|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2012 11:53 Заглавие: |
|
|
Последната версия поддържа Атмега 48. Ако и да не е описано в страницата.
328-PU беше по-евтиния вариант. Разликата от 328P-PU е адреса на bootloader-а. И захранваната мощност - Р е picopower доколкото разбрах. И двете не ме касаят.
Имам и 1 бр. 328P-PU както споменах. Същата работа.
Невероятния гърч, който си причиних е, че искам да имам програматор по SPI да мога да си пиша по всякакви чипове. Ako си бях купил Ардуино - вече да съм забравил. Не, че се е минало. Но Ардуино работи с bootloader.
Мразя от цялото си сърце и душа всякакви намеци за bootloader - и. Искам максимално чист хардуерен вариант.
Защо не е съвместимо с Атмега48 ?
p.s. Ako питаш защо 328 серията - ами това е ядрото на Ардуино. Има супер много код за него. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Plamskia Опитен потребител

|
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 27, 2012 12:38 Заглавие: |
|
|
| Plamskia написа: | | Преди 1 година изрових сума ти нещо да търся точно как става да пусна един терморегулатор като се програмира този чип с който си се захванал.Накрая ядох един дървен чеп и се отказах.... |
Благодаря!
Тия страници ги четох. Става въпрос за bootloading, a aз всячески гледам да избегна това.
Имаше един виц - и ти ли стигна до косъма
Може нарочно да са избрали тоя чип, че да не може лесно да си правиш сам хардуерията.
Кажи една подобна open source платформа за PIC и ще черпя! Именно заради Ардуино избрах Атмел. И нямам капка желание да се откажа, докато не намеря по-добра open-src платформа. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 27, 2012 19:57 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | И нямам капка желание да се откажа, докато не намеря по-добра open-src платформа. |
Много детцки подхождаш към нещата За всеки влак си има пътници ... Ако искаш нещо по-набързо, без да се задълбаваш в изготвяне на платки и така нататък , ползваш това ардуино (нямам си никаква идея какво представлява) и подобни , ако искаш нещо по детаилно изпипано, ползваш твоя разработка на хардвера и ползваш някои компилатор от рода на CVAVR за AVR или CCS за PIC , вече тук имаш само ограничения от към софтуера но по натам ще ги усетиш. Почни с асемблер, независимо с коя платформа или архитектура. Питаш кое е най доброто. Ако ти отговоря така " Най-добротo е ARM в часност Cortex и IDE GCC" ??? Какво ще направиш ако ти дотрябва елементарен драйвер за I2C, и трябва да настроиш около 17 32-битови регистъра и да ползваш 32-прекъсвания само за интерфейса. Там всичко е свободно, няма компилирани библиотеки и подобни глупости , там всичко е професионално написано и ти трябва опит и много добро владеене и разбиране на C. Там професионалистите работят примерно с 500 000 реда код.Аз не съм като тях но се старая да се уча, и не мога да си позволя да се занимавам с глупости като ардуино и подобни. Ако ползваш неща като Ардуино, предполагам следващата стъпка за това реле ще е да си купиш нещо готово и само да си го настроиш , наистина ще е лесно.
Да допълня, преди повече от 2 месеца си поръчах ето това:
https://estore.ti.com/MSP-EXP430G2-MSP430-LaunchPad-Value-Line-Development-kit-P2031.aspx
Ако се поразровиш, ще видиш че наистина струва 6-7 лева + безплатна доставка. Ето ти добри контролери, безплатна среда и прави каквото ти се иска. За сега май само мрънкаш 
Последната промяна е направена от RM на Вто Фев 28, 2012 15:43; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 28, 2012 11:01 Заглавие: |
|
|
За дипломна работа писах към 3000 реда Асемблер за 8051. Подкарах един органайзер. Не ми се пише на ASM.
Тинито си го подкарах на WinAVR, koето е GCC.
Arduino софтуера е на база GCC, предпочитам го заради модулния подход. Примерно връзка на Ардуино с Андроид през bluetouth.
Далеч съм от мисълта, че е най-добро. Извинявам се, ако е прозвучало така.
Не искам да излезе, че го хваля, просто според мен с мин. средства се постигат прилични резултати. Мрънкането е, че не успях да си направя програматор за Атмегата, както успях за Tiny. Взех си Ардуиното (хардуер) за такъв.
С embedded съм ръгател-любител, нямам намерение да си вадя хляба с това. Тия чипчета ми трябват за елементарни задачки. Не може да очакваш кой-знае какво от 8 битов процесор.
Моля да пуснеш тоя линк пак целия, това ме заинтригува!
