| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
friend007 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 15:37 Заглавие: Съвет за тригер или не |
|
|
Въпроса - трябва ми у-во което с подаване на ел. сигнал да включва реле и то да остава включено до 2-ри сигнал, а с подаване на 2-ри сигнал да го изключва. Ориентирах се към Д тригер, но не съм запознат дори повърхностно. Ако може нека някой ми помогне със съвет за готова интегрална схема (от къде, как, каква ... ) или пък ако трябва да си набавя елементи и да я реализирам сам. Става дума за 12волта.
Използвах търсачката, но не намерих това което ми трябва и прецених за по-добре да не подновявам стари теми, а да пусна нова.
Благодаря предварително на всички. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 15:55 Заглавие: |
|
|
| Готовото решение се нарича импулсно реле, а ако си решил да си блъскаш главата разгледай какво има в гугъл за 7474. |
|
|
 |
friend007 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 16:04 Заглавие: |
|
|
В интерес на истината търсех колкото се може по-компактен вариянт за нещата и за това се ориентирах към инт.схема. Реших да се допитам до по-знаещи, а и когато отидох в един магазин за ел.елементи и си зададох въпроса ми отговориха, че интегрални схеми много и трябва да обърнат каталога... За импулсно реле ще питам и съответно ще пусна няколко думи за проекта си. Благодаря много
Попитах във една от големите вериги за ел.елементи във Враца и ми казаха, че нямат, а когато ги попитах за нещо друго което да ми сърши работа ми отговориха, че не могат да ми предложат нищо.
Та 2-рия ми въпрос е : От къде мога да поръчам такова ? |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 11, 2012 11:11 Заглавие: |
|
|
Трябва ти т. нар. Т-тригер. Той превключва при подава на 1(импулс) на входа.Т. е. ако изхода е бил 0(изключен), като подадеш 1 ще премине в 1. Ако е бил в 1 и подадеш 1 на входа - излиза 0(изключва се). Този тригер можеш да си го направиш ако няма точно такава интеграла на магазина. Използвай CMOS интегралки понеже те работят до към 20В. Само погледни колко ток черпи релето.
Ако има нещо пиши. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 11, 2012 11:18 Заглавие: |
|
|
friend007, вече ти написаха какво да търсиш, но ти не четеш.
Освен 7474, същата работа може да свърши и CD4013. Тези чипове имат много версии, които са подходящи в случая. Потърси по Интернет, има тонове информация по твоя въпрос. |
|
|
 |
friend007 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 9:30 Заглавие: |
|
|
Ами ще търся, аз за сега изчетох някой неща, но ще продължа ....
Благодаря на всички до момента ..
|
 |
friend007 Нов потребител

|
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 28, 2012 19:55 Заглавие: |
|
|
Линковете които си дал се отнасят за 7474. Съдържанието може и да е същото, но разположението на извогите на CD4013 е различно.
Накратко действието на D-тригера е следното: при подаване на тактов сигнал на входа "C" (clock), изхода "Q" повтаря това което е на входа "D".
За да направиш Т-тригер (какъвто ти трябва) е необходимо инвертирания "Q" да се свърже към входа "D". При това положение всеки тактов сигнал на входа "C" ще обръща състоянието на тригера.
На теория така стоят нещата. На практика обаче ще имаш големи ядове с "тактуването", понеже предполагам че то ще идва от някакъв механичен контакт (бутон) при което се формират множество кратки импулси, всеки от които ще обръша тригера. Освен това тригера е много чувствителен и към смущения по захранването. Не че няма разни решения за формиране на импулси от такива контакти, но аз лично не бих дал 100% гаранция за коректна работа.
Всичко това имах предвид като писах по-горе "ако си решил да си блъскаш главата".
ПП: Виж на тази страница осмата схема с 4013. Решението е по-различно, може пък да върши работа. |
|
|
 |
friend007 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 28, 2012 20:59 Заглавие: |
|
|
| Тази схема бих я реализирал, но тези който намирах преди бяха без никакви стойности та за това се шашках. Ще опитам и ще пиша резултат в неделя, а до тогава ако има други предложения пишете. Благодаря много на включилите се. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 28, 2012 21:06 Заглавие: |
|
|
| Няколко варианта изпълнени с различни елементи и дори вариант само с релета можеш да разгледаш тук. |
|
|
 |
|