Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Съвет за тригер или не
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
friend007
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2012 15:37    Заглавие: Съвет за тригер или не Отговорете с цитат

Въпроса - трябва ми у-во което с подаване на ел. сигнал да включва реле и то да остава включено до 2-ри сигнал, а с подаване на 2-ри сигнал да го изключва. Ориентирах се към Д тригер, но не съм запознат дори повърхностно. Ако може нека някой ми помогне със съвет за готова интегрална схема (от къде, как, каква ... ) или пък ако трябва да си набавя елементи и да я реализирам сам. Става дума за 12волта.
Използвах търсачката, но не намерих това което ми трябва и прецених за по-добре да не подновявам стари теми, а да пусна нова.
Благодаря предварително на всички.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2012 15:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Готовото решение се нарича импулсно реле, а ако си решил да си блъскаш главата разгледай какво има в гугъл за 7474.
Върнете се в началото
friend007
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2012 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

В интерес на истината търсех колкото се може по-компактен вариянт за нещата и за това се ориентирах към инт.схема. Реших да се допитам до по-знаещи, а и когато отидох в един магазин за ел.елементи и си зададох въпроса ми отговориха, че интегрални схеми много и трябва да обърнат каталога... За импулсно реле ще питам и съответно ще пусна няколко думи за проекта си. Благодаря много

Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 11, 2012 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябва ти т. нар. Т-тригер. Той превключва при подава на 1(импулс) на входа.Т. е. ако изхода е бил 0(изключен), като подадеш 1 ще премине в 1. Ако е бил в 1 и подадеш 1 на входа - излиза 0(изключва се). Този тригер можеш да си го направиш ако няма точно такава интеграла на магазина. Използвай CMOS интегралки понеже те работят до към 20В. Само погледни колко ток черпи релето.
Ако има нещо пиши.
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 11, 2012 11:18    Заглавие: Отговорете с цитат

friend007, вече ти написаха какво да търсиш, но ти не четеш.
Освен 7474, същата работа може да свърши и CD4013. Тези чипове имат много версии, които са подходящи в случая. Потърси по Интернет, има тонове информация по твоя въпрос.
Върнете се в началото
friend007
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 12, 2012 9:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами ще търся, аз за сега изчетох някой неща, но ще продължа ....
Благодаря на всички до момента .. Smile
friend007
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 15:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Купих си инт.схема CD4013, обаче реших да се допитам с вас по въпроса със свръзката...
Схемата която си намерих е : http://media.snimka.bg/s1/0120/026484719.jpg?r=0 , а таблицата към нея : http://media.snimka.bg/s1/0120/026484718.jpg?r=0 .
Мисля си, че
2.D входния постоянен (+)
5.Q изходния сигнал
7.GND (-)12В
4.PR трябва да е сигнала, който да подам като управляващ
Ориентирал ли съм се правилно?
Върнете се в началото
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 19:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Линковете които си дал се отнасят за 7474. Съдържанието може и да е същото, но разположението на извогите на CD4013 е различно.
Накратко действието на D-тригера е следното: при подаване на тактов сигнал на входа "C" (clock), изхода "Q" повтаря това което е на входа "D".
За да направиш Т-тригер (какъвто ти трябва) е необходимо инвертирания "Q" да се свърже към входа "D". При това положение всеки тактов сигнал на входа "C" ще обръща състоянието на тригера.
На теория така стоят нещата. На практика обаче ще имаш големи ядове с "тактуването", понеже предполагам че то ще идва от някакъв механичен контакт (бутон) при което се формират множество кратки импулси, всеки от които ще обръша тригера. Освен това тригера е много чувствителен и към смущения по захранването. Не че няма разни решения за формиране на импулси от такива контакти, но аз лично не бих дал 100% гаранция за коректна работа.
Всичко това имах предвид като писах по-горе "ако си решил да си блъскаш главата".
ПП: Виж на тази страница осмата схема с 4013. Решението е по-различно, може пък да върши работа.
Върнете се в началото
friend007
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 20:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема бих я реализирал, но тези който намирах преди бяха без никакви стойности та за това се шашках. Ще опитам и ще пиша резултат в неделя, а до тогава ако има други предложения пишете. Благодаря много на включилите се.
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 21:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Няколко варианта изпълнени с различни елементи и дори вариант само с релета можеш да разгледаш тук.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети