Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Препоръчайте модел микроконтролер
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Фев 26, 2012 11:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Последната версия поддържа Атмега 48. Ако и да не е описано в страницата.
328-PU беше по-евтиния вариант. Разликата от 328P-PU е адреса на bootloader-а. И захранваната мощност - Р е picopower доколкото разбрах. И двете не ме касаят.
Имам и 1 бр. 328P-PU както споменах. Същата работа.
Невероятния гърч, който си причиних е, че искам да имам програматор по SPI да мога да си пиша по всякакви чипове. Ako си бях купил Ардуино - вече да съм забравил. Не, че се е минало. Но Ардуино работи с bootloader.
Мразя от цялото си сърце и душа всякакви намеци за bootloader - и. Искам максимално чист хардуерен вариант.
Защо не е съвместимо с Атмега48 ?

p.s. Ako питаш защо 328 серията - ами това е ядрото на Ардуино. Има супер много код за него.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamskia
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Фев 27, 2012 0:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди 1 година изрових сума ти нещо да търся точно как става да пусна един терморегулатор като се програмира този чип с който си се захванал.Накрая ядох един дървен чеп и се отказах.Като разбрах че и TFT има значение се оплете всичко.Преминах на PIC и край на мъките.Преведи си тази тема http://arduino.cc/forum/index.php?topic=58670.0 обърни внимание на участника westfw който е писал там има препратка.Преведи си и нея.И още инфо http://taras-log.blogspot.com/2011/11/how-to-run-atmega328-pu-with-internal.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 27, 2012 12:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Plamskia написа:
Преди 1 година изрових сума ти нещо да търся точно как става да пусна един терморегулатор като се програмира този чип с който си се захванал.Накрая ядох един дървен чеп и се отказах....

Благодаря!
Тия страници ги четох. Става въпрос за bootloading, a aз всячески гледам да избегна това.
Laughing Имаше един виц - и ти ли стигна до косъма Laughing
Може нарочно да са избрали тоя чип, че да не може лесно да си правиш сам хардуерията.
Кажи една подобна open source платформа за PIC и ще черпя! Именно заради Ардуино избрах Атмел. И нямам капка желание да се откажа, докато не намеря по-добра open-src платформа.
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 27, 2012 19:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
И нямам капка желание да се откажа, докато не намеря по-добра open-src платформа.

Много детцки подхождаш към нещата Very Happy За всеки влак си има пътници ... Ако искаш нещо по-набързо, без да се задълбаваш в изготвяне на платки и така нататък , ползваш това ардуино (нямам си никаква идея какво представлява) и подобни , ако искаш нещо по детаилно изпипано, ползваш твоя разработка на хардвера и ползваш някои компилатор от рода на CVAVR за AVR или CCS за PIC , вече тук имаш само ограничения от към софтуера но по натам ще ги усетиш. Почни с асемблер, независимо с коя платформа или архитектура. Питаш кое е най доброто. Ако ти отговоря така " Най-добротo е ARM в часност Cortex и IDE GCC" ??? Какво ще направиш ако ти дотрябва елементарен драйвер за I2C, и трябва да настроиш около 17 32-битови регистъра и да ползваш 32-прекъсвания само за интерфейса. Там всичко е свободно, няма компилирани библиотеки и подобни глупости , там всичко е професионално написано и ти трябва опит и много добро владеене и разбиране на C. Там професионалистите работят примерно с 500 000 реда код.Аз не съм като тях но се старая да се уча, и не мога да си позволя да се занимавам с глупости като ардуино и подобни. Ако ползваш неща като Ардуино, предполагам следващата стъпка за това реле ще е да си купиш нещо готово и само да си го настроиш Laughing , наистина ще е лесно.

Да допълня, преди повече от 2 месеца си поръчах ето това:

https://estore.ti.com/MSP-EXP430G2-MSP430-LaunchPad-Value-Line-Development-kit-P2031.aspx
Ако се поразровиш, ще видиш че наистина струва 6-7 лева + безплатна доставка. Ето ти добри контролери, безплатна среда и прави каквото ти се иска. За Laughing сега Very Happy май Laughing само Very Happy мрънкаш Very Happy

Последната промяна е направена от RM на Вто Фев 28, 2012 15:43; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 11:01    Заглавие: Отговорете с цитат

За дипломна работа писах към 3000 реда Асемблер за 8051. Подкарах един органайзер. Не ми се пише на ASM.
Тинито си го подкарах на WinAVR, koето е GCC.
Arduino софтуера е на база GCC, предпочитам го заради модулния подход. Примерно връзка на Ардуино с Андроид през bluetouth.
Далеч съм от мисълта, че е най-добро. Извинявам се, ако е прозвучало така.
Не искам да излезе, че го хваля, просто според мен с мин. средства се постигат прилични резултати. Мрънкането е, че не успях да си направя програматор за Атмегата, както успях за Tiny. Взех си Ардуиното (хардуер) за такъв.
С embedded съм ръгател-любител, нямам намерение да си вадя хляба с това. Тия чипчета ми трябват за елементарни задачки. Не може да очакваш кой-знае какво от 8 битов процесор.
Моля да пуснеш тоя линк пак целия, това ме заинтригува!

