Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Свързване на домофон

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
myamakov
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: гр,София

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 13:01    Заглавие: Свързване на домофон Отговорете с цитат

Здравейте, имам домофон в къщи които би трябва да е хем звънец и хем домофон, а и от друга страна да има две мелодии - една за звънене от входната врата на блока и една за звънене при моята входна врата.
Проблема че домофона не звънни въобще и не се чува нищо при опит за разговор. Инсталацията в блока явно е била по принципа от панелното строителство , макар блока да е от 2007 година, и има една страшно много жици които влизат в домофона (около 10-11, като 2 не са свързани никъде).
При опит да си проследя с мултицет къде какво напрежение има , не ми помогна много....свалих платката и си направих схемата с идеята да схвана за кво става въпрос по беглите ми спомени от средното си образование и да разбера дали има грешка в свързвеането на жиците на инсталацията.
Прилагам схема и снимка.
http://store1.data.bg/fenkodesign/Domofon/my_domofon.jpg
http://store1.data.bg/fenkodesign/Domofon/IMG_0451.JPG

Значи , какво се случва на практика в моя домофон - при натискане на бутона звъненца релето затваря за известно време и през това време свети зеления светодиод, няма звук... при натиска на бутона "разговор' светва червения светодиод отново за някакво време. Гледайки схема , явно не разбирам достатъчно.....но ми изникват следните въпроси
1. Предполагам времето през което е затворено релето се определя от кондензатора , които е електролитен с обозначен (-)....да, обаче (-) на кондензатора е свързан към (+) на бобината и въобще не мога да си представя как става този номер?
2. Натискам бутона на звънеца ,клема (ZIL) (напрежението е променливо, звънчевата инсталация се прави през звънчев траф- пердполагам че и при мен е така) и диода пропуска само положителния полупериод и отива на (+) на бобината ....обаче (-) е свързан към по-клема (6) (която спрямо клема (1) има 20V по-висок потенциал). Измервам напрежението между (ZIL) и (6) и мултицета показва некви стойности 0.5-0.6V ....е как се задейства таз бобина ???
3. Светидиоди от къде получават захранваза да светна ?
4. Мелодията от къде се генерира?
5. Проверих говорителя – дава 8ома.проверих диодите – на съпротивление дават около 600ома.

Явно познанията са ми много бегли.
Проследих няколко пъти схема по пистите на платкта и все ми излизат така .
Въпросът ми е как аджеба се свърва тоз домофон ? Вярна ли изглежда схемата?
Благодаря ви
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
miroton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пазарджик

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 13:26    Заглавие: Отговорете с цитат

А инсталацията да ли ще стане за твоя домофон?
Върнете се в началото
myamakov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 13:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, забравих да уточня че това съществуващия домофон и при мен не се случват нещата....иначе при съседите работят.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 16:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами иди при съседите , прерисувай си как е свързан техния и си вържи твоя по същия начин , това е ! Ако пак не работи , купуваш нов домофон и сменяш твоя , ако и тогава не тръгне - пиеш една студена вода и тръгваш да търсиш къде са ти скъсали жиците по етажа в таблото . Ако това те затруднява - викаш си специалисти и си им плащаш те да свършат работата . Щото козата си сака - нали знаеш ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 17:25    Заглавие: За домофона Отговорете с цитат

За релето - не се притеснявай с + и -, картинката вероятно е за поглед отдолу и тогава всичко си идва на мястото. Но според схемата, която си нарисувал, единия край на говорителя е на клема 2, а другия не отива никъде. Ако схемата е вярна, няма как да свирне тоя говорител. Провери си платката още веднъж, ако наистина схемата е така - значи платката е грешно налепена и са я объркали още в завода. Или ти си сбъркал... И послушай ELP - пазари се с някой съсед да му отвориш домофона.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
myamakov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 31, 2012 18:01    Заглавие: Re: За домофона Отговорете с цитат

gigant написа:
Или ти си сбъркал... И послушай ELP - пазари се с някой съсед да му отвориш домофона.

Да , забравил съм да го начертая ...свободния край на релето (тоз дет не е никъде свързан ) е свързан към (1) преди диода.
Да, трябва да отида при съседите и да им отворя домофона Smile...просто съм новодомец , от преди една седмица съм и не се познаваме Smile....ама ще отида с една чаша захар ..."прощавай съседе , можели да ти отворя домофона?Smile"...налага се. Благодаря много , тва за релето ме успокои.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети