Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Датчик за ABS на автомобил

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 13:20    Заглавие: Датчик за ABS на автомобил Отговорете с цитат

Извинявам се предварително, ако мястото на моето питане не е тук, признавам, че това нещо не съм го виждал и не зная какво представлява, но питането ми е: Ако този датчик е някакво електронно устройство, някой знае ли какво представлява и има ли някакъв начин за ремонт или някакво побългаряване? Автомобилът е Seat Toledo. В сервиза казаха, че един от четирите датчика не работи, но и те не знаят кой, и когато откажат и четирите, тогава да ги сменя наведнъж, като цената на единия била около 200 лв., а това никак не ми харесва. Или поне идея как да разбера кой датчик точно е повреден?
Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Noel
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 13:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Виждал ли си какво представлява ?
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 13:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
признавам, че това нещо не съм го виждал и не зная какво представлява

Не
Върнете се в началото
BMW
Гост

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 14:22    Заглавие: Re: Датчик за ABS на автомобил Отговорете с цитат

Radko написа:
Извинявам се предварително, ако мястото на моето питане не е тук, признавам, че това нещо не съм го виждал и не зная какво представлява, но питането ми е: Ако този датчик е някакво електронно устройство, някой знае ли какво представлява и има ли някакъв начин за ремонт или някакво побългаряване? Автомобилът е Seat Toledo. В сервиза казаха, че един от четирите датчика не работи, но и те не знаят кой, и когато откажат и четирите, тогава да ги сменя наведнъж, като цената на единия била около 200 лв., а това никак не ми харесва. Или поне идея как да разбера кой датчик точно е повреден?
Благодаря!

Датчикът е всъщност една бобинка с магнит и един диск на колелото. Проверява се най-сигурно с осцилоскоп като се откачи от електронният блок а някой върти съответното колело. Ако обаче омметърът показва някакво крайно съпротивление и няма механични повреди може да се каже с доста голяма увереност че е в ред. И изобщо ако майстор не е пипал по електрониката и спирачките и колата не е търпяла аварии системата не дефектира ама в твоя случай явно е пипано. Ако не ти го сложат като хората е голям риска пак да се скапе или да ти откаже АБСа когато най не очакваш.
Върнете се в началото
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 14:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря, BMW, за информацията!
Можете ли да ме ориентирате къде се намира и как се стига до него? В автомобилната техника съм лаик.
Върнете се в началото
illllll
Гост

МнениеПуснато на: Нед Май 22, 2005 16:13    Заглавие: Отговорете с цитат

ako ne sa ti ednakvi i 4-rite gumi na kolata ABS -a ne raboti
Върнете се в началото
куку
Гост

МнениеПуснато на: Сря Май 25, 2005 7:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Намира се точно до карето и много лесно можеш да го провериш с ометър, откачаш четеца от буксата и мериш съпротивлението което трябва да е от 700 до 1200ома. Точно срещу четеца има една процепена ламарина която се върти с карето и ако тя е здрава проблема е в нещо друго.
Върнете се в началото
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 25, 2005 7:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря, куку, при първа възможност ще го видя и ще ви информирам какво съм установил. Very Happy
Върнете се в началото
BMW
Гост

МнениеПуснато на: Сря Май 25, 2005 9:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Radko написа:
Благодаря, BMW, за информацията!
Можете ли да ме ориентирате къде се намира и как се стига до него? В автомобилната техника съм лаик.

Намира се или около хидравличният блок или в жабката (като се извади чекмеджето разбира се) или под седалката - зависи от автомобила, най-добре е да има някаква документация подръка. Може естествено да се проследят и кабелите - 4 черни кабела всеки на индивидуален конектор. Повдигаш колелетата едно по едно на крик, закачаш осцилоскопа на съответния кабел, един върти сравнително бързо (за да е по-голяма амплитудата), другия мери - амплитудата и формата на сигнала трябва да са горе долу едни и същи. Методът е проверен на практика, не бих се учудил в някои сервизи да имат тестери за проблема но както ти писах АБСа е нещо което се разваля или при удар или ако се докосне майстор до него така че едва ли по-малките биха инвестирали в такова нещо про положение. че ще се ползва веднъж годишно. По-лесно е да се предложи на клиента да смени всичко, ем някой лев отгоре ще изкарат от клиента ем ще имат чаркове за проба като дойде следващия.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети