Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

вeнтилатор който върти вятърна турбина

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Mayvena
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2012 13:38    Заглавие: вeнтилатор който върти вятърна турбина Отговорете с цитат

Здравейте, поразбирвам това-онова, но далеч не достатъчно. Нужна ми е помощ с една уж елементарна джаджа, която обаче ме хвърли в дълбок размисъл. Подготвям подарък за рожден ден, който да е уникално-идиотски. Накратко представлява евнтилатор, който върти вятърна турбина, която генерира ток за вентилатора. Турбината ще представлява същото електродвигателче като това, което движи вентилатора. Големият ми въпрос е как да свържа допълнителното захранване, което компенсира загубите по цялата верига (най-вече ниското КПД на системата вентилатор-турбина). Идва ми наум с два диода да огранича посоката на тока, но все ми се струва, че решението не е чак толкова просто. Предварително благодаря за съветите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2012 14:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Опитай да свържеш двете двигателчета в паралел. Разликата, породена от загубите, ще се изрази в намалени обороти на вентилатора. Предвиждаш предавки, нали? Можеш с два диода, но някак ще се изгуби финесът на замисъла - по-добре сложи две антени и всички да си мислят, че пренасяш тока от разстояние Very Happy
Mayvena
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2012 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Това с намаляването на оборотите ми е ясно, и именно затова искам да направя допълнително захранване от батерия/адаптер. Проблемът е, че не мога да измисля как да вържа батерията в цялата тази галимация Smile
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2012 15:18    Заглавие: За турбината Отговорете с цитат

Захранваш мотора на вентилатора през диод. Слагаш повишаваща предавка (примерно 2:1) между турбината и нейното моторче, и от моторчето на турбината през друг диод към моторчето на вентилатора. Ако Nв са оборотите на вентилатора, а Nт са оборотите на турбината ще стане:
При 2*Nт< Nв - системата се захранва от адаптера изцяло, турбината не произвежда ток
При 2*Nт= Nв - моторчето на турбината ще "влезе в паралел" на захранващия адаптер и ще го подпомага. Оттам нататък оборотите на турбината няма да се увеличават заради спирачния момент вследствие на генерирането на ток.

Тия сметки са при предавка 2:1 и без да се отчитат електрическите загуби в намотките на моторчето и диода. На практика турбината трябва да се върти по-бързо от изчислената скорост.

Имай впредвид, че КПД на тая система е толкова малко, че произведената енергия от тубината е трудно забележима. По-добре пусни турбината да захрани два-три светодиода, така поне ясно ще се вижда че произвежда нещо. Тогава можеш да минеш без предавка и диоди
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2012 16:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Зависи от моторчето. Аз съм си играл преди време с някакви, при които, дори на ръка да завъртиш едното, другото се завърта. Предложението ми е да не са от един тип, обаче.
Mayvena
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2012 16:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Моторчетата, с които разполагам са Mabuchi EG-530AD-9B (datasheet http://www.datasheetarchive.com/EG-530AD-9B-datasheet.html )
Върнете се в началото
Kacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Фев 02, 2012 8:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Както се спомена по-горе КПД-то е пренебрежимо малко,така че връзвай в паралел двете "съоръжения" към захранващия източник,който ще върти и двете.Само съобрази посоките на въртене и на потока въздух разбира се,за някаква достоверност.Не ти трябват никакви диоди и др.елементи.
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 03, 2012 11:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се за спама, но не мога да спра да се хиля, играчката е върхът! Нямаше да се сетя за такъв подарък. Е, трябва си и рожденикът да е малко от малко техничар...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети