|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
myamakov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2012 13:01 Заглавие: Свързване на домофон |
|
|
Здравейте, имам домофон в къщи които би трябва да е хем звънец и хем домофон, а и от друга страна да има две мелодии - една за звънене от входната врата на блока и една за звънене при моята входна врата.
Проблема че домофона не звънни въобще и не се чува нищо при опит за разговор. Инсталацията в блока явно е била по принципа от панелното строителство , макар блока да е от 2007 година, и има една страшно много жици които влизат в домофона (около 10-11, като 2 не са свързани никъде).
При опит да си проследя с мултицет къде какво напрежение има , не ми помогна много....свалих платката и си направих схемата с идеята да схвана за кво става въпрос по беглите ми спомени от средното си образование и да разбера дали има грешка в свързвеането на жиците на инсталацията.
Прилагам схема и снимка.
http://store1.data.bg/fenkodesign/Domofon/my_domofon.jpg
http://store1.data.bg/fenkodesign/Domofon/IMG_0451.JPG
Значи , какво се случва на практика в моя домофон - при натискане на бутона звъненца релето затваря за известно време и през това време свети зеления светодиод, няма звук... при натиска на бутона "разговор' светва червения светодиод отново за някакво време. Гледайки схема , явно не разбирам достатъчно.....но ми изникват следните въпроси
1. Предполагам времето през което е затворено релето се определя от кондензатора , които е електролитен с обозначен (-)....да, обаче (-) на кондензатора е свързан към (+) на бобината и въобще не мога да си представя как става този номер?
2. Натискам бутона на звънеца ,клема (ZIL) (напрежението е променливо, звънчевата инсталация се прави през звънчев траф- пердполагам че и при мен е така) и диода пропуска само положителния полупериод и отива на (+) на бобината ....обаче (-) е свързан към по-клема (6) (която спрямо клема (1) има 20V по-висок потенциал). Измервам напрежението между (ZIL) и (6) и мултицета показва некви стойности 0.5-0.6V ....е как се задейства таз бобина ???
3. Светидиоди от къде получават захранваза да светна ?
4. Мелодията от къде се генерира?
5. Проверих говорителя – дава 8ома.проверих диодите – на съпротивление дават около 600ома.
Явно познанията са ми много бегли.
Проследих няколко пъти схема по пистите на платкта и все ми излизат така .
Въпросът ми е как аджеба се свърва тоз домофон ? Вярна ли изглежда схемата?
Благодаря ви |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2012 13:26 Заглавие: |
|
|
| А инсталацията да ли ще стане за твоя домофон? |
|
|
 |
myamakov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2012 13:29 Заглавие: |
|
|
| Да, забравих да уточня че това съществуващия домофон и при мен не се случват нещата....иначе при съседите работят. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2012 16:48 Заглавие: |
|
|
| Ами иди при съседите , прерисувай си как е свързан техния и си вържи твоя по същия начин , това е ! Ако пак не работи , купуваш нов домофон и сменяш твоя , ако и тогава не тръгне - пиеш една студена вода и тръгваш да търсиш къде са ти скъсали жиците по етажа в таблото . Ако това те затруднява - викаш си специалисти и си им плащаш те да свършат работата . Щото козата си сака - нали знаеш ? |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2012 17:25 Заглавие: За домофона |
|
|
| За релето - не се притеснявай с + и -, картинката вероятно е за поглед отдолу и тогава всичко си идва на мястото. Но според схемата, която си нарисувал, единия край на говорителя е на клема 2, а другия не отива никъде. Ако схемата е вярна, няма как да свирне тоя говорител. Провери си платката още веднъж, ако наистина схемата е така - значи платката е грешно налепена и са я объркали още в завода. Или ти си сбъркал... И послушай ELP - пазари се с някой съсед да му отвориш домофона. |
|
|
 |
myamakov Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2012 18:01 Заглавие: Re: За домофона |
|
|
| gigant написа: | | Или ти си сбъркал... И послушай ELP - пазари се с някой съсед да му отвориш домофона. |
Да , забравил съм да го начертая ...свободния край на релето (тоз дет не е никъде свързан ) е свързан към (1) преди диода.
Да, трябва да отида при съседите и да им отворя домофона ...просто съм новодомец , от преди една седмица съм и не се познаваме ....ама ще отида с една чаша захар ..."прощавай съседе , можели да ти отворя домофона? "...налага се. Благодаря много , тва за релето ме успокои. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|