Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Автоклиматик с ПЕЛТИЕ или друг вариант
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Апр 27, 2012 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Това за хладилните чанти е така.Моята я подарих, но когато я ползвах правех друг номер.Всичко което слагах вътре беше предварително много добре охладено в хладилника, а водката от вечерта стоеше във фризера.Хладилната чанта само поддържаше.Ако трябва да охлаждаш бира от 30 градуса...Ще ти мине меракът да пиеш бира. Sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Апр 27, 2012 19:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Вижте пак ще напиша за КПД на климатика, че тия 300 % не знам какви са за които говорите. По принцип в реалния живот топлината е потенциална енергия, която се движи към по-студеното. Същото е и със издигнатите нависоко предмети които падат свободно надолу. Или колата която върви по инерция (например отсечката с. Шереметя- бирена фабрика В.Търново.) Когато се пусне колата от отгоре тя може да слезе по инерция до долу дори на изгасен двигател. Когато обаче искаме да направим обратното т.е. да я качим до Шереметя ще ни дане поне двоен разход. Както е климатика през зимата отвън е студено и топлината от вкъщи по инерция иска да бяга навън а климатика се мъчи, да я движи наобратно. Не е ли така. Ако отвън е топло то все едно наклона на баира е малък и колата лесно го качва. Ако е горещо е все едно обратно върви сама колата по инерция, топлината сама си навлиза в по-студеното. Проблема е в това че с тия 300 % искате да убедите хората, че колата може да качи баира с толкова гориво колкото и на равно. Но не е така топлината която е навън има по-ниска потенциална енергия, защото е по-ниска температурата на външния въздух. Затова и климатика ги дава тия проценти когато навън е +10, една духалка при това положение стопля доста бързо.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Апр 27, 2012 20:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Стига вече с това КПД при климатиците!Няма такова.Ти не разбра ли че двамата просто се бъзикат?
Цитат:
Затова и климатика ги дава тия проценти когато навън е +10

И сега какво, искаш да ме убедиш че като падне температурата на -5 вънка СОП-а на климатика ми ще падне под 1 ??? И вече при -10 топлото дето ми духа климатика идва от някой реотан на духалка скрит в климатика? Laughing
И тия духалки хич не ми ги хвали - ламя за ток и ще ме стопли ама ако си я навра в гащите.Те хората са глупави и затова си слагат климатици.
От гледна точка на физиката дори и при -273 градуса навън все още има някаква топлина която може да се изсуче. Very Happy
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 27, 2012 21:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Стига вече с това КПД при климатиците!Няма такова

То не е само при климатиците , то изобщо не съществува Very Happy Какво е К в абривиетурата - коефициент и как е формулиран(измислен от математиците) , какво е П - и кой е решил ,че е полезно и накрая Д-то , ми то трябва да падне още една ябълка та да се разбере Very Happy .
Тя енергията си е неизмерима (за сега , а може би и никога) величина.За сега всичко се крие зад голямото Е на Айнщайн ама и него го оборват. Very Happy
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 27, 2012 21:46    Заглавие: За КПД Отговорете с цитат

КПД има и друго значение - Коефициент на Пълнота на Джоба - има пряка връзка с един друг КМД.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 28, 2012 0:38    Заглавие: Отговорете с цитат

hidrazin написа:
...
Топлото на климатика идва от това че се свива фреона и се загрява (по същия начин по който се загрява всмукания въздух във дизеловия двигател) Ако навънка ти е мунус нам си колко градуса, фреона ще ти е течен и няма да има какво да свиваш. Целта на външното тяло е да го стопли малко от малко за да стане газообразен, което е доста трудно при минус 10-15 Cool
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 28, 2012 1:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами явно ще трябва да дойдеш да пием по една ракия и да ми прегледаш двата инвертора - и Фуджи-то и Шарп-а.Нещо са прецакани
защото от пет години е нямало зима дето да не топлят.Пък тази зима на моменти навън ставаше под -18.
И признавам - преди 4 години зимата падна една гъста продължителна мъгла и колите се покриха със слой лед към сантиметър.Тогава Шарп-а не можа да направи хубав дефрост и перката почна да пречуква в леда.Наложи се да го духна със сешоара.Та това ми беше кахъра за толкова време.
Вярно - духалките са по-добри.Не им се налага да правят дефрост. Very Happy
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 28, 2012 1:18    Заглавие: Отговорете с цитат

E топлят де но не по-хубаво от духалките. Духалките не стават за охлаждане, да и аз искам климатик лятото.. Ракия дааа обичам и аз Smile
Да не говорим за дефроста или размразяването как става. Но да се говори че може един климатичен киловат да топли повече от един духалков... даже мисля че духалката ще постигне по-добър КПД от климатика. Аз мога да демонстрирам как вентилатор 12 вата прехвърля сичката жега от комшиите през терасата. Външното тяло ако е в комшиите става над 100 % КПДто, но не е там то за съжеление...
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Апр 28, 2012 1:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Но да се говори че може един климатичен киловат да топли повече от един духалков...

Когато духалката стопли за 20 стотинки повече, отколкото климатик за толкова стотинки ще пиеш от моята ракия.А това ще стане когато навън температурите трайно паднат под -25 градуса.
Очаквай ледената епоха! Smile
За мен разговора е приключил.И освен това го обърнахме на чат, а не бива да спамим в темата на човека.Ако ти се дърли още - на лични.Тук всички знаят какво е то климатик, и има ли той приложение при отглеждането на картофи. Very Happy
Върнете се в началото
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Май 03, 2012 14:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом стане въпрос за кпд-ето - отиде коня в реката... Само че, аз предлагам на задалия първото питане следното почти безплатно решение: Предстои Ви посред лято да се връщате с вектрата от морето (Бургас, например) и нямате климатик. Обикновено се тръгва в най-голямата жега, тъй като плажът последния ден е най-приятен. Предната вечер вземате едно шише минерална вода 1.5 литра и 2 - 3 половинки, слагате ги във фризера (сега всеки хотел, пък и по квартирите имат хладилници) да замръзнат до сухо. Преди тръгване слагате шишетата в нишата под капака на мотора при чистачките. Пускате вентилатора (в началото по-леко). Проверено на вектра - от Бургас в най-горещата част на деня шишетата се стоплиха напълно чак при Пловдив (при това по стария път със задръстванията). Ефектът е супер и е напълно безплатен, тъй като ползвате фризера на хазяите...
п.п. Хубаво е да проверите предварително кои най-много и големи шишета се хващат в посоченото място за постигате на максимален ефект.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети