.
Имай впредвид, че КПД на тая система е толкова малко, че произведената енергия от тубината е трудно забележима. По-добре пусни турбината да захрани два-три светодиода, така поне ясно ще се вижда че произвежда нещо. Тогава можеш да минеш без предавка и диоди |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 01, 2012 16:27 Заглавие: |
|
|
Зависи от моторчето. Аз съм си играл преди време с някакви, при които, дори на ръка да завъртиш едното, другото се завърта. Предложението ми е да не са от един тип, обаче. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
|
 |
Mayvena Нов потребител

|
|
|
 |
Kacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 02, 2012 8:37 Заглавие: |
|
|
Както се спомена по-горе КПД-то е пренебрежимо малко,така че връзвай в паралел двете "съоръжения" към захранващия източник,който ще върти и двете.Само съобрази посоките на въртене и на потока въздух разбира се,за някаква достоверност.Не ти трябват никакви диоди и др.елементи. _________________ [email protected] |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 03, 2012 11:03 Заглавие: |
|
|
| Извинявам се за спама, но не мога да спра да се хиля, играчката е върхът! Нямаше да се сетя за такъв подарък. Е, трябва си и рожденикът да е малко от малко техничар... |
|
|
 |
|