Последната промяна е направена от Rabin на Вто Фев 28, 2012 13:20; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 12:51    Заглавие: За процесорите Отговорете с цитат

И с 8-битовите се правят прекрасни неща, само да не го мързи задклавиатурното устройство. Щото по патици и с топ можеш да стреляш, ама после не стават за ядене, горчат някакси...
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 15:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Намерих схема на програматор през паралелния порт само с 4 резистора

Ако става въпрос за АтМега328 предполагам че CVAVR ще го пише, поне го има в списъка. Подържа и STK200
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 17:06    Заглавие: Re: За процесорите Отговорете с цитат

gigant написа:
И с 8-битовите се правят прекрасни неща, само да не го мързи задклавиатурното устройство. Щото по патици и с топ можеш да стреляш, ама после не стават за ядене, горчат някакси...

Фон Нойман (ако не се лъжа) е доказал, че всякакъв алгоритъм може да се изпълни с четящо-пишеща глава по безкрайна лента, управлявана от някаква логика. Та, с 8 битов може да сметнеш всичко, въпросът е за какво време.
Съвсем приятелски и веселяшката си представям как си стрелял патките с топа! После си готвил тия, които си уцелил, и са били горчиви. Може да се класираме за Совалката Laughing

RM, благодаря. Тия драйвери, зависимости и bootloader-и на Ардуино ми изпилиха нервите докато тръгнат. Но за сметка на това работи много културно! За такива като мен е правено, да работи без да му учиш ядрото на процесора.
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Нищо не разбирам от логиката ти, нищо не мога да схвана или да разбера начина ти на мислене.
Ето ти според мен нещо крещящо логично.
Купуваш си един USB http://www.ti.com/lit/wp/slay017/slay017.pdf за 6-7 лева.
Eдин процесор http://store.comet.bg/bg/CatalogueFarnell/Product/456805/
за 3 лева .
Средата за разработка free http://www.ti.com/tool/msp430ware Пишеш процесор 16-битов с 220 микроампера активен харч на ток при 2,2V и 1MHz , с приемливо бърз ADC 10-Bit 200-ksps. Като го приспиш харчи 0,5 микроампера Very Happy . Нема по добро за батериино захранване.
И най-важното стартираш с по малко от 10 лева КАПИТАЛ. Shocked Shocked Shocked

Дай ми пример с Атмел или ПИК (да забравим че краварчето е 16-битово), или някоя платка на Ардуино която ще е на това ниво.
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 28, 2012 22:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Тоя процесор, дето си го цитирал за 3 лв. е с 128 байта RAM и 2К Flash.
Atmega328 за 6-9 лв. е с 32К флаш и 2К RAM. Мегахерци и 16 битова архитектура не ми липсват, ама флаша и РАМ-а свършват за нула време. Особено ако не пишеш на Асемблер, както аз нямам намерение.
Благодаря за линковете, предния дето беше дал не се виждаше.
От теб научавам за тая серия. И за Ардуино (съкращавам на А занапред) научих в тази тема.
Дори след това инфо ще избера Ардуино, защото:

1. Не мисля да правя едросерийно производство. 10 кинта на процесор няма да ме направят беден. Хардуера на А ползвам само за програматор и развойна среда.
2. Не ми трябва мощност на ядрото. 16 Мипса на 8 бита са от 8 до 16 пъти повече от мощта на Правец 8. Няма да ползвам и 1% от изчислителната мощ. Флаша и РАМ-а обаче са под въпрос дали ще стигнат за по-сложни неща. За който много учен има и по-ларж версии, но надявам се, че няма да ми дотрябват.
3. Нямам време да разучавам ядрото на ниско ниво. Знаеш, че трябва, ако ще и на С да пишеш. Едни 500 страници са!

4. Инсталваш си А и получаваш IDE, на което дори примерите са ти вградени в менютата. За мен това е най-важно.
5. Цели книги има написани на връзка с А към Андроид, IOS на IPhone и Windows XP на компа. Mисля да си поиграя да вържа през Blutouth, но ще е следв. задачка.
6. В момента правя терморегулатор. Връзката му с дисплея е #include LCD.h и пример. Достъпа до EEPROM също го има написан. Само едните бутони връзвам, и съм готов. Надявам се цялата разработка на софта да не ми глътне над 1-2 дни.
7. Всеки следващ проект ще ми струва 6 до 10 лв. за процесор, а другото (периферия) си го плащаш както и при посочените от теб.
8. Нета е пълен с практика, готови проекти и сорс.

Моето време в момента ми струва пари, и А ми излиза най-евтино. Дори с А не знам кога ще ми остане време да си играя, за момента е зарязан. Тексаския MSP по този параграф май дори не мога да си го позволя!
С други думи - уловено, опечено и даже сдъвкано. Поне в началото така изглежда, после ще видим.

Последната промяна е направена от Rabin на Вто Фев 28, 2012 22:44; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети