|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 18, 2005 13:20 Заглавие: Датчик за ABS на автомобил |
|
|
Извинявам се предварително, ако мястото на моето питане не е тук, признавам, че това нещо не съм го виждал и не зная какво представлява, но питането ми е: Ако този датчик е някакво електронно устройство, някой знае ли какво представлява и има ли някакъв начин за ремонт или някакво побългаряване? Автомобилът е Seat Toledo. В сервиза казаха, че един от четирите датчика не работи, но и те не знаят кой, и когато откажат и четирите, тогава да ги сменя наведнъж, като цената на единия била около 200 лв., а това никак не ми харесва. Или поне идея как да разбера кой датчик точно е повреден?
Благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 18, 2005 13:26 Заглавие: |
|
|
Виждал ли си какво представлява ? _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 18, 2005 13:57 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | признавам, че това нещо не съм го виждал и не зная какво представлява |
Не |
|
|
 |
BMW Гост
|
Пуснато на: Сря Май 18, 2005 14:22 Заглавие: Re: Датчик за ABS на автомобил |
|
|
| Radko написа: | Извинявам се предварително, ако мястото на моето питане не е тук, признавам, че това нещо не съм го виждал и не зная какво представлява, но питането ми е: Ако този датчик е някакво електронно устройство, някой знае ли какво представлява и има ли някакъв начин за ремонт или някакво побългаряване? Автомобилът е Seat Toledo. В сервиза казаха, че един от четирите датчика не работи, но и те не знаят кой, и когато откажат и четирите, тогава да ги сменя наведнъж, като цената на единия била около 200 лв., а това никак не ми харесва. Или поне идея как да разбера кой датчик точно е повреден?
Благодаря! |
Датчикът е всъщност една бобинка с магнит и един диск на колелото. Проверява се най-сигурно с осцилоскоп като се откачи от електронният блок а някой върти съответното колело. Ако обаче омметърът показва някакво крайно съпротивление и няма механични повреди може да се каже с доста голяма увереност че е в ред. И изобщо ако майстор не е пипал по електрониката и спирачките и колата не е търпяла аварии системата не дефектира ама в твоя случай явно е пипано. Ако не ти го сложат като хората е голям риска пак да се скапе или да ти откаже АБСа когато най не очакваш. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 18, 2005 14:51 Заглавие: |
|
|
Благодаря, BMW, за информацията!
Можете ли да ме ориентирате къде се намира и как се стига до него? В автомобилната техника съм лаик. |
|
|
 |
illllll Гост
|
Пуснато на: Нед Май 22, 2005 16:13 Заглавие: |
|
|
| ako ne sa ti ednakvi i 4-rite gumi na kolata ABS -a ne raboti |
|
|
 |
куку Гост
|
Пуснато на: Сря Май 25, 2005 7:28 Заглавие: |
|
|
| Намира се точно до карето и много лесно можеш да го провериш с ометър, откачаш четеца от буксата и мериш съпротивлението което трябва да е от 700 до 1200ома. Точно срещу четеца има една процепена ламарина която се върти с карето и ако тя е здрава проблема е в нещо друго. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 25, 2005 7:34 Заглавие: |
|
|
Благодаря, куку, при първа възможност ще го видя и ще ви информирам какво съм установил.  |
|
|
 |
BMW Гост
|
Пуснато на: Сря Май 25, 2005 9:39 Заглавие: |
|
|
| Radko написа: | Благодаря, BMW, за информацията!
Можете ли да ме ориентирате къде се намира и как се стига до него? В автомобилната техника съм лаик. |
Намира се или около хидравличният блок или в жабката (като се извади чекмеджето разбира се) или под седалката - зависи от автомобила, най-добре е да има някаква документация подръка. Може естествено да се проследят и кабелите - 4 черни кабела всеки на индивидуален конектор. Повдигаш колелетата едно по едно на крик, закачаш осцилоскопа на съответния кабел, един върти сравнително бързо (за да е по-голяма амплитудата), другия мери - амплитудата и формата на сигнала трябва да са горе долу едни и същи. Методът е проверен на практика, не бих се учудил в някои сервизи да имат тестери за проблема но както ти писах АБСа е нещо което се разваля или при удар или ако се докосне майстор до него така че едва ли по-малките биха инвестирали в такова нещо про положение. че ще се ползва веднъж годишно. По-лесно е да се предложи на клиента да смени всичко, ем някой лев отгоре ще изкарат от клиента ем ще имат чаркове за проба като дойде следващия. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|