Последната промяна е направена от Rabin на Вто Фев 28, 2012 13:20; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 28, 2012 12:51 Заглавие: За процесорите |
|
|
| И с 8-битовите се правят прекрасни неща, само да не го мързи задклавиатурното устройство. Щото по патици и с топ можеш да стреляш, ама после не стават за ядене, горчат някакси... |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 28, 2012 15:56 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Намерих схема на програматор през паралелния порт само с 4 резистора |
Ако става въпрос за АтМега328 предполагам че CVAVR ще го пише, поне го има в списъка. Подържа и STK200 |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 28, 2012 17:06 Заглавие: Re: За процесорите |
|
|
| gigant написа: | | И с 8-битовите се правят прекрасни неща, само да не го мързи задклавиатурното устройство. Щото по патици и с топ можеш да стреляш, ама после не стават за ядене, горчат някакси... |
Фон Нойман (ако не се лъжа) е доказал, че всякакъв алгоритъм може да се изпълни с четящо-пишеща глава по безкрайна лента, управлявана от някаква логика. Та, с 8 битов може да сметнеш всичко, въпросът е за какво време.
Съвсем приятелски и веселяшката си представям как си стрелял патките с топа! После си готвил тия, които си уцелил, и са били горчиви. Може да се класираме за Совалката
RM, благодаря. Тия драйвери, зависимости и bootloader-и на Ардуино ми изпилиха нервите докато тръгнат. Но за сметка на това работи много културно! За такива като мен е правено, да работи без да му учиш ядрото на процесора. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 28, 2012 21:38 Заглавие: |
|
|
Нищо не разбирам от логиката ти, нищо не мога да схвана или да разбера начина ти на мислене.
Ето ти според мен нещо крещящо логично.
Купуваш си един USB http://www.ti.com/lit/wp/slay017/slay017.pdf за 6-7 лева.
Eдин процесор http://store.comet.bg/bg/CatalogueFarnell/Product/456805/
за 3 лева .
Средата за разработка free http://www.ti.com/tool/msp430ware Пишеш процесор 16-битов с 220 микроампера активен харч на ток при 2,2V и 1MHz , с приемливо бърз ADC 10-Bit 200-ksps. Като го приспиш харчи 0,5 микроампера . Нема по добро за батериино захранване.
И най-важното стартираш с по малко от 10 лева КАПИТАЛ.
Дай ми пример с Атмел или ПИК (да забравим че краварчето е 16-битово), или някоя платка на Ардуино която ще е на това ниво. |
|
|
 |
Rabin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 28, 2012 22:08 Заглавие: |
|
|
Тоя процесор, дето си го цитирал за 3 лв. е с 128 байта RAM и 2К Flash.
Atmega328 за 6-9 лв. е с 32К флаш и 2К RAM. Мегахерци и 16 битова архитектура не ми липсват, ама флаша и РАМ-а свършват за нула време. Особено ако не пишеш на Асемблер, както аз нямам намерение.
Благодаря за линковете, предния дето беше дал не се виждаше.
От теб научавам за тая серия. И за Ардуино (съкращавам на А занапред) научих в тази тема.
Дори след това инфо ще избера Ардуино, защото:
1. Не мисля да правя едросерийно производство. 10 кинта на процесор няма да ме направят беден. Хардуера на А ползвам само за програматор и развойна среда.
2. Не ми трябва мощност на ядрото. 16 Мипса на 8 бита са от 8 до 16 пъти повече от мощта на Правец 8. Няма да ползвам и 1% от изчислителната мощ. Флаша и РАМ-а обаче са под въпрос дали ще стигнат за по-сложни неща. За който много учен има и по-ларж версии, но надявам се, че няма да ми дотрябват.
3. Нямам време да разучавам ядрото на ниско ниво. Знаеш, че трябва, ако ще и на С да пишеш. Едни 500 страници са!
4. Инсталваш си А и получаваш IDE, на което дори примерите са ти вградени в менютата. За мен това е най-важно.
5. Цели книги има написани на връзка с А към Андроид, IOS на IPhone и Windows XP на компа. Mисля да си поиграя да вържа през Blutouth, но ще е следв. задачка.
6. В момента правя терморегулатор. Връзката му с дисплея е #include LCD.h и пример. Достъпа до EEPROM също го има написан. Само едните бутони връзвам, и съм готов. Надявам се цялата разработка на софта да не ми глътне над 1-2 дни.
7. Всеки следващ проект ще ми струва 6 до 10 лв. за процесор, а другото (периферия) си го плащаш както и при посочените от теб.
8. Нета е пълен с практика, готови проекти и сорс.
Моето време в момента ми струва пари, и А ми излиза най-евтино. Дори с А не знам кога ще ми остане време да си играя, за момента е зарязан. Тексаския MSP по този параграф май дори не мога да си го позволя!
С други думи - уловено, опечено и даже сдъвкано. Поне в началото така изглежда, после ще видим.
Последната промяна е направена от Rabin на Вто Фев 28, 2012 22:44; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|