Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Акъл за трафче на индукционен поялник
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

showMANiak , не си писал поялника чие производство е и каква мощност е.Обикновено на добрите поялници вторичната е около волт.Преброи колко витки са-те ще са ти навивки \волт.Навий си го за мрежовото напрежение с проводник отговарящ на мощността-ако има опасност да не ги събереш тогава с по-тънък проводник.Това че работи в режим на късо да не те притеснява-на късо но за кратко време.Според загряването ще съдиш колко да го товариш и знай че чужда п*тка не варди нито се жали
Wink А пък ако е някой дръпнат красавец \ поялника де\ не си заслужава да се занимаваш с него.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 20:34    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk написа:
..... знай че чужда п*тка не варди нито се жали
Wink .....

Личи си, че си гларус- я разкажи нещо безжалостно? Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Май 07, 2012 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

За 5кв.см желязо : първична 1600 нав, фи 0,2 - 0,25;
вторична 4 нав. шина >12кв.мм. За сечението, което си посочил увеличаваш малко първичната, примерно до 1800 - 2000нав. По сметки навивките излизат повече, но поялника не работи в непрекъснат режим.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Май 07, 2012 20:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Брей какви фермани сте изписали за един траф само. Може ли и аз да кажа, като човек който сам си е правил такъв поялник. Трафа се смята нормално и вадиш 10%. Аз като хитрец ползвах готов дросел от стар телевизор със сечение на магнитопровода 7кв./см. на който имаше над 1000намотки. Оставям 1000 за това сечение и от горе навивам шината. На мен ми трябваше мощен поялник поради спецификата на работата ми и сложих на 0.35мм първична около 13мм. шина. За дръжка ползвах стара дръжка от АК47. Навивам шина докато се запълни реда и оставям дълги парчета от нея за които се заваряват с оксижен накрайниците които може да са направени от стругар. Аз ползвах от 6кв./мм. лустарклеми и става идеално.
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Май 07, 2012 20:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Като си ползвал дросел, това означава ли, че си имал разсейване на магнитния поток все пак? Тоест междина на дросела?
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 07, 2012 21:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Не защото разглабям ламелите на дросела за да мога да навия шината и после си ги редя като на стандартен траф. Цялата философия е да се направи трафа да работи в режим на късо съединение. Затова намотките се намалят с 10%. За да може да се получи голям ток във вторичната без да се загрява прекалено много първичната. Ясно е че в този режим трафа работи за кратки интервали, че пече няма спор. Моя звяр прогаря 1,5мм медна тел за 15сек. То няма как да го държиш пуснат дълго време. Е за фабричните не знам но моя ми служи вярно 10г. Колко пъти ме е спасявал през зимата когато се налага да запоявам на открито. Сега вече не се занимавам със такава работа и не съм го ползвал, от години седи в шкафа.
soton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Май 14, 2012 10:05    Заглавие: верно много писане! Отговорете с цитат

Явно тука няма вече хора от старата генерация.Първите такива поялници се правеха в техникум Киров по ръчен труд.Бяха копирали един немски такъв - мога да сложа снимки на оригинала.Изчислението е 36 нав./волт.Работеха доста добре,но като всичко нашенско не бяха изпълнени както трябва.Сега по пазарите може да си намерите съвременни изпълнения,но те са още по зле.Имам ги и двата варианта и ги пазя само за да ги показвам - не стават за сериозна работа,от както разбрах какво е това Велер не ме интересуват никакви други варианти.Е...за колекцонери имат стойност и ако някой много настоява може да премеря напреженията на празен ход и под товар.Оригиналната лампичка не е 6.3 в.а 3.5в. и има лупичка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 14, 2012 14:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето малко снимки на моя звяр, отдавна потънал в прах. Когато започнах работа през 92г. в РЕРА на флота като щурмански електрик, това беше първото нещо, което си направих за да мога да работя спокойно по корабите и фаровете. Често пъти се налага, да се работи по палубата и на открито. 100ватовия поялник загряваше за половин час. Без такъв поялник една свяснта спойка не може да се направи.
Ех, спомени навяхте в мен с тази тема.

bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Вто Май 15, 2012 2:22    Заглавие: Отговорете с цитат

shri , ти за не си Ванко бе човече?И ако си ти , да си ги спомняш тези от РТС-а и по точно от ХАС-а?Щото аз съм единия от тях двамата Laughing Laughing Laughing
И към голямия спецеалист SOTON-голямата фирма точно на български индукционен 100 вата поялник с бакелитовия корпус на посочения от него техникум съм правил измерванията : вторична на празен ход -1 волт и със свястна човка 100А Idea
pilgrlm , един път пожалих чужда п*ка и се оказа че съм сгрешил , друг път не пожалих оказа се че пак съм сгрешил и си викам абе така и така греша поне да не ги жаля никога Embarassed
Виж с отношението към чуждите инструменти е друга работа , макар че избягвам да ги ползвам Exclamation
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 15, 2012 10:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм я само дето малко одъртях. Тая година чукнах 40-така. Тоя поялник съм го правил с помоща на Лечо. Ти кой беше да се сетя, че бая време мина. Той Асенския от телевизионните още е там.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети